Könyvajánló: Ötnegyed narancs

SZUBJEKT?V szerző: Lilu | 0 hozzászólás

A Csokoládé és a Szederbor szerzője, Joanne Harris, most is valami jót sütött ki. Framboise Dartigen sok év után tér vissza szülőfalujába, a Loire-menti Les Laveusesbe.

cikkhez kapcsolódó kép

Anyjától örökölt Albuma, a régi tanya és megöregedett arcok eszébe juttatják a múltat, így az előttünk is felelevenedik. A II. világháborús német megszállás idejére vezet vissza bennünket. Ekkor még gyerek volt. Ő annyit látott, hogy néhány apró titok elejtéséért a falubeliek rejtegetett, tiltott dolgairól két idősebb testvére különböző újságokat, rúzsokat és egyéb ritkaságokat kapnak. Ám számára ezek lényegtelenné váltak a fiatal és jóképű német katona mellett.

Egy rejtélyes eset azonban távozásra kényszeríti a családot. Az ok lassan kibontakozik, de nem mondom meg. A "jelenben" - mely párhuzamosan fut a gyerekkor szálával - felújítja a régi házat és valódi nevét, családját eltitkolva próbál meg beilleszkedni a zárt és mogorva közösségbe. Megtudjuk, hogy meddig és milyen áron képes az ember titkot tartani.

Hogy hogyan bontja le a háború a gyermekkor rózsaszín díszletét és, hogy egyáltalán mit érez egy kilenc éves lány (Framboise) ezalatt. Nekem az tetszett leginkább, hogy elhittem én is ott vagyok és, amit leír az mind megtörténik. Amikor becsuktam a könyvet végigfutott az agyamon az egész történet egy pillanat alatt, de ülve maradtam még néhány percig. Olyan hihetetlen volt, hogy tényleg minden mindennel összefügg és a múlt ennyire befolyásolni tudja a jelent. Tudja. De nem csak a könyvben, hanem a valóságban is és ez számomra a mondanivalója, hogy, ha időben határozok én mondom meg mikor és hogyan érjen utól. Megtanít dönteni.

A múlt hibája nem lehet a jelen előnye. Egy érem, mely mindig velünk van és nem feledhetjük, de két oldallal bír... Ez nagyon filozófikus, igaz?! De ígérem a könyv nem lesz ilyen elvont. Mindenképp érdemes elolvasni.

Joanne Harris: Ötnegyed narancs

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Pulykalövő
» játékajánló: Pulykalövő
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!