Meghalt Sütő András

H?REK szerző: Boszi | 0 hozzászólás

Sütő András, az erdélyi és a kortárs magyar irodalom egyik vezéralakja tegnap éjszaka - hosszan tartó betegség után - elhunyt. 79 éves korában, szombat éjszaka távozott az élők sorából a romániai magyar kisebbség egyik legjelentősebb szónoka.

cikkhez kapcsolódó kép

Olyasvalaki volt ő, aki hihetetlenül szerette hazáját, Magyarországot, de mégis élete nagy részét a határon túl töltötte, mert reményt és kitartást akart adni az ott élőknek. Élete a példa erre. Halálával az erdélyi magyarság egyik fő képviselője távozott el közülünk. Az eredetileg rendezőnek készülő Sütő írói munkássága nyomán számos novellát, kisregényt, drámár, regényt hagyott maga után. De nem csak, mint kitűnő irodalmár kűzdött a Romániába szakadt magyarság sorsának jobbrafordulásáért, hanem 1965 és 1977 között, mint romániai parlamenti képviselő igyekezett a nemzetiségi jogfosztásokra felhívni a figyelmet. Ezért 1980-tól a Ceausescu-rezsim nem engedte, hogy publikálhasson és, hogy színpadi műveit bemutathassa, így '80 és '90 között csak itthon tudta megjelentetni írásait. Ezen megszólalásai nagy változást jelentettek az erdélyi magyarsággal szembeni hazai politikában. Az 1986-ban, a fővárosban bemutatott 'Advent a Hargitán' című drámája komoly politikai vihart kavart és a román hatóságok heves tiltakozását váltotta ki. Ezt csak fokozta az egy évvel későbbi, 'Álomkommandó' c. darabja, melynek megjelenése után a román titkosszolgálat lehallgatta, névtelen levelekben és telefonon fenyegették, valamint gyermekeinek boldogulását különböző módszerekkel nehezítették. A rendszerváltás éveiben tüntetéseken szólalt fel többször is, és a marosvásárhelyi demonstrálók elleni támadásban elvesztette fél szeme világát. A rendszerváltás után a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnökévé választották és írásai Romániában is megjelenhettek.

Olyan elismeréseket tudhatott magáénak élete során, mint a Bethlen-díj, a Kossuth-díj vagy a Magyar Köztársaság Közép- és Nagykeresztje. Több tucatnyi magas színvonalú irodalmi műve a mai magyar írók élvonalába emelte.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Bloxorz
» játékajánló: Bloxorz
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!