Inkább a nők felvételiznek a felsőoktatásba

H?REK szerző: felvi | 0 hozzászólás

A nők és a férfiak arányát tekintve a korábbi évekhez hasonlóan alakultak a 2006-os felsőoktatási jelentkezések: a jelentkezők 59 százaléka férfi és 41 százaléka nő. Mivel a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (2006. januári) adatai szerint a társadalom csupán 52 és fél százalékát képezik a nők, így kijelenthető: a nők nagyobb arányban szeretnének bejutni a felsőoktatásba, mint a férfiak.

cikkhez kapcsolódó kép

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) legújabb összesítéséből kiderült, hogy az idei több mint 130 ezer - jelenlegi feldolgozottság szerint 131.421 - jelentkező nemenkénti eloszlása majdnem 60-40 százalékos a nők javára. A számok alapján az is látszik, hogy idén a különböző képzési területeken a nemenkénti arányok a szokásoknak megfelelően alakultak.

A nők túlsúlya jellemzi például a pedagógusképzést, a bölcsészettudományi-, az orvos és egészségtudományi képzési területet. (Utóbbin belül az orvosképzés viszonylag kiegyensúlyozottnak tekinthető, míg például ápolónak szinte kizárólag nők jelentkeztek.) Ezzel szemben férfiak dominálják a hagyományosan "férfias" informatikai, műszaki, valamint nemzetvédelmi és katonai képzési területet. Főleg az informatikai szakokon látványos az eltérés, hiszen ott csak minden tizedik jelentkező nő.

A többi képzési területen aránylag egyenlő számban képviseltetik magukat a nemek. Érdekes jelenség, hogy míg az építész szakra szintén azonos arányban jelentkeztek nők és férfiak, addig az építészmérnöki szakirányon már látványos a férfiak túlsúlya. Talán az sem közismert, hogy míg a jelentkezők nemenkénti eloszlása alapján a biológiát inkább női tudománynak lehet tekinteni, addig a fizika inkább az erősebb nem képviselői között népszerű.

Az iskolák szerinti bontásban az látható, hogy a kizárólag egészségügyi-, illetve pedagógusképzéssel foglalkozó iskolákba, a korább leírtaknak megfelelően elsősorban nők szeretnének tanulni. A felvételizők legalább négyötöde nő a Wesley János Lelkészképző Főiskolán, a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskolán, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán és a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében (utóbbinál csak minden huszadik jelentkező férfi). Ide sorolható még a Budapest Kortárstánc Főiskola is, ahol a gyengébb nem 79 százalékos többségben van.

Ezzel szemben lényegesen több férfival találkozik, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, a Budapesti Műszaki Főiskolára, a Gábor Dénes Főiskolára vagy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre megy majd felvételire, hiszen ezekben az intézményekben a jelentkezők közt a nők 14-27 százalékos kisebbséget alkotnak.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Felvételi ponthatárok 2010: a diákok háromnegyedének sikerült

Meghúzták az idei felvételi ponthatárokat, közel 140 ezer felvételiző ...

Ma van a határidő a jelentkezésre

2008. február 15-én, péntek éjfélkor lejár az alapképzések és egységes...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Travian
» játékajánló: Travian
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!