Vérző olaj

SZ?RAKOZ?S szerző: Szendy László | 0 hozzászólás

A Vérző olaj több mint két órán keresztül képes minket úgy a székbe szögezni, hogy egy percig sem próbál tanmeseként funkcionálni. Paul Thomas Anderson legfrissebb filmjének középpontjában a kapzsiság, a hatalom és nem utolsósorban az olaj áll. Olyan történet ez, mely végtelenül őszinte és nyers és mégis, az utolsó percig magával ragadó.

cikkhez kapcsolódó kép

Történetünk a XIX. és a XX. század fordulóján játszódik. Daniel Plainview saját testi épségét nem kímélve ezüstöt bányászva keresi meg a mindennapi betevőjét, azonban kap egy titokzatos tippet, hogy nyugaton van egy eldugott kis városka, ahol végtelen olajóceán rejtőzik a földek alatt. Örökbe fogadott fiával felkerekedik, és szerencsét próbál ebben a koszfészekben, Little Bostonban. Ugyan fiával - Dillon Freasier - megcsinálják a szerencséjüket, semmi nem marad a régiben. Plainview mértéktelen pénzéhsége és sikerei kapzsivá, végtelenül embergyűlölővé teszik, és a sorozatos konfliktusok mellett elvesznek az olyan emberi értékek, mint a szeretet, a remény, a közösség, a hit...

Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) karaktere igencsak ellenszenves a hétköznapi ember számára, de ha belegondolunk, hogy a mindennapok során mi magunk is milyenek vagyunk, akkor közel sem tűnik annyira távolinak, elérhetetlennek, megközelíthetetlennek Plainview, aki, ha céljai eléréséről van szó nem tisztel sem istent, sem embert.

A produkció 2008-ban két Oscar-díjat kapott: Daniel Day-Lewis a legjobb férfi főszereplő lett, Robert Elswit pedig a legjobb operatőr. Daniel Day-Lewis a Golden Globe-díjat is elnyerte alakításáért.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

3:10 to Yuma - Börtönvonat Yumába

A film - egy 1957-es klasszikus western story feldolgozása - a 19. szá...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Moonshadow
» játékajánló: Moonshadow
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!