Hol kell emelt szint a sikeres felvételihez?

H?REK szerző: FISZ | 0 hozzászólás

A pedagógusok többsége szerint a jogi-, bölcsész- és gazdasági pályára készülőknek emelt szintű érettségit kell majd tenniük a biztos felvételi siker érdekében - derül ki a FISZ legújabb felméréséből.

cikkhez kapcsolódó kép

Csupán egyetlen százalékuk gondolja azt, hogy egyik szakcsoportban sem lesz szükség emelt szintű érettségire – mutatja a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos kutatásának eredménye (317 középiskola 2286 pedagógusának részvételével). Ismeretes, hogy 2005-ben több mint 700 olyan szak volt, ahol 120 pont felett volt a ponthatár, tehát az emelt szintű érettségiért vagy a nyelvvizsgáért járó többletpontok nélkül nem lehetett bejutni az adott szakra. Mindez annak ellenére volt így, hogy az emelt szintű érettségi kizárólag a nagy idegen nyelvi szakok esetében kötelező feltétel (bölcsész 2 szakcsoport).

Ha a diák megkérdezi, hogy milyen pályán tud majd pályakezdő diplomásként a legkönnyebben elhelyezkedni, a pedagógusok többsége (52%) a katonai pályát javasolja. Informatikai, illetve egészségügyi végzettséggel a válaszadók 46-46 százaléka szerint lehet azonnal elhelyezkedni, 31 százalékuk pedig a műszaki végzettséget is hasonlóan jó perspektívának látja. A divatszakmákban (jogi, közgazdasági, kommunikációs) azonban már nehezebb állást találni a tanárok véleménye szerint: csupán 15-16 százalékuk gondolja, hogy kommunikációs, közgazdasági végzettséggel azonnal el lehet helyezkedni. A jogi végzettségekkel kapcsolatban a megkérdezettek még borúlátóbbak, véleményük szerint mindössze 9 százalék tud azonnal elhelyezkedni, 6 százalékuk pedig soha.

Talán a fokozódó felvételi és elhelyezkedési versenynek is köszönhető, hogy saját munkájuk mellett a pedagógusok közel 60 százaléka továbbra is hasznosnak tartja az iskolákon kívül működő előkészítő szervezetek tevékenységét. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) április 8-ai rendezvénye is a középiskolai pedagógusok munkáját és a diákok felkészülését hivatott segíteni.

A fővárosi Szóbeli Érettségi Nyílt Napra azokat a középiskolás diákokat és tanáraikat várják a szervezők, akik 2006-ban emelt szinten tesznek érettségi vizsgát. A kutatással és a rendezvénnyel kapcsolatban további információ olvasható a www.fisz.hu oldalon.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Felvételi ponthatárok 2010: a diákok háromnegyedének sikerült

Meghúzták az idei felvételi ponthatárokat, közel 140 ezer felvételiző ...

Az emelt szintet kötelezővé tennék a tanárok

A továbbtanulni szándékozó diákok bolognai rendszerű felsőoktatásba ad...

Szórakozás helyett szakirodalmat olvasnak

A tanárok szeretnek kötelezőket olvasgatni, amúgy legtöbbször szakirod...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Rodent Tree Jump - Célbamókusoló 5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!