Két évvel az elszalasztott esély után

H?REK szerző: Boszi | 3 hozzászólás

2004. december 5-én Magyarország döntött arról, hogy elismerje-e külföldre szakadt honfitársaink állampolgárságát és egy kicsit kárpótolja-e Trianon fő veszteseit. A szavazók nagyobbik része otthon maradt, és bár az urnák elé vonulók többsége IGEN-nel voksolt, a népszavazás érvénytelen volt.

cikkhez kapcsolódó kép

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja? - így szólt a kérdés, melyre bár a szavazók nagyobbik része válaszolt IGEN-nel, de a népszavazás mégsem volt érvényes, mert a részvételi arány nem érte el az 50%-ot.

Miért NEM?!

December 5-e olyan téli nap volt eddig, amilyen a többi. A két évvel ezelőtti szavazás azonban minden évben emlékeztetni fog minket arra, hogy helytelen döntést hozott hazánk. Talán nem világos sok ember számára, én sem értem, hogy magát magyarnak valló, magyar érzelmű állampolgárnak kérdés lehet-e egyáltalán ez? Az, hogy egy esélyt adjon azoknak, akik kinn élnek ugyan, de bennük is magyar szív dobog, magyar nyelven beszélnek és önhibájukon kívül kerültek a mai határokon túlra.

Persze valamilyen szinten érthető az is, aki nem vette a fáradságot, hogy elmenjen szavazni. Riogattak minket beözönlő románokkal, azt állították, hogy ezek csak élősködni akaró emberek, hogy nekünk milyen rossz lett így és ez nem kell. Szociális bomba robbanásával ijeszgettek - ehelyett sokkal súlyosabb dolgot műveltek. Kérdezem én: milyen ember az, aki ilyet ki mer mondani és még kampányt is épít erre? Aki megtagadja a saját népét? A politikát félretéve, mert nem erre akarom kiélezni a dolgot: ez morális kérdés volt. Lelkiismereti. Meggyőződésbeli. Mégis, a magasztos elvek hangoztatásának, az emberi butaságnak, lustaságnak vagy a gyűlöletpolitikának köszönhetően a voksolók közel fele NEM-mel szavazott. A szavazásra jogosultak nagyobb része pedig el sem ment.
Óriási pofoncsapásként csattant a határon túli magyarokon a tény: a hazájuk köszöni szépen, de nem kér belőlük. Csak egy példa az érzékeltetés kedvéért azoknak, akik nem érzik ennek a dolognak a súlyát még mindig. Egy gyereket elszakítanak az édesanyjától kiskorában, majd hosszú-hosszú, gyötrelmes, szenvedéssel teli évek után lehetőség nyílik arra, hogy az anya elismerje azt, hogy a gyermek az övé. Magához venni nem tudná, ugyanúgy távol lennének egymástól, de a tudat megmaradhatna a gyermeknek, hogy az anya szereti és elismeri. És az anya eltaszította gyermekét... Ebbe gondoljon bele egy kicsit mindenki!
Két évvel a népszavazás után érdekelne, hogy ezek az emberek megváltoztatták-e azóta a véleményüket? Tiszta lelkiismerettel tudnak tükörbe nézni azóta is? Vajon tudják, hogy hány idős külföldi magyar szíve szakadt meg, hogy hazája NEM-et mondott neki? Hány fiatal gyűlölte meg az anyaországot és fogadta meg, hogy még csak a környékére se megy? Hányan könnyeztek az elhibázott esély miatt határon túl és idehaza? Vagy egyszerűen csak nem értik, hogy miért kellett volna máshogy szavazni? Persze, hogy nem értik. Hogyan is érthetnék! A média, a hangadók, a vezetők nem segítik elő a tisztánlátást. 2004. december 5-e a demokrácia és nemzeti érzés egyik legnagyobb sárbatiprása volt.
Mi, akik tudjuk, ismerjük a tényeket és együttérzünk magyar testvéreinkkel mondjuk el, adjuk tovább, hogy ha késve is, de senki számára ne lehessen kérdéses az, hogy elfogadja-e a határontúli magyarokat!
Kedves Határontúli Barátaink! Kitartást kívánunk nektek itthonról és azt, hogy soha ne adjátok fel! A százalékok bármit is mutattak két évvel ezelőtt, tudnotok kell, hogy sokan szeretettel és barátsággal gondolunk rátok Magyarországról!

Szólj hozzá Te is!

3
Helena, 2007. 01. 14. 13:41
válasz erre az üzenetre

Hello Mindenkinek!
Én egy vajdasági magyar tinilány vagyok .Köszönet Neked Boszi,hogy megirtad ezt a cikket. Azt hiszem rávilágitottál a lényegre,dehát nem mindenki tudja vagy nem is akarja megérteni ennek a problémának a súlyát. Itt Szerbiában nemzeti kisebbség ként élünk, de talán Magyarországon is igy néznének ránk az emberek . De vajon miben vagyunk mi mások? Sokan lenéznek minket,de ők is emberek,csak más nemzetiségűek. Kezet kéne fogni velük és rájuk mosolyogni Mindennek ellenére én szeretek itt Vajdaságban,Szerbiában élni,csak meg kell tanulni elfogadni a másik népet,annak szokásait és mentalitását. Tolerálni kell önmagunkat,ahhoz hogy békességben éljünk a másik nemzetiségűekkel,de sajnos nem sokan gondolkoznak igy ezzel a témával kapcsolatban. Sokak számára az erőszak, a megfélemlités a "megoldás".
Számomra csak a továbbtanulás okoz egy kis gondot,hiszen nem sok közép és főiskolában folyik magyar nyelvű oktatás,ezért sok magyar ajkú diák fog aztán olyansmivel foglalkozni,ami nem is érdekli igazán. De ez még a jobbik eset,hiszen sajnos előfordul,hogy magyar származású embert fel sem vesznek egy munkahelyre.
Hát ennyi volna a hozzászólásom, kitartással még itt a Vajdaságban is lehet boldogulni,csak éppen nagyon nehezen.Üdv Mindenkinek!

2
Boszi, 2006. 12. 05. 18:47
válasz erre az üzenetre

Magyarnak magyar. Csak valahogy nagyon furcsán értelmezte ezt a dolgot. De szíve joga mindenkinek.

1
Magyar, 2006. 12. 05. 18:28
válasz erre az üzenetre

Nem akarlak megbantani,es mielott elkezdene vki mas se kommunista se zsido nem vagyok,en leszarom a politikat,de ez kicsit igen csak egy oldalrol vilagotja meg a dolgot,iaz h aki nem ment el vagy nemmel szavazott az nem magyar?

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mortal Szombat
» játékajánló: Mortal Szombat
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!