Ötszáz pont a láthatáron!

H?REK szerző: fisz | 1 hozzászólás

Az utóbbi időben évről évre mindig módosult a felvételi pontszámítás szabálya: hol a közoktatási reform alakította át, hol a korábban érettségizettek értékelését tartották igazságtalannak. A jól megszokott 120 pontos rendszer még a kétszintű érettségi reformot is túlélte, jövőre viszont lecserélik.

cikkhez kapcsolódó kép

Sok mindent tudhatunk, de a pontszámítás új rendszerét még a szaktárca sem ismeri egészen pontosan. Kiszivárgott információk jelentek meg a sajtóban egy szakmai anyag tervezetével kapcsolatban, melynek alapján akár már elemezni is lehet a tervezett változások hozadékait. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium azonban felhívja a figyelmet, hogy a napvilágra került információk csak a szakmai anyagok egyikének tervezetében szerepelnek, szakmai anyagból márpedig több van. Ezekről egyeztet szeptemberben a szaktárca az illetékes szervezetekkel, és a tervezet – ha a kormány októberben elfogadja – a 2007-es felvételi idejére már életbe lép.

Egy biztos, változik

Megkerestük az Oktatási Minisztériumot, hadd tekintsünk bele az említett szakmai anyagok tervezetébe. A szakmai egyeztetéseket megelőzően azonban erre nem volt mód, így csak arra kérdeztünk rá, helytállóak-e a kiszivárgott információk. Igen, valóban tartalmaz a szakmai anyagok egyike 500 pontos felvételi rendszert, és a megjelent adatok ezzel kapcsolatban valósak. De ez csak tervezet, ráadásul a javaslatoknak csak egyike – adta tudtunkra a sajtóosztály. Ezt erősítette meg dr. Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is. Megkeresésünket ugyan a témával kapcsolatban korainak tartotta. A felvételi pontszámítás megváltozásának tervezetéről ő is csupán a sajtóból értesült. Még nem volt ideje elemezni a változtatással járó arányeltolódásokat ,, mindenesetre azt örömmel látná, ha a nyelvvizsgáért kapható pontszám a felvételi eljárásnál egyáltalán nem jelenne meg a jövőben. Csak a felsőoktatási tanulmányok idején jelentene mindez lépéselőnyt a hallgatónak. A napvilágra került tervezet azonban ilyen jellegű változtatást nem tartalmaz, sőt a szakmai anyag szerint még nőne is a nyelvtudásért kapható pluszpontok aránya.

Az emelt szint is kötelező lehet

A rektori konferencia elnöke említett még egy kardinális pontot, melyre a tervezet szintén nem tér ki: ez az emelt szintű érettségi kérdése. Korábban már javaslatot tett a szervezet az emelt szintű érettségi kötelezővé tételére. Erre legkorábban azonban csak 2008-ban kerülhet sor – amennyiben a kormány el is fogadja a javaslatot - hiszen mindez már érinti a felvételi eljárás rendjét, amelyet a bevezetést megelőzően két évvel el kell fogadni. A szakmai anyag szövegében azonban erre sem találunk utalást. Hiller István miniszter korábbi lapszámunkban közölt nyilatkozatára azonban alapozhatunk: „Látom annak lehetőségét, hogy ebben az ügyben a minisztérium és a rektori konferencia egyetértésre jusson.” (Egyenes út az egyetemre, 2006. július)

Ötszáz ponttal könnyebb értékelni

A felvételi pontszámítás változtatásával kapcsolatban egy biztosat tudhatunk: szükség van rá. 2005 óta ugyanis hagyományos érettségi vizsgával is be lehet kerülni a felsőoktatásba, ráadásul ugyanúgy megkapja a maximális 30 felvételi pontszámot az is, aki 90, és az is, aki 100 százalékos szinten teljesített. A jelentkezők differenciálása így nehezebbé vált. A Közgázon például számos olyan eset volt, amikor a keretlétszámban meghatározottnak a többszöröse érte el a maximális 144 pontot az adott szakra. Ez számtalanszor nehéz helyzetbe hozta az intézményt, mert ezekben az esetekben nem lehetett jelentkezőt elutasítani, mindenkit fel kellett venni. Az 500 pontos felvételi rendszer erre a problémára megoldást nyújt, hiszen pontosabb különbséget tesz a hallgatók között tudásuk szerint. Az új rendszerben nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a 90 százalékon teljesítő diák ugyanannyi felvételi pontot ér el, mint a csont nélkül vizsgázó.

Szólj hozzá Te is!

1
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2006. 09. 18. 16:02
válasz erre az üzenetre

Megint variálnak...

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!