Szórakozás helyett szakirodalmat olvasnak

H?REK szerző: Graffiti | 3 hozzászólás

A tanárok szeretnek kötelezőket olvasgatni, amúgy legtöbbször szakirodalmi könyveket vesznek kezükbe, a kedvenc filmek listájának élén pedig a nagy klasszikusok és a modern filmek állnak.

cikkhez kapcsolódó kép

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) 2286 pedagógust kérdezett meg a kétszintű érettségi, oktatásügy, bolognai folyamat, közélet, tájékozódás, informatika az oktatásban, Internet használat, tájékozódás, szervezetek és információszolgáltatók, nyelvtudás témakörökben.

Az olvasási szokásokkal kapcsolatban a megkérdezett tanárok fele-fele arányban nyilatkozták azt, hogy gyakran, vagy alkalomszerűen olvasnak. Háromnegyedük szakirodalmat olvas leggyakrabban, míg szépirodalmat csupán felük vesz a kezébe. Szórakoztató irodalmat a megkérdezettek körülbelül egyharmada olvas gyakran. A szakirodalom nyomon követése, gyakori olvasása, úgy tűnik, az igazgatói poszt velejárója, az iskolaigazgatók kiugró mértékben, mintegy 88 százalékban preferálják a szakirodalmat.

A reáltárgyakat tanító pedagógusok több mint fele csak alkalomszerűen, a műszaki és az informatikai tárgyakat tanítók 4-4 százaléka sohasem olvas szépirodalmat, szakirodalmat viszont leggyakrabban a társadalomtudományi tantárgyakat oktatók olvasnak.

A legkevesebben szórakoztató irodalmi könyveket olvasnak. A fizika és a gazdasági tárgyakat oktató pedagógusok között az átlagtól magasabb azok aránya, akik sohasem olvasnak szórakoztató irodalmat.

Nagy klasszikusok a filmek toplistáján

A megkérdezettek kedvenc magyar és külföldi filmjeinek preferált listáján általában előnyben részesítik a nagy klasszikusokat a mai alkotásokhoz képest. Különösen szembetűnő ez a külföldi filmek listáján, ahol sorrendben A holt költők társasága, az Esőember, és a Hair vezet. A nehéz, komoly emberi és szociális problémákat boncolgató filmeket a Gyűrűk ura trilógia, a Ben Hur, és a Forrest Gump követi. A megkérdezettek előnyben részesítették a best seller könyvek alapján készült filmeket, mint az Elfújta a szél-t , a Büszkeség és balítéletet, vagy a Száll a kakukk fészkére-t.

A magyar filmek preferált listáján a két nagy klasszikus, a Tanu és az Indul a bakterház után az Üvegtigris ragadta meg a megkérdezettek mintegy 5 százalékát. Az új generációs magyar filmek, mint a Magyar vándor, a Kontroll és a Valami Amerika szintén nagy érdeklődésre tettek szert a tanárok körében. A nyilatkozatok alapján kedvencek közé tartoznak a kötelező vagy ajánlott olvasmányok alapján készült filmek, például az Aranyember vagy az Abigél. Az új és régi magyar filmek esetében biztosan nem készülésének időpontja döntött, hiszen ugyanannyi szavazatot kapott a Csinibaba, A tizedes meg a többiek és a Szerelem is.

A tanárok kötelezőket olvasnak szívesen

A pedagógusok abszolút kedvence az Egri csillagok (ezt Márai: A gyertyák csonkig égnek műve követi), majd az Abigél és az Aranyember. A kedvenc magyar könyvek listáján nagy számban fordulnak elő iskolai kötelező olvasmányok, nagyjából azt lehet mondani, hogy a 20-as toplistában előforduló olvasmányok ötven százaléka az iskolában tanított kötelezők közül kerül ki, mint Az ember tragédiája, a Légy jó mindhalálig, az Édes Anna vagy a Pál utcai fiúk.

A külföldi könyvek közül az elsőszámú kedvenc a Száz év magány, a második a Mester és Margarita, a harmadik legnépszerűbb pedig az 1984. A felsoroltakon kívül Ken Follett Katedrálisa kapott még két százaléknyi szavazatot, ezen túl 1-1 százaléknyi nyilatkozat érkezett a különböző külföldi könyvekre. A listán vegyesen találhatunk példákat bármely műfaj és korszak alkotásai közül. Említésre méltó például a Quo Vadis, a Zabhegyező, de a Harry Potter könyvek vagy a Da Vinci-kód is.

Szólj hozzá Te is!

3
hapci, 2006. 03. 12. 16:41
válasz erre az üzenetre

Ijesztő, mi?

2
_jack_, 2006. 03. 12. 13:54
válasz erre az üzenetre

Kötelezőket meg szakirodalmat olvasni... brrrrr...

1
Mjuriel, 2006. 03. 12. 13:32
válasz erre az üzenetre

Láccik is rajtuk...

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Ingyenes és egynapos lesz a Brand Camp

Az elmúlt évek sikerére tekintettel idén is megrendezi a Traffic Btl K...

Internetfüggő-e vagy? - teszttel

A monitor a legjobb barátod, és az egér a kedvenc háziállatod? Fákat i...

Szívás! Kulisszatitkok az RTL új műsoráról!

Hétfőn indul a vidám sztárszivatás, Sebestyén Balázzsal és Vadon János...

Hol kell emelt szint a sikeres felvételihez?

A pedagógusok többsége szerint a jogi-, bölcsész- és gazdasági pályára...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Motoros ügyességi
» játékajánló: Motoros ügyességi
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!