Fekete kefe

SZ?RAKOZ?S szerző: Szendy László | 1 hozzászólás

Magyar „Trainspotting” - vonat helyett kecskefigyelés. Vranik Roland bármennyire ódzkodjon is attól, hogy beskatulyázzák a filmjét, vászonra vitte a magyar nihilt − igaz, heroin helyett, kecskebogyóval tépeti be figuráit.

cikkhez kapcsolódó kép

Négy huszon-harminc körüli fiatal, békésen tengeti mindennapjait. Pénzhez kéne jutni, nem új dolog, de ha nem jön össze az se baj. Kezdetben fekete keféléssel, vagyis kéménysepréssel próbálnak bevételhez jutni. Ha kémény van, azt karban is kell tartani, a karbantartásért pedig fizetni kell. A pénzbeszedés még csak-csak, de a szakértelem már végképp nem a fiúk területe. Kudarc kudarc hátán, bevétel alig, addig is punnyadás a tetőn.

Majd jön a nagy lehetőség. A csodakecske, amelynek ürülékéből tudatmódosító szert lehet kinyerni. De ahogy a „Trainspotting” sem kizárólag a kábítószer veszélyeiről szólt, úgy a „Fekete kefe” sem erről akar felvilágosító kiselőadást tartani. A drog (akár létező, akár kitalált szerről beszéljünk) nem kiváltó, hanem kiváltott eszköz. Akárki nem nyúl hozzá, sőt még rászokni sem tud. Ahogy a skóciai fiataloknak is csak látszólagos problémájuk a heroinfüggés, úgy magyar hőseink is csak menet közben találnak rá problémájuk tárgyára: a kecskére. A kiszakadás legnagyobb gátja maga a társadalmi közeg, ahol elveszettnek érzik magukat, és ebben nyújthat átmeneti segítséget a füves vagy kecskés cigaretta.

A filmet lassú és magabiztos ritmus, ugyanakkor gyönyörű kameraállások jellemzik − nem véletlen, hogy Pohárnok Gergely megkapta a Filmszemle legjobb operatőri díját. Első rendezésnek valóban szokatlanul erős, bár a történetvezetés egy kicsit szétszórt és bizonytalan. A jó ritmus ellenére, a mozi néha-néha megtorpan és ez különösen feltűnő a záróképet megelőző jelenetben. A Filmszemle fődíja talán túlzás, és sokkal inkább szól az idei mustra gyenge felhozatalának, mint a „Fekete kefe” tökéletességének. De ez senkit ne tartson vissza a megnézésétől.

Szólj hozzá Te is!

1
zizi, 2011. 07. 07. 10:40
válasz erre az üzenetre

hali én vagyok egy kecskeimádo gyerek és van saját kecském és tud ugratni és nagyon tehetséges!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Mégis lesz idén Moziünnep

Sokáig úgy tűnt, hogy az utóbbi években nagy sikernek örvendő Moziünne...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Advanced Ninja
» játékajánló: Advanced Ninja
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!