Kulturális Fővárosok egyetemei találkoznak

HÍREK szerző: edupress | 0 hozzászólás

A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére hálózat alakult minden volt és 2010-ig leendő Európa Kulturális Fővárosa egyetemeiből. Eddig 36 egyetem jelezte, hogy hivatalos formában is csatlakozni szándékozik az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemeinek Szövetségéhez, amelynek alakuló ülését december 1-jén és 2-án rendezik Pécsett.

cikkhez kapcsolódó kép

A pécsi alakuló ülésen 15 külföldi egyetem rektora, rektorhelyettese, külügyi vezetője vesz részt. A pénteken 9 órakor kezdődő alakuló közgyűlés megnyitójának egyik legfontosabb pillanata az a háromoldalú megállapodás lesz, amelyet a Pécsi Tudományegyetem, Pécs Megyei Jogú Város és a Baranya Megyei Közgyűlés vezetői írnak alá az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 program sikere érdekében.

A szövetség létrehozása a Pécsi Tudományegyetemen merült fel, majd 2005 decemberétől kezdték el felvenni a kapcsolatot a társegyetemekkel. 2006. májusában, az idei kulturális fővárosban, Patraszban megrendezett konferencián jelentették be a szövetség megalakításának szándékát.

Az alapötlet abból származik, hogy a szervezők szerint célszerű lenne, ha az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése nyújtotta lehetőséget az egyetemek a leghatékonyabban fel tudnák használni, hogy kapcsolataikat elmélyítsék, tevékeny és innovatív részesei lehessenek az eseményeknek. E célok eléréséhez behatóan meg kell ismerkedni az "elődökkel", azoknak az európai városoknak az egyetemeivel, amelyek Kulturális Főváros címet nyertek el, az eddigi tapasztalatokat kicserélni, ezt követően pedig közös eseményekkel előrukkolni a leendő fővárosok egyetemeivel.

Az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemeinek Szövetsége (University Network of European Capitals of Culture - UNECC) négy területen kíván tevékenykedni: oktatás (konferenciák szervezése a tagokat érintő tudományos témákban), kutatás (közös kutatási projektek megvalósítása, kutatói hálózatépítés), mobilitás (Erasmus szerződéses kapcsolatok kiépítése a hallgatói és oktatói mobilitás céljából, különös tekintettel az Európai Kulturális Főváros projektek lebonyolításának megismerése érdekében) és kultúra (a tagegyetemek kulturális tevékenységeire vonatkozó közös rendezvények szervezése, egyetemi színházak, médiaprojektek, vagy például a pécsi Táncoló Egyetem tapasztalatainak átadása).

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Pulykalövő
» játékajánló: Pulykalövő
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld! szavazás 1-reszavazás 2-reszavazás 3-reszavazás 4-reszavazás 5-re
» tovább
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem © 2007 Minden jog fenntartva!