Mer’ ez zene

SZÓRAKOZÁS szerző: Bogi | 3 hozzászólás

Na és itt van a huszonegyedik század reflektálása a témára. A mitikus Franciaország szűk sikátoraiból hordta ide a nyugati szél. És nicsak, a sanzoni idők egészen idáig tántorogtak, borpírban és parfüm ködben. A dohány füstös modernkor életérzése nedves rúzsos csikkeket rugdos maga előtt. Választhatunk a lusta lassú nihilizmus és az új hullám közt. Tehát vagy hagyjuk az egész világot a csudába és büdös kupacokat ejtünk kopaszodó fejbúbjára, vagy fogjuk amink van és addig akarjuk és addig szeretjük amíg nem válik arannyá a kezünkben.

cikkhez kapcsolódó kép

A Nouvelle Vague (Marc Collin és Olivier Libaux közreműködésével) a legújabb és sokatmondóbb példája a jelenségre, meg fogta ami van; Clash, Cure, Joy Division, Dead Kennedys, Sisters Of Mercy és Depeche Mode, posztpunk és new wave, és megforgatta egy kis újromantikában, sanzoni hangulatban majd hozzádobott egy kis bossa novát, hogy végül a nőies francia bájával szépen puhára és emészthetővé gyúrja majd. Profi mixed media. Igen, igen, ennyire is lehet szeretni a zenét, ennyire is lehet akarni, és igen, igen, ezt ők meg is csinálták.

A gyermeki báj, ami mondhatom francia ízig vérig, és az a megmagyarázhatatlan mosoly, ami jellemzi az együttest, az Ever fallen in love című számukban vált számomra teljesen tapinthatóvá. Fényben hintázó szoknyák alól előbukkanó szandálok csoszogása kopogása az iskola udvaron, a Hősök terén, a parkban, a Mc’Donalds- ban, az esőben. Hosszú díszköves járdán, a parkot keresztbe át szelőn, sétálva, még azt a mogorva biciklis nénit is megpörgetném. Úgy tűnik a téma még nem lerágott csont, és másodszori újra hallgatáskor még egyet is értek velük.

Újjászületett a Dance with me című is. Ezért a számért sokáig köszönettel tartozom az Internetnek. Le van tesztelve; aszfalton, országúton, erdőben, lelakatolt bevásárlókocsikon, hajnali haza sétálásban, szerelemben, boldogságban, szakításban, sírásban; egyedi kis darab, megunhatatlan téma feldolgozás. Ajánlom a dalszöveget alaposan lefordítani és mondani, hogy: Nekem van. - Nekem nem mondták, a francba is.
Donnie Darko nyitódalának Novelle Vague- féle átdolgozása a Killing moon. Álomszerű hangulat, kontraszt nélküli gyönyörű női dallamvezetés. Az effektek könnyen giccsessé tehetnék, pedig nem bántak velük óvatosan, az összhatás mégis valami egészen szokatlan. És pont ez az a szokatlanság ami bármilyen másféle ismert zenekarból hiányzik, esetleg ami bármilyen másfajta zenekart a csillagos égig emelt, csak nem tartott.
Gerald Toto az együttes gitáros-énekese, így nyilatkozott a jelenségről:

A new wave szelleme, az a szabad kísérletezés, amit magával hozott, nos ez a szellemiség mintha ma kissé hiányozna, és az emberekben feltámadt a vágy ezt újra felfedezni, megtalálni. A nyolcvanas évek kommersz részét, a biznisz oldalát, a merevségét felejtsük el, és idézzük fel csak a kalandvágyó szellemiségét, ahogy egyesek égő fáklyaként mindent felégettek. Ma a zene annyira józan, biztonságos, az emberek annyira félnek, hogy megégetik magukat vagy hogy pofára esnek! Annyira lehet örülni már a legkisebb pezsgésnek is, még ha a múlt újrafelfedezéséből származik is!

Tehát szabad kísérletezés, pezsgés és újrafelfedezés. Ez az ami a Nouvelle Vague-t is jellemzi, és ami tökéletesen lefedi azt amit követni kell zenében, irodalomban, festészetben, és bármelyik művészetben. Ellehet indulni rajta, és tudjuk is csinálni, mert a vérünkben van. Itt kell, hogy legyen a huszonegyedik század reflektálása a témára. Válasszunk a lusta lassú nihilizmus és az új hullám lovaglása között.

(A következőeket is figyelembe kell ajánlom: In a manner of speaking, Blue Monday, Bela Lugosi’s dead, Dancing with myself, The Guns of Brixton)


Nouvelle Vague - Blue Monday / YouTube
Nouvelle Vague - Love will tear us apart (LIVE) / YouTube

Szólj hozzá Te is!

3
Bogi, 2007. 05. 09. 11:38
válasz erre az üzenetre

2
Csabaaa, 2007. 05. 05. 18:24
válasz erre az üzenetre

Nagyon tetszettek a linkek, bejön ez a stílus, köszi a tippet!!!

1
oli, 2007. 05. 05. 16:53
válasz erre az üzenetre

jó cikk, gratulálok!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Lenyűgöző zene a Fenekek között

Nem is szépítem, manapság kevés jó zenét lehet hallani. Valami mindig ...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Bloxorz
» játékajánló: Bloxorz
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!
Fatal error: Call to undefined function mokamerce() in /var/www/clients/client220/web1130/web/public_html/index.php on line 275