Hiszed vagy sem: A Da Vinci-kód

SZUBJEKT?V szerző: Lilla | 5 hozzászólás

Ez az a könyv, amiről vagy csak jót, vagy csak rosszat hallottam ismerőseimtől. Az volt a legfurcsább, hogy legtöbbjük még nem is olvasta. Csak hallotta, hogy egyházellenes, és rögtön lefikázta.

cikkhez kapcsolódó kép

Pedig szerintem igenis jó könyv. Érdekes a sztori, és azt mi döntjük el, hogy mennyit hiszünk el belőle. Végül is léteznek az apokrif iratok is, és ha véleményt mondok, legalább tudjam miről.

Röviden a történet: Egy amcsi szimbolisztika kutató gyanusított is egy francia kódfejtőnő nagyapjának a megölésében. De az öreg Da Vinci rajongó rejtett üzeneteket hagyott nekik, hogy ne vesszen el örökre a titkos lovagrand egy évezrede őrzött titka a Szent Grálról. A kutatás alatt folyamatosan menekülniük kell egyrészt a rendőrség elől (a férfi szökött gyanusított), másrészt a gyilkosoktól. És közbenben egyre többet tudunk meg a Szent Grálról, Mária Magdolna és Jézus kapcsolatáról, a rejtegetett leszármazottakról… persze ez nem éppen keresztényi (keresztyéni) felfogás, de maga Dan Brown, az író ezt nyilatkozta: Reméltem, hogy a regényem párbeszédet kezdeményez majd az emberek között hitről, vallásról, történelemről.

Ezt elérte. Ma már külön honlapja van a könyvnek. Csomó kritika és könyvajánló jelent meg róla. Bár már kezd lecsengni, az sem utolsó, hogy megyjelent a Da Vinci-kód megfejtése c. „válasz regény”. Tehát tényleg reakciót váltott ki az emberekből. De hogyan? Támadták már a Katolikus Egyházat elegen mégsem lettek világhírűek. Talán azért, mert a hátterében olyan kérdések is vannak, amik már sok emberben felmerültek. Pl. Mária Magdolna szerepe vagy a Szent Grál mítosza. De már az jelentős, hogy egyáltalán kérdez. Hiszen ezek létező kérdések és válasz csak – akár a lelkünk mélyén, de – megfogalmazott kérdésre létezik.

Tőlem is kérdezték nem hívő barátaim, hogy mit gondolok, hogy igaz-e?… A válaszhoz egyrészt kevés a hely, másrészt azt hiszem mindenkinek magának kell megtalálnia a saját válaszait.

Szólj hozzá Te is!

5
pam, 2006. 05. 26. 20:41
válasz erre az üzenetre

Ez bölcs volt, na

4
..., 2006. 05. 26. 17:07
válasz erre az üzenetre

Az az igaz amit igaznak hiszel, s az lehet egy nap múltán már számodra nem igaz, a lényeg, hogy a pillanatban megtaláld benne az igazságodat...

3
Dhorie (dhorie), 2006. 05. 15. 18:44
válasz erre az üzenetre

Én sem szeretem azt, amikor emberek olvasás nélkül mondanak véleményt egy könyvről, vagy mikor túldramatizálnak egy helyzetet (pl. az egyházi viták akár a Da Vinci-kód, akár a Harry Potter kapcsán).
Másrészt... a cikkedről is ejtenék pár szót, ha szabad szerintem ha cikket írsz, és komolyan gondolod, mint ahogy ez látszik is, használj benne kicsit kevesebb köznyelvi szót... pl a "csomó" ill. az "amcsi" nem feltétlen így kellene bele, javaslom a "rengeteg" és az "amerikai" szavakat helyette egyébként tetszik, hogy így feldobtad a témát, mert mindenképpen érdemes

2
Fanni, 2006. 05. 07. 20:22
válasz erre az üzenetre

Igaza van Rissanak, ez egy nagyon jó kitalált(!) könyv, amiből mindenki maga dönti el, mennyit hisz el... Szerintem ugyanolyan kategóriába tartozik, mint a Harry Potter, vagy a Gyűrűk Ura. Csak itt az író megpróbálja logikusan megmagyarázni a könyvben keírtakat, elhitetni az olvasóval hogy igaz ami le van írva. Ezzel nem azt mondom, hogy az egész csak kamu, biztos van sok része, ami igaz... De nem kell minden szavát igaznak tartani és felháborodni rajta!! Ez elsősorban egy kitalált történet...

1
Rissa (rissa), 2006. 04. 08. 10:08
válasz erre az üzenetre

elég furcsa az, ha olvasás nélkül mondják azt, hogy jaj, így, jaj, úgy!!!! sok ilyet hallotttam én is, mert olvastam és amikor vkinek lemondtam hogy milyen jó REGÉNY akkor azt mondta "persze hitet tagadni mindig könnyebbb mint megtartani" csakhogy közlöm: REGÉNY és nem kell komolyan venni... csak ezt az emberek elfelejtik... nehogy már azt mondja nekem vki is hogy elhiszi minden szavát a regényeknek... ha így lenne már rég lecsukták volna az összes írót... nemde???

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
McDonald's
» játékajánló: McDonald's
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!