Fehér tenyér

SZ?RAKOZ?S szerző: Szendy László | 0 hozzászólás

A Fehér tenyér igen korrekt film: definiálhatjuk drámának, életrajzi filmnek, sportfilmnek, de mondhatjuk rá azt is, hogy fikciós témájú – csakúgy, mint azt, hogy igaz történeten alapszik: mindez nézőpont kérdése. De egyben biztosak lehetünk, hogy jó film.

cikkhez kapcsolódó kép

Hajdu Szabolcsot a mai magyar kortárs film egyik legeredetibb rendezőjeként szokás emlegetni, teljesen megérdemelten. A védjegyévé vált, korábbi munkáira jellemző állandó formanyelvi kísérletezés, és a történetek háttérbe szorítása mindkét előző nagyjátékfilmjére jellemző volt. Jelenlegi alkotásával azonban olyannyira eltávolodik az előző művek szerkezetétől, hogy nehéz lenne megállapítani, hogy ugyanaz ült a rendezői székben, ha nem lennénk ennek tudatában.

A film teljesen letisztult formanyelvű: a korábbi kísérletező attitűdöt ezúttal felváltotta a szilárd realizmus. A váltás persze nem volt alaptalan: a Macerás ügyek és a Tamara vidám játékossága teljes mértékben távol áll a jelenlegi történettől, ami egy sportolói sors kőkemény realista bemutatását tűzte ki céljául.

A film legnagyobb erénye, hogy Dongó története teljesen hiteles. Ez persze nem véletlen: a rendező Hajdu Szabolcs saját, bár meglehetősen rövid atléta-múltján felül ihletet meríthetett testvére, Hajdu Zoltán Miklós (aki a felnőttkori Dongót is alakítja) élettörténetéből is. A forgatókönyvbéli Dongó karrierje egyébként négy különböző ember sorsából lett összegyúrva. Nemcsak a sportolói karrier bemutatását nevezhetjük kiemelkedőnek: a múlt rendszerbéli Debrecenről is hiteles korrajzot kapunk; mondhatnám, hogy öröm nézni a paneldzsungelek közt tébláboló főhőst, ha már csak kuriózumként, a vásznon láthatnánk e kopár bérháztömböket. A tízéves Dongó nagyon jól játszik (a jelenet, ahol keresi a tárgyat, melyről hazudni lesz kénytelen szüleinek, zseniális), de a tizenhárom évessel sincs semmi baj. A két fiú tényleg hasonlít egymásra, így szerencsére nem ordít róluk, hogy két különböző embert látunk egyazon szerepben.

A film elismerései a 37. Magyar Filmszemlén: Rendezői díj (Hajdu Szabolcs), Operatőri díj, megosztva (Nagy András), Arany olló díj (Politzer Péter), Produceri díj (Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter), Gene Moskowitz-díj a külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján, megosztva.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Mégis lesz idén Moziünnep

Sokáig úgy tűnt, hogy az utóbbi években nagy sikernek örvendő Moziünne...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Syobon Action! (Cat Mario)
» játékajánló: Syobon Action! (Cat Mario)
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!