Zárkózz fel! - Házzáró fesztiválsorozat

H?REK szerző: graffiti | 0 hozzászólás

Az Almássy Téri Szabadidőközpont Budapest legrégebbi koncerthelyszíne. Generációk találtak ott kedvenc zenekart, nagy szerelmet, boldogságtól mámoros éjszakákat. Előttünk egy szezon, mikor ezt felidézheti idős és fiatal: a jövőre 25 éves épület 25 fesztivállal ünnepli megnyitásának évfordulóját.Idén – mert jövőre bezár a Ház, véglegesen – ezért mindegyik fesztivál egy gyertya a ház képzeletbeli és valós születésnapi tortáján. Azonban előttünk még huszonöt ígéret – bár az Almássy megszűnik, mi mindenkit biztatunk: Zárkózz fel! Számolj velünk vissza, búcsúzzunk együtt!

cikkhez kapcsolódó kép

Szeptember 15-én és 16-án (szombat-vasárnap) olyan fiatal zenekarok lépnek fel az Almássy Téri Szabadidőközpontban, amelyek a Ház szervezői szerint mind érdemesek arra, hogy a következő öt évben meghatározó magyar zenekarrá váljanak. Épp ez a fesztivál lényege: ezek az együttesek méltók arra, hogy a vendégművészek közönsége felfigyeljen rájuk.

A kis csapatokat arra kérték, válasszanak ki egy-egy olyan eladót a mai magyar élvonalból, akinek dalai, zenéje nagy hatással volt rájuk. A zenekarok megjelölte előadókat a Ház kereste meg, néhány nóta erejéig szálljanak be a zenekarokhoz, ezzel is támogatva a mai magyar fiatal zenészeket, hiszen ők is azok voltak egyszer. A program nem véletlenül kereszteltetett Csapatszellemnek: a fiatal csapatok a felkért muzsikus és zenekara szellemét meghatározónak tekintik saját pályájuk szempontjából – a felkért muzsikusok pedig a közös próbák során megismerhetik ezeknek a lelkes fiatal zenekaroknak a szellemiségét.

A kétnapos kavalkádban a színpadon felsorolás szerint összesen heten lesznek, mint a gonoszok: a zenekarok és a vendégművészek is. Psycho Mutants feat. Lukács Levente (Másfél), Diapositive feat. Csipa (Hooligans), Vad Fruttik feat. Tövisházi Ambrus (Erik Sumo Band), Propeller Band feat.
Kaukázus feat. Lovasi András (Kispál és a Borz), Csá, Misi! Feat. Szántó Faszi (Üllői Úti Fuck), Singas Project feat. Gál Csaba Boogie.

A Diapositive a Hooligans frontemberét, Csipát hívta meg egy kellemes muzsikálásra: a közös produkció lehetősége jó alkalom szélsőséges stílusok és karakterek ötvözésére. Az így párba állított ellenpontok, a férfi-női hang duettje, a lágy és karcos tónus, a decens valamint az erőteljes színpadi megjelenés, a jazzes és rockos hangszerelés izgalmas és egyedi elegy ezen az éjszakán. A koncert zenei kísérlet a Diapositive zenei világának rockos beoltására, melynek érdekében a koncertprogramban játszott dalok új formában hangzanak majd el.

A nehezen kategorizálhatóság tradició a határfeszegető magyar „heavy sanzon” világában. Mint a Psycho Mutants honlapján írja, „bárki is próbálkozna a zenekar mufajának meghatározásával, kár a gőzért... Hangulatát talán David Lynch és Quentin Tarantino filmjeiben képzelhetjük el, eredeti rock n' roll és western hangzása mellett. Egyes fanatikusok Nick Cave és a 16 Horsepower világát látják a zenekarban. „A füstös, whisky érlelte hangú énekes, karizmatikus frontember, Kamics Zoltán Nick Cave és Tom Waits között félúton. Ha nagyon gonoszak akarunk lenni, azt írhatnánk: ők a magyar Bad Seeds” – írta róluk a sziget.hu. Lukács Levente szaxofont hoz a tangóharmónikával is büszkélkedő zenekari megszólalásba: a kölcsönös rokonszenv zenei csemegét jelent ezen az estén.

A Propeller Band kis közönségkedvenc már most is. Figyelnek is a hallgatóságra: koncepciójuk, hogy a szórakozni vágyó kapjon valami pozitív kisugárzást, életörömet a színpadról. A könnyen szavakba és zenébe önthető önsajnáló műbánat kategóriájú zeneteremtést szándékosan kerülik. És közben jelentős csapatok előtt vállalnak vendégzenélést.

A Vad Fruttik több értelemben is páratlan: talán nincs zenekar Magyarországon, ami annyi tehetségkutatót nyert volna, mint a Vad Fruttik. Ehhez képest még mindig nem világsztárok, pedig az italodiszkótól az elektropunkig terjedő zenei világ, a hipervicces szövegek és a karizmatikus frontember mind erre predesztinálná az együttest. Tövisházi Ambrus kikövetkeztethető választás: az elektropop legismertebb alakja (Amorf Ördögök, Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi) otthonosan mozog a Vad Fruttik világában.
A Csá, Misi! zenéje, mint írták róla, olyan, mint a tonik. Valaki vagy megérzi az ízét vagy nem. Ügyes kiállások, kellemes figurák és nem túl bonyolult, de hatásos gitár átvezetések teszik szeretnivalóvá a produkciót. Vendégük, Szántó Gábor, aki az Üllői Úti Fuck frontembereként vált alternatív körökben ismertté és népszerűvé, örömmel fogadta a felkérést.

Singas Project – érthető így is: sin gas: ’szénsav nélkül’. A nu jazz project, jazz, break'n'bossa, acid jazz, swing, trip-hop, folk hatások és elemek összetevői buborékmentesen feloldva. Éteri hangú énekesnő, zenével egyenrangú vizuális körítés. Boldog, szomorú dal. Gál Csaba Boogie a meghívottjuk: a több, mint tíz éve zenélő muzsikus a blues felől érkezik a nu jazz világába. Érdekes elegy lesz, ez biztos.

A Kaukázus választása generációs párbeszéd is. A Kispál és a Borz zenei világának hatásait mutató csapat magát Lovasi Andrást kereste meg – együttműködésük a folytatás, folyamatosság egyik szép példájának ígérkezik.

A közreműködő ismert muzsikusok jelenléte lehetővé teszi, hogy a fiatal csapatok a figyelem középpontjába kerüljenek. A fesztivál ingyenes, ezzel is segítve, hogy minél több ember láthassa a fellépőket.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Pop'n'Roll

Azt hiszem, a rockzene, mint kategória - nemzetközi és hazai viszonyla...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
MotherLoad
» játékajánló: MotherLoad
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!