Döbbenetes mértékben bővül az iWIW

H?REK szerző: Hullámvadász | 0 hozzászólás

Jóval több mint kétszázezer ember kapcsolati hálója, a legrövidebb út régi ismerősök megtalálásához és újak szerzéséhez - így foglalható össze az iWIW nevű internetes "ki kicsoda" lényege.

cikkhez kapcsolódó kép

A magyar fejlesztésű, jelenleg béta (azaz próba) verziójú rendszer december óta bámulatos sebességgel nő - olyannyira, hogy a túl gyors bővülést szemmel láthatóan képtelen követni a háttér-infrastruktúra -, és mind többek számára bizonyítja be azt a tételt, hogy bárkihez néhány ismerősön keresztül el lehet jutni.

Az iWIW-et eredetileg WIW-nek hívták, ami a ki kicsoda angol verziójából (who is who) képzett betűszó. Az I (mint international, azaz nemzetközi) betű csak később került elé, jelezve, hogy a magyarnak indult hálózat ma már nemzetközi léptékű, ahol nemcsak külföldön élő magyarokat, hanem akár külföldi ismerősöket és ismeretleneket is keresgélhetünk, a magyar mellett még legalább tucatnyi nyelven.

A folyamatosan bővülő virtuális névtárba nem lehet önkényesen bekerülni, az egyetlen út, ha valamelyik régi tag meghív. Ezután rövid regisztráció következik a legfontosabb adatok megadásával, amelyek alapján az ismerőseink meg tudják állapítani, hogy tényleg azok vagyunk-e, akinek a nevünk alapján hittek. Ezen a ponton megragadható az iWIW egyik sajátossága: itt szinte mindenki a saját nevén, a valóságos személyiségével van jelen, ami az internetes világban legalábbis szokatlan. A másik jellegzetesség, hogy mindenki csak annyit tár fel az egzisztenciájából, amennyit akar. Azt is megtehetjük, hogy a rendszerbe bevitt személyes információknak csak egy részét tesszük nyilvánosan elérhetővé, ám a rendszer a többit is tárolja.

Az iWIW alapvetően három dologra használható. Ismerősök megkeresésére, új ismeretségek kötésére (ez a klasszikus társkereső funkción túl például olyasmit is takar, hogy ha új helyre, esetleg egy másik országba költözünk, ott könnyen találunk magyarokat - ráadásul ismerősök ismerőseit), illetve speciális tulajdonságú, azaz nem, életkor, szaktudás, hobbi, lakóhely és más szempontok szerint válogatott személyek megismerésére. A fő szolgáltatásoknak természetesen számtalan alváltozata lehetséges, hiszen ismerőseink és azok ismerősei referenciával szolgálhatnak nekünk az új bébiszitterről, ajánlhatnak megbízható asztalost, vagy valakit, akinél eltölthetünk egy-két éjszakát, ha történetesen Bilbaóba vagy Tesszalonikibe utazunk. Ilyenkor a honlap segítségével egy kattintással kideríthető, hogy pontosan hány ismerősnyire vagyunk az illetőtől, és kiken keresztül vezet hozzá a legrövidebb út.

Forrás: Hullámvadász

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Kapufa
» játékajánló: Kapufa
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!