Nyelvvizsgázni dublőrrel vagy súgógéppel

H?REK szerző: edupress | 0 hozzászólás

"Nyelvvizsga sikeresen! Ha biztosra akar menni, vagy nincs elég ideje tanulni, mi megoldjuk ön helyett!" - ilyen és ehhez hasonló felhívások is olvashatók egyes hirdetési portálokon. A középfokú írásbeli 100 ezer, a felsőfokú 130 ezer forintba kerül. A szóbeliért többet kell fizetni.

cikkhez kapcsolódó kép

Az utóbbi években elszaporodtak a nyelvvizsga-bizonyítványokkal kapcsolatos közokirat-hamisítások, amióta az okmány kötelező az egyetemi diplomához - tájékoztat az ORFK. Az oktatási intézményeknek ugyanakkor nem kell ellenőrizniük a nyelvtudást.

Az aprónetes hirdetők és megbízóik viszont nem kockáztatnak három év szabadságvesztést, amit az okirat meghamisításáért kaphatnának, ezért az írásbeli vizsgára maga a jelölt megy be - a segítők itt miniatűr súgógép és kamera bevetésével működnek közre. Ez pedig nem bűntett, csak puskázás, vagyis etikai vétség. A csalás ugyanakkor nem kerülhető el a szóbelin, amelyre már dublőrt kell alkalmazni. Vagyis a vizsgázó helyett másvalaki felel a bizottság előtt.

Mint ismeretes, augusztus 20-án nem avatták tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 11 végzősét, mert vizsgálatot indított ellenük a katonai ügyészség. A gyanú szerint hamisított nyelvvizsga-bizonyítványt nyújtottak be diplomájukhoz. Az eljárás jelenleg is folyamatban van.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Az a bizonyos egyetemi élet

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért szeretek egyetemre járni. Nem lenne j...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
A közgazdász
» játékajánló: A közgazdász
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!