Miért utálják a magyarokat?

H?REK szerző: Boszi | 52 hozzászólás

Az utóbbi hetekben megint több attrocitás érte a magyarokat Szlovákiában. Az elmúlt héten egy fiatalembert és egy egyetemista lányt vertek meg azért, mert magyarul beszéltek. A hasonló esetek pedig folyamatosak szomszédainknál.

cikkhez kapcsolódó kép

Magyarellenes szlovák vezetés

Botrányos és felháborító, ami a felvidéki határon túlra szakadt magyar testvéreinket érik folyamatosan odakinn. Amióta a köztudottan magyar-ellenes Robert Fico miniszterelnök van kormányon, jelentősen megnőtt a magyarajkú emberek diszkriminálása. A nacionalistákkal felálló új kabinet leginkább az oktatás, a kultúra és a beruházások területén nyirbálhatja meg a magyarok anyagi és jogi lehetőségeit. A Szlovák Nemzeti Párt, mint a magyargyűlölet vezető szlovák politikai éllovasa az elmúlt ciklusban nem ült a parlamentben, mivel korábban belharcok miatt három részre szakadt. Szavazóbázisa így szertehullott, és nem érték el az 5%-os bejutási határt. Azonban miután a Magyar Koalíció Párja két egymást követő választást meg tudott nyerni, a SZNP vezetése úgy gondolta, hogy itt az idő a személyi viták félretételéhez és az újraegyesüléshez. Ennek eredményeként a szlovák társadalom nacionalista és magyarellenes 10-11%-a erre a pártra szavazott. A magyarellenesség Szlovákiában a párt megválasztásával tehát a társadalomban nem erősödött, hanem koncentrálódhatott. "Végre". Ezenkívül a bársonyszékből a pozíciók megszerzésével teljes erejéből támadhatja a magyar kisebbséget és MKP-s képviselőit, valamint az egyéb magyar kisebbségi célokat és törekvéseket. Azaz, hogy már támadja is. A jogok korlátozása mellett számos tettleges bántalmazás is éri a magyarokat az országban. És ezek száma sajnos a SZNP kormányra kerülésével egyre inkább megnőtt.

Fizikai erőszak

Nézzük csak, mik kavartak az utóbbi időben port: az első nagyobb eset, amikor néhány hónappal ezelőtt egy történelemtanárt bilincsbe verve hurcoltak el a szlovák rendőrök Pozsonyban, mert magyarul magyarázott egy diákcsoportnak. Merthogy az idegenvezetés tiltott dolog odaát, ugye. Augusztus elején nemzetiségi, faji és etnikai uszítás bűncselekményének alapos gyanúja miatt indított vizsgálatot a szlovák rendőrség. Történt ugyanis, hogy néhány napig egy videót lehetett megtekinteni egy amerikai szerveren, amelyen elégetnek egy magyar zászlót, mégpedig szlovák hazafiaként fellépő símaszkos fiatalok, magyarellenes uszító szövegek kíséretében. Nem kellett sokáig várni az itthoni reakcióra sem, hisz rombolnak folyamatosan identitást, nemzeti érzést de azért vannak még olyanok, akik nem hallgatnak. Pár nappal a magyargyalázó klip után festékszóróval fújták le a budapesti szlovák nagykövetség kerítését, az épület előtti járdára pedig a következő feliratot írták: "Nem felejtünk." Ugyanezen az éjszakán a Szabadság téri szovjet emlékművet is vörös festékszóróval lefújták és az obeliszk talapzatára a következőket írták: "Újra nagy lesz", "Nem felejtünk", "Emlékezz!".

Nemrég egy magyar család lakótelepi lakásának ajtajára ezt írták Érsejújváron: „Magyarok za dunaj! Tesék” vagyis "Magyarok, a Dunába!". Ahogy ezt illik. Érdekes, itthon mekkora botrány van abból, ha valaki is hátrányosan megkülönböztet egy cigányt! Az érsekújvári incidens mellett több hasonló eset is történt a napokban Szlovákiában. Révkomáromban múlt vasárnap három szlovák fiatal vert meg egy magyar férfit, miután tüzet kért tőlük. Magyarul. És tudják mikor hagyták abba a magyar ember ütlegelését?

Amikor meglátták a kiérkező mentősöket. Itthon focimeccseken a közönség is reagált a szlovák támadásokra (Jan Slota must die! Fuck Slovakia - ezt nem fordítom le.), melyeket a másik fél sérelmezett. Gyárfás Tamás szerint ezzel veszélybe került a labdarúgó-Európa bajnokság rendezési esélyünk, mert az UEFA rászállt az ügyre. Határontúl lehet elnyomni, irtani nemzettudatot, megfélemlíteni és fizikailag bántalmazni - de véleményt nyilvánítani nem. Mármint lehetne, csak nem ilyen módon, mert ez nem helyes ugye...

Ezek után múlt pénteken újabb epizóddal bővült a történet: egy magyar lányt péntek reggel azért támadott meg két kopaszra nyírt fiatal a szlovák Nyitrán, mert hallották, hogy magyarul beszél a mobiltelefonján. A záróvizsgájára igyekvő 23 éves egyetemista füléből kitépték a fülbevalóját, ellopták a mobiltelefonját, megverték, és arra kényszerítették, hogy vegye le a pólóját, amelyre aztán a magyarokat rágalmazó mondatokat írtak. Az egyik a "Halál az élősködőkre!" volt, a másik pedig: "Magyarok a Duna túlpartjára!"

A politikusok is megszólaltak

Már másfél napra rá le is reagálta miniszterelnökünk az incidenst, és felszólította a szlovák vezetést, hogy határozottan határolódjon el a sorozatos magyarellenes megnyílvánulásoktól. Robert Fico egyenesen felháborodott, mert ők persze ezt maguktól is tudják. Szerinte a magyar fél nem méltányolja a szlovák kormány és a hatóságok erőfeszítéseit, amelyeket a szélsőséges magyarellenes jelenségek megfékezése érdekében kifejtettek. A nyitrai diáklány megverésének másnapján pedig Besztercebányán a futballmérkőzésen "Halál a magyarokra!" feliratú transzparenst helyeztek el a szurkolók. Időközben Pécset egy labdarúgómeccsen "Kitartás, Felvidék!" szöveg volt olvasható a lelátón.

Augusztus 28-án, hétfőn újabb magyart vertek meg: 19 éves fiatalembert Diószegen (Sladkovicovo) támadták meg, miután magyar nyelven elbúcsúzott barátnőjétől. Ekkor hat részeg férfi odament hozzá és sértegetni kezdte, majd megtámadta. A támadók megkérdezték tőle, tudja-e, hogy hol lakik Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője. A fiatalember mellkasi sérüléseket szenvedett.

Úgy tűnik tehát, hogy Szlovákia végtelenül buzgó és erőteljes magyarellenesség-megfékező kezdeményezése ellenére északi szomszédjaink folytatják a pusztítást.
De még ki tudja meddig? Ha a magyar vezetés képtelen határozottabban fellépni a folyamatos gyalázkodás ellen, talán Európa is észreveszi, hogy mi folyik itt.

Szólj hozzá Te is!

52
nevesincs, 2011. 07. 09. 22:23
válasz erre az üzenetre

Koztuk eltem, igy tudom a valszt: azert utaljak a szlovakok a magyarokat, mert szlovakok szerint a magyarok: lustak, hanyagok es bekepzeltek. Valamint verik a melluket nagy magyarsaguk miatt.

Erre jottem ra. Pedig majd 10 eve mar nem ott elek.

51
nicsnev, 2011. 07. 09. 22:19
válasz erre az üzenetre

Kedves iro:

javitsa az elirasat es szitasat: a szlovak za DUnaj nem DUNABA jelenti, hanem a Duna masik oldalara. A duna szeli at Szlovakiat es MO. EGyik felen ezek, masikon azok. A celzas pedig arra utal hogy a magyar menjen magyar oldalra, a DUnanak azon oldalara.

Egyebkent meg egykutya a magyar es a szlovak is: mindketto exszoci orszag ezert mihaszna. Mig Ti ilyen cikkeket irtok es kommenteztek addig masok akiknel nem volt szoci degeszre keresik magukat.

50
supi007, 2011. 05. 10. 14:12
válasz erre az üzenetre

Sajnos a választ én sem tudom. Érdekelne, hogy milyen emberek a felvidéki magyarok. Nem sokat tudok, az ott élőkről, de gondolom, hogy átlagos emberek, akiket ha egy sorba állítanának a szlovákul beszélő tótokkal, akkor nem tűnne fel a különbség. Azonban a szlovák nacionalisták valami oknál fogva még is utál bennünket. Ez az utálat azonban nem hasonlítható össze azzal, amit például mi érzünk a cigánysággal szemben. Mire gondolok? Azért nem szeretjük (utáljuk) a cigányokat, mert képtelenek az emberi együttélés szabályainak a betartására (ebbe most beleértek mindent). De milyen indokuk van a szlovákoknak? Esetleg megkárosítjuk őket? Esetleg a magyar veri (bántalmazza) bárhol (magyarországon, vagy szlovákiában) a szlovákokat vagy műemlékeit megrongálja? A válasz egyértelműen nem. (Ők viszont igen, sok, sok példa.) Tehát továbbra is nyitott kérdés, hogy mi az ok, amiért egy szlovák tót utálja a magyart? Mi az a magatartás? A válaszokat köszönöm.

49
bela, 2010. 06. 10. 20:46
válasz erre az üzenetre

ki kel irtani az oszes totot

48
nagypiggy, 2006. 09. 10. 19:24
válasz erre az üzenetre

DE HA A MAGYAROK VERNÉK A SZLOVÁKOKA AKKOR MÁSKÉPP NÉZNE KI A DOLOG

47
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2006. 09. 08. 20:06
válasz erre az üzenetre

Nem erről van szó!
A kritika lehet építő, jobbító szándékú (sztem ez a normális), valamint folyamatosan rosszindulatú, ráadásul sok esetben megalapozatlan is. Az említett esetben az utóbbiról van szó. Persze senki nem tiltja ezt a formát se, de elgondolkodtató, hogy valaki megállás nélkül csak rosszindulatú megjegyzéseket tesz. Szerintem az ilyen embernek magában kéne először kicsit körülnéznie...

válasz a(z) 46. üzenetre
46
mindenfelettálló (vendéges), 2006. 09. 04. 22:08
válasz erre az üzenetre

ok szal csak akkor lehet kritizálni ha már vmi többet mutatok föl,mégis hiszek a szabad vélemény nyilvánitááásban!!!!!!!!!!!!!!!!
MINDANNYIAN SZARUL ÍRTATOK EBBE A FORUMBA!!!!!!!!!!

45
vikking56, 2006. 08. 30. 21:43
válasz erre az üzenetre

minden valószínűség szerint a sok lúd disznót győz alap bejött és végre békén hagyja Rékát...

44
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2006. 08. 30. 21:09
válasz erre az üzenetre

Kedves "istvan" koma!
Köszönjük a (folyamatos) épületes kritikát. Ha te a jövő újságíró-generációját hitelesen kívánod képviselni, úgy sok sikert kívánunk hozzá, bizonyára csak te vagy képes erre. De a folyamatos rosszindulatú megjegyzések helyett én a helyedben inkább produkálnék már valamit a cikkírás terén is, legább olyan színvonalon mint Réka tette. Csakhogy mi is megtudjuk, hogy is kell ezt az újságírósdit jól csinálni...

válasz a(z) 32. üzenetre
43
Nori-anyu, 2006. 08. 30. 13:44
válasz erre az üzenetre

Szisztok, kedves vitázók!
Réka, nekem tetszik a cikked, és egyetértek, hogy csak azoknak van joga kritizálni, aki már felmutatott valamit. És közhely, persze, de hibázni csak akkor lehet, ha csinálunk is valamit, aki nem tesz semmit, az nem követ el hibákat, ez emberi dolog. A hibákért szólni kell, aztán meg kijavítani őket, ennyi. Én, mint hozzá nem értő, azt mondom, írjál még sok-sok cikket, fejlődj, persze van mit tanulni. És nagyon örülök, hogy van egy ilyen portál, ahol kipróbálhatják magukat a diákok, vannak jobb és kevésbé jobb cikkek, mindenből lehet tanulni. Na befejezem itt a bölcselkedést, Réka, kitartás, írj még sokat, többiek, ti is írjatok, próbáljátok ki magatokat! Pápá!

42
Vicco, 2006. 08. 29. 22:48
válasz erre az üzenetre

Csatlakozom B-hez, egy kicsit magadba szállhanál mielőtt kommentálsz de mindenesetre elolvasnám a helyedbe még úgy négszer ötször a cikket hogy megértsem, mert szerintem te csak átfutottad és mivel nem volt suimpi rögtön kritizálzni kezdtél, ha ennyire szereted ezt csinálni javaslom menj el kritikusnak valami főfőffő médiházo, de ne a diákokat, diákújságírókat szivatgasd , max csak akkor hogyha TÉNYLEG szakmabeli vagy és finoman próbálasz valamire utalni ill. valaki ismer és kikéri a véleményed. de ez szőrszálhasogatás és hagyj békén itt mindenkit. jah és ha mégis nagy problémád van valakivel írj neki emailt. nah csövi

41
B, 2006. 08. 29. 22:28
válasz erre az üzenetre

Kedves István!
Mielött idejössz és fikázni kezded a cikket kicsit szájjá má le magadba és gonolkozzál el azon, hogy mekkora egy anyabaszoo faszparaszt vagy! Bocs a kifejezésért de nem biirtam tovább. Bisztos nagyon nagy arc vagy, kiskorodba kiinoztad a kis állatokat és kislányokat vertél... Beteg.:P

40
vikking56, 2006. 08. 29. 22:26
válasz erre az üzenetre

sziasztok! szerény véleményem szerint ez az istván, akárki is legyen ő, csak kötekszik. addig, ameddig ő nem mutatott fel semmit de semmit, addig nem kellene fikázni senkit, főleg azért nem, mert teljesen rendben van a cikk!!! de istván csak arcoskodni próbál és mindezt annyira agresszívan, amennyire csak lehetséges. szvsz le lehetne állni azzal, hogy sértegetsz akárkit is, mert te semmit sem mutattál fel eddig számomra! na csá

39
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2006. 08. 29. 22:03
válasz erre az üzenetre

Mért? A Graffiti nem elég komoly, mi?

38
Bagolylovag, 2006. 08. 29. 21:58
válasz erre az üzenetre

Sziasztok!
Rettentően magas szinvonalú vita folyik itt a hozzászólásoknál.
Amúgy én sem látom, hogy Székely Réka barátom mely ponton volt tiszteletlen a sajtóval szemben. Nekem egyébként apukám újságíró, úgyhogy van némi rálátásom a dologra.
István! Én, hogy egészen őszinte legyek, nem tartom kizártnak, hogy pár éve múlva egy komoly újságban olvassuk Székely Réka cikkeit. Bár lehet, hogy a komoly újság fogalma a Te és az én értékrendem szerint különbözik.

37
Boszi, 2006. 08. 29. 21:39
válasz erre az üzenetre

Istvánkám úgylátom, te sem épp a túlműveltek közül való vagy. Kérlek világíts rá, melyik ponton voltam tiszteletlen a szakmával. Ohh, látom már látnoki képességeid is lettek! Csak az a baj a kommentjeiddel, hogy nem indokolsz, csak mint aki nagyon ottvan a dolgokban elküldesz a jó bús francba. Persze te nem reagálsz semmire. Gratulálok, igazi jellemóriás vagy, büszke lehetsz magadra!!!

válasz a(z) 32. üzenetre
36
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2006. 08. 29. 20:08
válasz erre az üzenetre

Friss hír: egy újabb magyar fiút vertek meg, mert magyarul szólt barátnőjéhez. Erre is higgadtan kell válaszolnunk?

35
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2006. 08. 29. 19:25
válasz erre az üzenetre

Na, most zárjuk le a témát.

34
istvan, 2006. 08. 29. 19:18
válasz erre az üzenetre

Kedves Boki!
Szarom le hogy te mit gondolsz. Oda küldöm, ahova én akarom a szerkesztőidet.
És semmi közöm a netnaphoz.

33
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2006. 08. 29. 19:14
válasz erre az üzenetre

Kedves István!
Légy oly szíves és ne küldözgesd a szerkesztőinket sehová. Ha ennyire akarsz, menj te a netnaphoz. Bár ahogy látom a szövegeidből, te onnan is vagy...
Ami pedig a "ki hová kapott engedélyt írni"-féle kérdést illeti, ez azt hiszem csak ránk tartozik. Nem tiltottam meg, hogy a netnapnak írjanak - úgy látszik te se vagy képbe a témában....

válasz a(z) 28. üzenetre
« előző1 2 3 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
A közgazdász
» játékajánló: A közgazdász
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!