Fim: Büszkeség és balítélet

SZÓRAKOZÁS szerző: Szendy László | 1 hozzászólás

Jane Austen romantikus, szellemes, szatirikus humorral teli világa végre visszatér a mozivászonra. A közkedvelt regény helyszíneihez és korához hű, angliai helyszíneken forgatott alkotás a történet első mozis verziója 65 év óta.

cikkhez kapcsolódó kép

Bár Jane Austen klasszikusát többször is tévéfilmre vitték (1938-ban, 1952-ben, 1967-ben, 1980-ban és 1995-ben), eddig csupán egyszer, 1940-ben készült belőle mozifilm Robert Z. Leonard rendezésében, Laurence Olivier és Greer Garson főszereplésével.

"Az emberek emlékeznek a két legutóbbi tévéváltozatra, de az eddigi egyetlen moziváltozat, a romantikus vígjátékot hangsúlyozta ki - mondja Tim Bevan proucer. - Az évtizedek során Austen története más filmek alapjául szolgált - közöttük például a Bridet Jones-filmek. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy visszahozzuk a filmvászonra az eredetit teljes dicsőségében, Lizzie-vel a középpontban.”

A film készítői mindenképpen az Egyesült Királyságban akarták forgatni az egész filmet. Megtehették, hogy a kamera kívülről benézzen az épületbe vagy fordítva, illetve kövesse a szereplőket az épületből ki és oda be. Groombridge-t, egy körülárkolt XVII. századi kastélyt választottak ki Longbourn „szerepére”.

A színészek, ahelyett, hogy lakókocsikba vonultak volna vissza a jeleneteik között, saját Groombridge hálószobáikban pihenhettek.

Az alkotók arra törekedtek, hogy karakterek kora a lehető legközelebb essen ahhoz, amit Austen leírt, s ebben is eltértek a korábbi mozifilmtől. „Laurence Olivier és Greer Garson a harmincas éveik közepén jártak, ezért sokkal nehezebb volt elképzelni, hogy az első szerelem élményét élik át” - magyarázza Webster.

A film két kategóriában kapott Golden Globe-jelölést, a Brit Filmakadémia hat kategóriában jelölte BAFTA-díjra, négy kategóriában pedig Oscar-nominációt kapott az Amerikai Filmakadémiától.

Szólj hozzá Te is!

1
sarah, 2008. 10. 30. 18:33
válasz erre az üzenetre

Én imádom a könyvet és a filmet is !!!!!!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Mégis lesz idén Moziünnep

Sokáig úgy tűnt, hogy az utóbbi években nagy sikernek örvendő Moziünne...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Police Pursuit
» játékajánló: Police Pursuit
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!