"Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!"

H?REK szerző: anyeska | 2 hozzászólás

Ötvenhárom évvel ezelőtt, kora délután ilyen és ehhez hasonló jelszavak verték fel a budapesti Kiskörút csendjét. Mondhatni, hogy a vihar előtti csend volt ez, olyan, ami aztán a változás szelét kavarja maga előtt. Fiatal egyetemisták, értelmiségiek, és a délelőtti műszakból hazafelé tartó munkások is színesítették a skandáló menetet.

cikkhez kapcsolódó kép

Nem csak október 23-án lehetett érezni a pattanásig feszült helyzetet. Már sokkal korábban is bebizonyosodott, hogy a „rákosista diktatúra” vezetőinek önkritikát kell gyakorolni, hiszen maga Hruscsov volt az, aki 1955-ben már elismerte, hogy minden népnek jogában áll a saját országának leginkább megfelelő keretek között építeni a szocializmust, majd pedig az SZKP XX. kongresszusán egyenesen kimondta az enyhülés politikáját és a desztalinizáció elvét. Mindezek közvetlen előzményei voltak a forradalom és szabadságharc eseményeinek, hiszen Magyarországon a reformértelmiség mozgásba lendülésével párhuzamosan a Petőfi Kör megtartotta első nagyobb ülését márciusban, a filozófusvitában részt vevő értelmiségiek pedig egyre erőteljesebben hangoztatták, hogy felül kell bírálni az elmúlt évek politikáját, nem mellesleg pedig a felelősök vonják le a konzekvenciát. Nem véletlen tehát, hogy emblematikus alakká emelkedett Nagy Imre, vagy ahogy az értelmiség őt hívta, az „Öreg”, aki minden rá nehezedő nyomás ellenére sem volt hajlandó a párt felé önkritikát gyakorolni. És noha Rákosi fontolgatta a lázadó, lánglelkű értelmiség megfékezését, az addig biztosnak hitt hátországa, Moszkva nem támogatta a kemény kéz politikáját.

Az ártatlanul kivégzett, majd rehabilitált Rajk László és társainak október 6-i újratemetése után felpezsdült mind a korábban szárnyaszegett szellemi, mind pedig a politikai élet. Szegedi egyetemisták váltak forradalmi zászlóvivőkké, amikor október 16-án, kiválva a DISZ-ből megalakították a Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetségét. Követőkre akadtak. A budapesti Műegyetem diákjai által október 22-én, éjszaka megfogalmazott 16 pont pedig már a fennálló rendszert alapjaiban átalakítani kívánó igényeket tartalmazott. Szükségesnek tartották a szovjet-magyar kapcsolatok normalizálását, a Pécs környéki uránkészlet világpiaci értékesítését, a politikai rendszer átalakítását, új kormány szervezését Nagy Imre vezetésével, a koncepciós perek felelőseinek népbíróság elé állítását, a hruscsovi beszéd értelmében a tervgazdálkodás magyar feltételekhez igazított revízióját. A norma-, bér-, és árrendezés mellett természetesen a sajtó-, a szólás-, és a vallásszabadság is helyet kapott a követelések között, ugyanúgy, mint a nemzeti szimbólumok visszaállítása a vörös csillaggal „díszített” címer helyébe. Az elképzelést pedig ez utóbbi esetben gyorsan tett is követett, a fellobogózott házakon már a „Rákosi-címertől” megszabadított, középen lyukas nemzetiszínű zászlók lengedeztek.

1956. október 23. Délután 3 óra, a helyszín a Március 15. tér, a Petőfi-szobor tövében gyülekező ifjak lendülete és lelkesedése egyre több és több emberre ragad át. Miután Sinkovits Imre ifjonti hévvel elszavalta a Nemzeti dalt, és ahogy a Bem-szobor felé tartanak a forradalmi dalokat éneklő tüntetők, számos ifjú, férfi és nő, orvos és tanár, postás és bányász csatlakozik a menethez. A Parlament felé hömpölygő tömeg – akik hallani szeretnék választott vezetőjüket, Nagy Imrét – lélekszáma már eléri a kétszázezer főt. Este 6-7 óra magasságában újabb két irány, egyrészt a Rádió épülete, másrészt pedig a Városliget a cél. Előbbinél az, hogy beolvastassák az egy nappal korábban megfogalmazott követeléseiket, utóbbi esetében pedig az, hogy az 1951-ben felavatott, a zsarnokságot jelképező hatalmas Sztálin-szobrot „támadják meg”. Hogy mi történt ezután? Természetesen a teljesség igénye nélkül és a szemtanú látószögét nélkülözve említhető a Rádió épületéből tüntetőkre lövés, a város számos pontján fegyveres csoportok szerveződése, hajnalban megjelenő szovjet páncélosokkal szemben bevetett Molotov-koktélok, Kossuth-téri vérengzés, a pártbizottság Köztársaság téri székházának ostroma, a tehetetlen párt-és állami vezetés nyomán a kormány bukása, a többpártrendszer visszaállítása, a szovjet csapatok kivonása az országból.

Békés tömegmegmozdulásnak indult, mégis fegyveres összecsapássá vált. Forradalom és szabadságharc volt, mégis nacionalista tüntetésnek bélyegezték, igaz, utóbb nemzeti demokratikus mozgalomnak minősítették. A mai napon az ország demokratikus átalakulását előmozdító, különböző státuszú és képzettségű fiatalok összetartására az általuk skandált jelszóval emlékezem:
„Bem apó és Kossuth népe / Együtt megyünk kéz a kézbe! /; Nagy Imrét a kormányba / Rákosit a Dunába! /; Munkás-paraszt gyerekek / Együtt megyünk veletek! /; Szabadságra szavazunk / Kossuth-címert akarunk!”

A kép forrása: www.velemer.hu/files/Image/zaszlo.jpg

Szólj hozzá Te is!

2
olion, 2017. 02. 03. 22:29
válasz erre az üzenetre

Play kids flash games free online at

http://dressupgamesfree.org

panchsheelpremiumnh24.org

www.computer-games.org

1
dull, 2016. 11. 02. 09:02
válasz erre az üzenetre

Discuss their own game

bomb it 5 cool math games
happy wheels full
superfighters 3
mahjong alchemy 123

Blink games as well as more on

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

A forradalom eltiprása és a megtorlás

November 4-én 17 szovjet hadosztály rohanta le a magyar forradalmat. K...

A forradalom leverése

Hajnalban megkezdődött a szovjet hadosztályok offenzivája Budapest ell...

1956. október 26.

Péntekre már a sztrájkok országosak lettek és a fegyveres harcok is tö...

A forradalom emlékére

A diktatúra és az idegen uralom ellen folytatott 1956-os magyar forrad...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Zombigyilkos
» játékajánló: Zombigyilkos
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!