Szeletelés vagy valódi irány?

SZ?RAKOZ?S szerző: bazsik | 2 hozzászólás

Nagyon sok barátom, ismerősöm van, kiknek a ma sokak által közkedvelt "gépzene" csupán csak monoton "szeletelés" vagy kattogás. (Jelen esetben a műfaj igényes fajtáról szólok csupán, mert ahogy mindenhol, itt is vannak kivételek szépszámmal.)

cikkhez kapcsolódó kép

Hogy a félreértéseket elkerüljük, kis történelmi attakintést, illetve más nézőpontból való megvilágítás lehetőségét szeretném felkínálni az olvasónak, hátha nem is olyan megvetendő a lemezlovasok világa.
Az elektronikus zenei vonal, talán meglepő, de nem csak a közelmúlt technológiai fejlődésének következménye. Már időszámításunk előtt is voltak olyan hangszerek, melyek emberi beavatkozás nélkül keltettek érdekesebbnél érdekesebb hangot. (Lásd: Wikipedia)

Ha meg szeretnénk tudni, hogy milyen is volt az első tisztán elektronikus hangszer, akkor az 1900-as évek elejére kell visszamennünk, ugyanis itt születik meg az akkor még 7 tonnás Teleharmónium. Ekkoriban még francia komponisták is alkalmazták az ilyen és hasonló hangszerek által keltette hangokat alkotásaikban.

A második világháborút követően Pierre Schaefeer neve alatt, megszületett az első zenemű, ahol már elektronikus és hagyományos hangszerek hangzásvilágát próbálta a szerző összecsiszolni. Majd ’57-ben először - talán mondhatjuk, hogy ma már mérföldkő - számítógép alkalmazására is sor kerül az elektronikus zenében.

És, ahogy az elektronikus zene, mint művészi kompozíció kezdte szárnyait bontakozatni, úgy időről időre egyre jobban kinyílt a populárisabb platformokon is.
A Beach Boys, a Pink floyd és még sokan mások, a rock műfajából egyaránt, nagy sikerrel népszerűsítették a hangzásvilágot még a koncerteken is. A Depeche Mode-ról már nem is beszélve, ki forradalmi előfutárként hozta a műfaj újszerű dallamait.

Csak hogy ne ugorjunk ennyire nagyot, a ’70-es években jelent meg a stílus első alkotójának mondható Kraftwerk, de előszeretettel alkalmazták az elektronikus zene effektjeit a filmes iparban is. A hangszerek fejlődésével megjelentek a digitális eszközök, samplerek. ’73 magasságában broxi fekete srácok megalkották a Hip-Hop műfaját, majd kisvártatva Brian Eno dicsekedhetett az ambient létrehozásáért elnyert eszmei érdemekkel.
A nyolcvanas években a diszkó megújulást igényelt, ami a mai értelemben vett mixelésben öltött testet. Ugyancsak a dizsihez fűződik a house stílus, majd Detroitban a house koppintásokból a szárazabb techno létrejötte is, ami nem lett rosszabb elődjénél, de sokkal nyersebb és durvábbra sikeredett. A ’90-es évek a tört ritmusoknak hoztak sikert, ide sorolhatóak a jungle, D’n’B, stb. Az idő múlásával, pedig sokat köszönhetünk például Mobynak, és még sok neves előadónak, a műfaj népszerűsítését illetően.

Álljunk meg egy pillanatra. Milyen érdekes, ha az ember kicsit jobban belegondol, az igényes, az “okos” elektronikus zene egyre jobban a “szélsőség” irányába halad. És valóban, minimal techno, deep ill. progressive house, vagy akár a D’n’B azt hiszem, bármelyikről is legyen szó, nem az a hétköznapi könnyen emészthető ‘eledel’ az utca emberének, de még a hétköznapi bulizni vágyónak sem.

Feltehetjük a kérdést: Akkor mégis miért van az, hogy annyian rajonganak a műfaj dallamai iránt? Válasz lehet a kérdésre, egyszerűen, akár egy afrikai törzs is, akik még a mai napig is a tüzet körbetáncolva hasonló, a külső fül számára monoton ritmusokra ugrálnak, s rohangálnak fel, s alá. S, hogy mi van e mögött, mi a közös Afrika, és pl. az elektro között? Nem találom fel a spanyolviaszt: A szubjektív érzelem, emóció, amit a zene, mint művészet kelt az egyénben, persze más környezetben, s igen itt már felhorkanhat az olvasó, de erről hagy írjak legközelebb. Mert, a környezettel valóbban vannak problémák. Ugyanis, amíg egy fiatal lemegy egy szórakozóhelyre, mert szereti a fent említett igényes műfajok egyikét, sajnos törvényszerűen mértéktelenséggel találkozik. Lényeg a lényeg, Bach alkotás, Deep purple, vagy akár Dave Seamen, az igényes zene mindig művészet. Élvezd a zenét. És ne ítéld el.

Fotó: ClubQ

Szólj hozzá Te is!

2
wangzha, 2019. 07. 04. 07:13
válasz erre az üzenetre

http://outletscoachfactoryonlinesstore.com Coach Factory Outlet Onine Login
http://coachoutletsalessonline.com Coach Handbags Clearance
http://outletscoachsstores.com Coach Factory Store
http://outletcoachandbagsales.com Coach Handbags Outlet
http://coachoutletsstoressonline.com Coach Outlet Store Online Free Shipping
http://outletsmkonlinesales.com Michael Kors Outlet Sale
http://outletmkonlinestoress.com Michael Kors Outlet Online Store
http://outtletmkhandbagsales.com Michael Kors Handags On Sale Outlet
http://outletmkbagssale.com Michael Kors Bags On Sale
http://outletmkbagsale.com Michael Kors Clearance Bags
http://outeltmkbagsales.com MK Outlet Sale

1
Anonymus, 2008. 03. 08. 22:44
válasz erre az üzenetre

"Mondd meg mit hallgatsz és megmondom, ki vagy"

Egy fanyar mosoly az egyetlen amit az ilyen leírások ki tudnak belőlem váltani...

Ezt az ütemes zajt, nem nagyon lehet zenének nevezni, és hogy művészetnek nem, az biztos.

Változik a világ? A hozáállás igen. Ezért lehet az ilyen majmokat ma művészeknek nevezni.

- "A szubjektív érzelem, emóció, amit a zene, mint művészet kelt az egyénben"

Az lehet, hogy jókat lehet bulizni, meg ugrálni az ilyen szarra, de hogy a lelkedet nem érinti meg az is biztos.

- "Akkor mégis miért van az, hogy annyian rajonganak a műfaj dallamai iránt? Válasz lehet a kérdésre, egyszerűen, akár egy afrikai törzs is, akik még a mai napig is a tüzet körbetáncolva hasonló, a külső fül számára monoton ritmusokra ugrálnak, s rohangálnak fel, s alá"

Nem látod ebben a visszafejlődést...?

A mai világ embere jobb, ha nem gondolkodik, és teljesen visszamegy ösztönlénybe... Azt elhiszem, hogy ilyen zajban nem lehet gondolkodni, és könnyű a hétköznapok szürkeségét elfelejteni, de miért taszítjuk el a legfontosabb dolgot, ami elválaszt az állatoktól?

- "Élvezd a zenét. És ne ítéld el."

A zenét élvezem, a zajt kerülöm.

u.i.: Szerintem Bach-tól kérj bocsánatot... Ha tudta volna, hogy egyszer néhány betépett pisishez hasonlítják majd, sose komponált volna egy sort sem.
Akkor pedig, nagy hiányban lennénk.

És tudod ez az ami egy művészt meghatároz... ezeket az doboló ősembereket holnap már elfelejted, mert a haverjaid másra rázzák, és akkor már mindjárt neked is azt tetszik...

Az egész a divatmajmolásról szól, ha amerikának nem ez a zene tetszene, akkor neked sem. Ez tény.

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
A közgazdász
» játékajánló: A közgazdász
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!