Vérző olaj

SZÓRAKOZÁS szerző: Szendy László | 0 hozzászólás

A Vérző olaj több mint két órán keresztül képes minket úgy a székbe szögezni, hogy egy percig sem próbál tanmeseként funkcionálni. Paul Thomas Anderson legfrissebb filmjének középpontjában a kapzsiság, a hatalom és nem utolsósorban az olaj áll. Olyan történet ez, mely végtelenül őszinte és nyers és mégis, az utolsó percig magával ragadó.

cikkhez kapcsolódó kép

Történetünk a XIX. és a XX. század fordulóján játszódik. Daniel Plainview saját testi épségét nem kímélve ezüstöt bányászva keresi meg a mindennapi betevőjét, azonban kap egy titokzatos tippet, hogy nyugaton van egy eldugott kis városka, ahol végtelen olajóceán rejtőzik a földek alatt. Örökbe fogadott fiával felkerekedik, és szerencsét próbál ebben a koszfészekben, Little Bostonban. Ugyan fiával - Dillon Freasier - megcsinálják a szerencséjüket, semmi nem marad a régiben. Plainview mértéktelen pénzéhsége és sikerei kapzsivá, végtelenül embergyűlölővé teszik, és a sorozatos konfliktusok mellett elvesznek az olyan emberi értékek, mint a szeretet, a remény, a közösség, a hit...

Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) karaktere igencsak ellenszenves a hétköznapi ember számára, de ha belegondolunk, hogy a mindennapok során mi magunk is milyenek vagyunk, akkor közel sem tűnik annyira távolinak, elérhetetlennek, megközelíthetetlennek Plainview, aki, ha céljai eléréséről van szó nem tisztel sem istent, sem embert.

A produkció 2008-ban két Oscar-díjat kapott: Daniel Day-Lewis a legjobb férfi főszereplő lett, Robert Elswit pedig a legjobb operatőr. Daniel Day-Lewis a Golden Globe-díjat is elnyerte alakításáért.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

3:10 to Yuma - Börtönvonat Yumába

A film - egy 1957-es klasszikus western story feldolgozása - a 19. szá...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Police Pursuit
» játékajánló: Police Pursuit
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld! szavazás 1-reszavazás 2-reszavazás 3-reszavazás 4-reszavazás 5-re
» tovább
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem © 2007 Minden jog fenntartva!