Az emelt szintet kötelezővé tennék a tanárok

H?REK szerző: fisz | 0 hozzászólás

A továbbtanulni szándékozó diákok bolognai rendszerű felsőoktatásba adhatták be idei felvételi jelentkezésüket, az új rendszerről azonban még tanáraiknak is tájékozódniuk kell.

cikkhez kapcsolódó kép

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos középiskolai kutatásából (317 érettségit adó középiskola, 2286 pedagógus résztvevő) ugyanis az derül ki, hogy a középiskolai tanároknak csupán 5 százaléka van teljesen tisztában a változásokkal, 42 százalékuk nem ismeri a részleteket, 20 százalékuk nem látja hatását a jövőre nézve, és 34 százalékuk alig vagy egyáltalán nem ismeri a rendszert.

A már bevezetett reformokkal kapcsolatban azonban a pedagógusok kritikákat is megfogalmaztak. Ismeretes, hogy 2005-ben a közoktatási reform keretében bevezették a kétszintű érettségit, amellyel a tanárok körében magas azok aránya (36%), akik csak részben értenek egyet. A középiskolai oktatók többsége (44%) leginkább azt kifogásolja, hogy középszintű érettségivel is be lehet kerülni a felsőoktatásba, nem tették kötelezővé az emelt szint teljesítését az egyetemek. Továbbá a megkérdezettek sokkal jobb színben látják az Európai Felsőoktatási Tér intézményeit, mint a magyar felsőoktatás egyetemeit, főiskoláit. Egyedül a szakmai színvonal szempontjából értékelték a válaszadók valamivel jobbnak a magyar felsőoktatást a külföldinél.

A FISZ kutatása vizsgálta azt is, hogy a tanároknak milyen terveik vannak a külföldi munkavállalással kapcsolatban. A pedagógusok többsége (88%) nem foglalkozik ezzel a gondolattal, a külföldre rövidebb vagy hosszabb időre készülők 41 százaléka viszont Londonban szeretne tanítani, míg 35 százalékuk Németországot részesíti előnyben. Sokan mennének Ausztriába is (21%), Írországba (8%), valamint Franciaországba (6%). Az ország választására valószínűleg befolyással lehet a nyelvtudás, hiszen az összes válaszadó 46 százaléka beszél valamilyen szinten angolul, közel 40 százaléka pedig németül. Jelentős hányaduk (21%) pedig beszéli az orosz nyelvet is.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Hol kell emelt szint a sikeres felvételihez?

A pedagógusok többsége szerint a jogi-, bölcsész- és gazdasági pályára...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Bloxorz
» játékajánló: Bloxorz
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!