Ingyenes Rod Stewart koncert Budapesten!

SZÓRAKOZÁS szerző: T-Mobile sajtóhír | 0 hozzászólás

A Music Television fennállásának 13. perce, a honvágy, egy fiatal fiú és egy idősebb nő szerelme, a Celtic focicsapat - ezek mind Rod Stewart sokat sejtető dalszövegeihez kapcsolódó kifejezések. Abból az alkalomból, hogy a Wembley Stadiont is megtöltő énekes az idei T-Mobile Kapcsolat koncert fellépő sztárja lesz, a legismertebb slágereinek szövegét vettük nagyító alá.

cikkhez kapcsolódó kép

Június 26-án a sztár legfrissebb albumának (Soulbook, 2009) számai mellett minden bizonnyal régebbi dallamok is betöltik majd az ’56-osok terét. Az idén 65 éves énekes pályájának kezdete óta nagy sikert arat különféle feldolgozásokkal és saját szerzeményekkel is. A Rod Stewart által ismertté vált slágerek - mint péládul a Maggie May, a Baby Jane, a Da Ya Think I’m Sexy?, a She Won't Dance With Me, Hot legs vagy a Sailing - legtöbbünk számára ismerősen csengenek; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sztár nevéhez fűződő 250 millió eladott album és kislemez. A skót származású énekes dalszövegeit Déri Zsolt zenekritikus elemezte.

„Rod Stewart már 1964-től kezdve készített kislemezeket. A hetvenes évek hajnalán párhuzamosan énekelt szólóban és a Faces nevű rockbanda frontembereként. Igazi sztárrá a harmadik szólóalbumáról való Maggie May című dallal lett 1971 végén. Az énekes ebben a szerzeményében - melynek címét egy prostituáltról szóló régi angol népdaltól kölcsönözte - egy önéletrajzi ihletésű történetet mesél el: egy iskolásfiú egy jóval idősebb nővel kezd szerelmi viszonyt. A Maggie May – akárcsak a hozzá tartozó nagylemez – heteken át egyszerre vezette a listákat az Atlanti-óceán mindkét partján.

A milliomos szupersztárrá növő Stewart 1975-ben Nagy-Britanniát és a Facest maga mögött hagyva áttelepült az óceán túlsó partjára, Amerikába. A költözést címében is jelző Atlantic Crossing album legnagyobb feldolgozás-slágerében, a Sailingben máris a honvágyról énekelt – gondolatban már hajózott is volna vissza haza.

Rod Stewart persze főleg nőkről „szövegel”. A bugis Hot Legs lényegében a gondterhelt Maggie May frivol ellenpárja: itt egy még iskolába járó hosszúlábú tinilány és egy felnőtt férfi kapcsolatáról van szó („ügyelj arra, hogy hegyes legyen a ceruzám...&#8221, míg a Baby Jane címszereplője egy olyan nő, aki saját előrejutásával törődve, habozás nélkül hátrahagyja szerelmes hősünket. Így végül csak a kesergés marad, meg a remény, hogy legközelebb majd jobban választ („nem leszek többé ilyen bolond, ha legközelebb szerelmes leszek, az már örökké fog tartani, tudom&#8221.

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján nem feltétlenül az örök szerelmekről szóltak Rod Stewart szövegei: a Da Ya Think I’m Sexy? diszkósláger egyéjszakás kalandot énekel meg. A közhiedelemmel ellentétben a szám refrénjében nem a szexszimbólum-énekes dicséri magát, hanem a dal kissé szégyenlős ifjú főhősei kérdezgetik egymástól, hogy: „Szexinek találsz engem?”.

Rod Stewart dalai és azok videoklipjei a nyolcvanas évek hajnalán a Music Television legnépszerűbb produkciói közé tartoztak. Az újhullámos She Won't Dance With Me az MTV 1981-es indulásakor a csatorna történetének harmadik lejátszott klipje volt. Ebben a máig élvezetesnek ható videóban az énekes a legnagyobb lazasággal kurjantja el a „Why the fuck is she ignoring me?” sort, ami a cenzoroknak valahogy nem tűnt fel, így Rod Stewart már a Music Television fennállásának 13. percében adásba tudta küldeni a „fuck” szócskát.

A nyolcvanas évek közepétől Rod Stewart már komolyabb és érzelmesebb oldalát mutatja, aminek legemlékezetesebb példája az 1986-os Every Beat Of My Heart, melyben az apai ágon skót származású énekes minden szívdobbanásával atyái földjére vágyik vissza. Ezt kedvenc focicsapatának, a Celticnek az említésével is hangsúlyozza a skótdudával díszített dalban. Stewart utolsó igazi slágere, a szintén skótdudával színezett 1991-es Rhythm Of My Heart (melyet már nem is maga írt, hanem rendelésre kapott két külső szerzőtől) pedig mintha a korábbi nagy témákat összegezné. Minden együtt van benne: a szívdobbanások, az otthon, az „I love you” – és a refrén utolsó szava a Sailing.”

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Volt Fesztivál 2010 - Sopronban a helyed!

Ha még nem tudod, hol töltsd a hónap utolsó és július első napjait, ha...

Vicces Megasztár jelenetek + VIDEÓ!

Vannak jelenetek, amikor a zsűri megkönnyez egy-egy produkciót, vagy m...

Madonna lenyúlta Kylie táncosait!

Hosszú évek után ma ismét hazánkba látogat a pöttöm ausztrál énekesnő....

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Police Pursuit
» játékajánló: Police Pursuit
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!
Fatal error: Call to undefined function mokamerce() in /var/www/clients/client220/web1130/web/public_html/index.php on line 275