Curling a város felett

SZ?RAKOZ?S szerző: Arteregó | 1 hozzászólás

Bár a tél igazából elmaradt, azért sokan hódolnak szívesen a korcsolyázás örömeinek, így a város, pontosabban az egyik bevásárlóközpont tetején lévő Jégteraszon a minap is sokan próbáltak üdítő kikapcsolódást találni. A programok között egy curlingbemutató is szerepelt, amelyről legtöbben csak annyit tudunk, hogy ez egy téli sport.

cikkhez kapcsolódó kép

A curling csapatjáték, amelyet két csapat játszik, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához. A magyar elnevezésére több kísérlet is történt már. Leginkább a csúszókorong és a jégteke terjedt el, mely nevek mindenképpen szerencsésebbek a surrogó játéknál.

A curling nem mai találmánya,hanem figyelemreméltóan nagy múltja van, elsősorban Nagy Britannia északi részén, különösen Skóciában, ezenkívül Skandináviában, Lappföldön, Svájcban és természetesen Észak-Amerikában, elsősorban Kanadában. Kialakulására él egy teória, ami téli vadászatokra vezeti vissza a játék, mint ügyességi próba megszületését. Befagyott tavakon csoportokba verődött, nehézkesen mozgó madarakat célozgattak a vadászok a kezükbe akadt szikladarabokkal. A söprögetést eredetileg arra használták, hogy hóesésnél vagy szélfúvásnál folyamatosan takarítsák a pályát, tekintettel a játékban levő kő zökkenőmentes útjára. Manapság már szinte mikroszkopikus szemcséket illetve szennyeződést tisztítanak le a jégről, ami még mindig nagyban elősegíti a sima aljú gránitkő sebességét és a kanyarodási ívét, de a söpréssel leginkább hőt, s így vizet termelnek a súrolással.

Talán kevesen tudják azt is, hogy a curlingnek van egy lelkes magyarországi nagykövete is, a fitneszkirálynő Béres Alexandra személyében, aki lenyűgöző kedvességgel és lelkesedéssel igyekezett minden érdeklődőt, köztük a számos jéghokimezbe öltözött gyerkőcöt is felvilágosítani és eligazítani a nálunk még kissé ismeretlen sport rejtelmeiben. Béres Alexandra Ausztriában találkozott először a curlinggel, és annyira megtetszett neki, hogy ma már a magyar női válogatott csapattagja. Alexandra elárulta, hogy a téli sportok mellett most leginkább március 8-án megjelenő könyvére koncentrál, amelyben összegzi eddigi szakmai tapasztalatait és hasznos tanácsokat nyújt az egészséges életmód iránt érdeklődőknek.

A Jégterasz egyébként teljes nyitvatartásban üzemel, minden nap reggel 8 órától éjfélig várják a látogatókat, kivéve egy-egy órás szünetet rövid pályakarbantartás miatt 12 és 13 óra között és 17 és 18 óra között. További információ: www.jegterasz.hu

Szólj hozzá Te is!

1
kkklkkk, 2009. 01. 20. 14:25
válasz erre az üzenetre

lol xD

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Moonshadow
» játékajánló: Moonshadow
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!