A magyar szabadság napja

H?REK szerző: Boszi | 0 hozzászólás

Mi is az a szabadság? És mi volt akkor, '56-ban? Nehéz akár belegondolni és elképzelni is mi lett volna ha 50 évvel korábban születünk... Akik akkor éltek, megjárták a poklokat és tudják, mit jelent szabadnak lenni. És azóta? Most szabadság van?

cikkhez kapcsolódó kép

A hosszú évek óta hagyományos Szabadság napi műsor idei témája mi más lehetett volna, mint '56. Dr. Gémesi György polgármester úr ünnepi köszöntője után felcsendűlt "A Párttal, A Néppel" kezdetű kommunista induló - érdekes kezdet... De ez egy más kor volt, más eszmék (?) uralkodtak kis hazánkban akkor és most. A műsor elmesélte 1956 eseményeit - Wittner Mária szemszögéből. Ahogy Koltayhoz illik: egyszerre megdöbbentően objektívan, és szubjektíven.

Barátuk az összetartás

Wittner 1937. június 9-én Budapesten született. A forradalom előtt gépírónőként dolgozott, majd a Corvin közben és a Vajdahunyad utcában fegyverrel harcolt. Nem kényszerűségből vagy muszályból: egyszerűen úgy érezte, ott kellett lennie. Vajon volt ilyen máskor is a magyar nép életében? Összetartás, mindenki mindenkinek a barátja egy nemesebb cél érdekében.

Le akarták magukról rázni a félelem láncait és végre szabadok lenni! Függetlenséget, szabad Magyarországot! Terror alatt éltek, de a lelküket még nem tudták megnyomorítani. Aki félt hazament, aki maradt, harcolt. Ő a kűzdelem mellett döntött. Ezért 1957 júliusában, 20 évesen letartóztatták, első fokon halálra ítélték, mintegy 200 napot ült a halálos zárkában. Ítéletét a másodfokú tárgyaláson -társaival ellentétben- életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1970-ben szabadult, "krisztusi korban", 33 évesen. És hiába volt már 'szabad', a lelke bilincsben ült. Márai 'Mennyből az angyal'-ját Csurka László szavalta. A közönség megdermedve hallgatta a színész szavait. Ebben a versben minden benne van!

Büntetését már előre leülte

Korabeli rádióbejátszásokból hallhattuk az eseményeket politikusok szemével: Nagy Imre és Pozsgay Imre Magyar Rádióban elhangzott egykori szavait. A történet egyes részei közt a Kormorán együttes dalait ékelte be a rendező, ami nagyon illett a műsor hangulatáshoz. Wittner nem akart hős lenni és nem is tartja annak magát. Azok a hősök, akiket a zsarnok rendszer önkényesen halálra ítélt és vérüket adták a hazáért -vallja. Isten akaratának tudta be, hogy túlélte! Hirdeti '56 eszméit azóta is, hiába támadják, mert kötelességének érzi. Úgy gondolja, hogy amit kimond, azért már leülte a bűntetését.

"A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép a világon. Ahhoz, hogy ezt megértse a nyugati társadalom: sokezer magyarnak kellett elhullnia. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és soha el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol, még köszönőbe sem igazoljuk a gyilkosokat!" - ídézte Albert Camus, Nobel díjas francia író szavait Csurka László.

Barátuk az összetartás

Miért szolgálunk mi mindig idegen hatalmakat? Miért kedvesebbek nekünk, mint a saját népünk?-hangzanak a keserű kérdések a hősnőt alakító színésznő, Varga Klára ajkáról. És választ talán sose kapunk...
- Emeld fel fejedet büszke nép... - énekelte egy emberként a közönség és az előadók zárásul. Hol van az már? Elvtársaink most eljátszák, hogy építkeznek közben pedig rombolnak, mert még ehhez is nagyon értenek. Rombolnak gazdaságot, nemzettudatot (ha nem tudod mit jelent nézd meg az értelmező kéziszótárban ha még benne van és nem száműzték onnan is) erkölcsöt és értékeket és mindent ami szép, jó és keresztényi.

Varga Miklóst kérdeztük

A Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése után Varga Miklóst kérdeztem szabadságról, a műsorról és '56-ról:
- Egy idős vagyok a forradalommal, másfél hónappal később születtem, mint ahogy a forradalom kitört. Ami a szabadság napját illetti, én úgy tudom, én vagyok az egyetlen szereplő, aki majdnem mindegyik szabadság napi ünnepségen résztvettem. Nekem már kultikussá vált, évek óta készülök rá, várom, mert egy kicsit mindig hazajövök. Nagyon jó, hogy minden egyes alkalommal más és más a téma, most '56 volt, tavaly József Attila, azelőtt Wass Albert, tehát mindig sikerült valami olyan színvonalas műsort összerakni, amivel méltóképpen meg tudunk emlékezni a magyar szabadság napjáról.

A Kormorán együttes soraival zárom írásom:
Kereszt áll az út szélén,
keskeny ösvény vezeti lábunk.
Új időkre, dalokra várunk,
magyarnak lenni hivatásunk.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
On the run
» játékajánló: On the run
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!