Jön a vadiúj őrület: projector a mobilon

H?REK szerző: bazsik | 5 hozzászólás

'96-'97 magasságában - hú, de rég volt - azon vitatkoztam egy barátommal, hogy pár év múlva lehet-e majd a mobiltelefonon Doom szintű játékokkal játszani vagy sem. A vitából csupán csak az "áááá, ilyen hülyeséget" felszólalás maradt meg bennem. S bármennyire is hajtogattam a mára már valósággá vált állításom, nem nagyon tudtam megváltoztatni a kollega meggyőződését.

cikkhez kapcsolódó kép

Ma pedig, láss csodát, „fűt, zenél, világít olyan, mint a magyar televízió” mondaná nagyapám, a mai menő telefonok láttán, melyek nem szégyellnek internetezni, 3D játékokat futtatni. A zenehallgatási, rádiózási, képnézegetési lehetőségről már szót sem ejtve, ugyan is mára már minden mezei kézi készülékben megtalálhatóak, ezek a pár éve még csak áhított funkciók. Mindamellett, hogy telefonálhatunk, sms-ezhetünk, ha minden jól megy, nem csak felvehetjük a legjobb pillanatokat videóként, hanem le is játszhatjuk őket, na de hogyan. Meglepő lenne, ha azt mondanám, hogy rövid időn belül már a falra kivetítve is nézhetjük kedvenc filmünket, vagy akár tv műsorunkat a mobiltelefonjaink segítségével.

A Texas Instruments merész mérnökei úgy tűnik nem voltak megelégedve a hétköznapi mobilok nyújtotta videónézegetési lehetőségekkel, ezért kissé az extrémsport kategóriát súroló találmánnyal álltak elő a CTIA Wireless 2007 show-n. A bemutatón egy mini, mobiltelefonba épített projektorról rántották le leplet, mely egy un. DLS chip által vezért három lézer segítségével nyújt mindenképpen magasabb vizuális élmény hazafelé a vonat oldalán, ha éppen unalmunkban előveszzük a „ProjiFont”.
A kis mütyür az előrejelzések szerint HD minőséget produkál, és szinte bármilyen felszínre vetíthető a képe. Csupán egy gond merül fel még a tökéletes megoldás felé vezető úton, ez pedig az áramellátás. Mert, ugye, például a Gyűrűk ura trilógia elég sokat veszítene izgalmi, élvezeti értékéből, ha a telefon 20 perc után kómába esne, egy laza low battery üzenettel.

Egyenlőre a TI csupán egy álca telefonnal mutatta be az eszközt, de a madarak azt csiripelik, hogy a Motorola háza táján van kialakulóban kooperációs kísérlet az új projector és mobiltelefon fúziójával kapcsolatosan. Ne aggódj a többi cég sem lustálkodik, és biztosra veszem, hogy már most is rengeteg, verzió létezik a különféle „vetítős fonok” prototipusaiból.
Úgy gondolom bizonyosan hallani fogunk még erről az érdekes történetről, de azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer csak beállít valaki egy meetingre, prezentációt tartani, szolidan egy mobiltelefonnal. Érkezik a megoldás, de bizonyosan jó mélyre kell a zsebünkbe nyúlni, ha majd mi is fel akarunk vágni a Terminátor ötödik részével a suli folyosóján.

Szólj hozzá Te is!

5
lion, 2009. 03. 10. 21:44
válasz erre az üzenetre

Jó, ötletes ..., lehet még el is fogadnám. De tényleg sajnálatos dolog, hogy az akkumulátorok így lemaradtak a fejlődésben.Szeretném, ha öt év múlva nem a megapixelekben meg memóriában versenyeznének a gyártok, hanem akku kapacitásba ... .

4
bazsik, 2008. 03. 08. 12:58
válasz erre az üzenetre

ha lesz ilyen fonod szolj...
azzal tartunk ertekezletet

3
Zsolt kis képe = avatarja Zsolt (mzsolt), 2008. 03. 06. 10:51
válasz erre az üzenetre

Nekem kell ilyen fon! Könnyebb lenne a pp vetítés az osztálytlálkozókon...

2
bazsik, 2008. 03. 05. 12:11
válasz erre az üzenetre

koszi

1
Messi, 2008. 03. 04. 16:18
válasz erre az üzenetre

Jó cikk!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Exkluzív premier: itt az új Digitális Rubik kocka!

A logikai és ügyességi játékok királyának tartott Rubik kocka legújabb...

Legális az sms-nyelv a dolgozatokban

Lol, vmi, h, mizu, hh? – akár ezeknek a szavaknak az angol válto...

Nokia Trends a Műcsarnokban

Idén nyáron hozzánk is megérkezik a Dél-Amerikából indult hatalmas mul...

Jön az e-mail-adó?

Egyelőre nem aratott osztatlan sikert az Európai Parlamentben a minap ...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Skies of War
» játékajánló: Skies of War
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!