A bűn zsoldja: halál?

H?REK szerző: Boszi | 1 hozzászólás

2002. május 9-én az egész országot megdöbbentette a 8 halálos áldozatot követelő móri bankrablás híre. Akkor sokan visszaállították volna a halálbüntetés intézményét. De a napokban kiderült, hogy az ügyben elítélt személy ott sem volt Móron. Mi az igazság ára?

cikkhez kapcsolódó kép

A móri bankrablás különös brutalitása rengeteg indulatot szított évekkel ezelőtt. A magyar társadalom döntő része gondolta akkor úgy, hogy vissza kellene állítani a halálbüntetést. Ha akkor engedett volna a nyomásnak az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság, majd a szavazópolgárok úgy döntöttek volna, akkor a móri mészárlásban jogerősen életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede ma már nem élne.

Pedig a napokban derült ki, hogy ott sem volt Móron a bűntény időpontjában. A rendőrség a veszprémi postásgyilkosság ügyében nyomozott, amikor megtalálta a móri mészárlásnál használt fegyvereket: a Scorpio géppisztoly és egy másik pisztoly az elfogott tatabányai férfi lakásán volt elrejtve. Emellett a gyanusított gyűjtötte a 2002-es bankrablásról szóló cikkeket. Mint kiderült, a hatóságok vádalkut kötöttek egy bűnözővel és így sikerült elkapniuk az új vádlottat. A soron kívül elvégzett elsődleges szakértői vizsgálat igazolja, hogy valóban ezekkel lőttek a bankfiókban. A rendőrségnek az elmúlt négy és fél év alatt egyébként csaknem másfélmilliárd forintjába került a nyomozás, és a fegyverek megtalálására is több milliót költöttek. Évekkel ezelőtt kifizették minden idők legmagasabb nyomravezetői díját: a móri gyilkosok kézre kerítése után járó huszonötmillió forintot. Ennek sorsa most kérdéses: hiszen a feladott Kaiser Ede „ártatlan”.

Az eset feltárása során derült ki az is, hogy a móri vérfürdő után negyedórával a rendőrök gyorshajtás miatt feltartóztatták, majd továbbengedték a két feltételezett elkövetőt.
Vélhetően nehéz lesz a közvéleménynek és a szakmának magyarázatot adni arra, hogy a móri ügyben egy kitalált történetet erőltettek a nyomozók a bíróság elé és ez alapján ítélték el Kaisert és Hajdút.. Az elítéltek az eljárásban mindvégig tagadták a móri bankrablással kapcsolatos vádakat, több más fegyveres rablást ugyanakkor beismertek az elsőfokú büntetőperben. A móri ügyben azonban közvetlen bizonyítékok sem szóltak ellenük, például Kaiser ujjlenyomatát sem találták a bankban.
A dolog érdekessége, hogy néhány nappal a valódi tettesek megtalálása előtt kapta meg az ügyészségtől az idézést Kaiser Ede volt barátnője és annak szülei hamis tanúzásért, amiért a bűntény időpontjára alibit szolgáltattak Kaisernek.

A közvélemény túlnyomó része a halálbüntetés visszaállítása mellett volt már a móri vérengzés előtt is, azonban az eset nagy nyomás alá helyezte a rendvédelmi szerveket és a politikusokat is. Az akkori leköszönő miniszterelnök is a halálbüntetés kérdésének újragondolása mellett érvelt. Ha akkor visszajött volna a halálbüntetés intézménye, akkor most egy ember– bár sok egyéb bűncselekményben bizonyítottan bűnös – el nem követett bűnért ítéltetett volna halálra.

Az utolsó kivégzés 1988-ban volt Magyarországon. Az Alkotmánybíróság 1990-ben, Sólyom László elnöklése alatt eltörölte a halálbüntetést. A többségi akarat azonban mást mutat: egy 6 évvel ezelőtt készült felmérés szerint a lakosság kétharmada újra bevezetné a kivégzést. És nem is ok nélkül. Néhány héttel ezelőtt egy kis faluban ölte meg egy – a gyilkosság előtt pár héttel, kedvezményel szabadult – férfi feleségét és 2 gyermeküket egy baltával. Embernek nincs joga ember felett ítélkezni, vallják sokan: de a helyiek, akik ismerték, szerették az áldozatokat gondolkodás nélkül halálra ítéltél volna a férjet. Most majd a bíróság szab ki neki börtönbüntetést.

De persze hibázhatnak a nyomozóhatóságok is, ahogy láttuk ezt a móri esetben. Több emberről derült már ki világszerte, hogy ártatlan az adott ügyben és jelenleg 20.000 ember várja a kivégzését.

A jogászok véleménye is megoszlik a halálbüntetés kérdéséről. Egy részük szerint nincs különösebb visszatartóereje a kivégzéseknek, mások viszont úgy gondolják, hogy a jelenlegi jogi rendszerben ”megéri” bűnözni, mert nincs nagy vesztenivalója az embernek. Ha elítélik, bevonul egy pár évre a rácsok közé aztán kiszabadulva vagy folytatja az életét ott, ahol abbahagyta, vagy új életet kezd. Van, aki pedig azt mondja hogy ez egyfajta háború az emberiség törvénytisztelői és tiprói között, ami járhat ártaltan emberáldozatokkal.

Szólj hozzá Te is!

1
Julika néni, 2010. 05. 11. 17:43
válasz erre az üzenetre

Sziasztok aranyaim!
nem tudjátok nagyobb betüvel írni nem láttom a betüket kisunokáim!
jaj az én idömbe nem volt gép akkor madár tollal írtunk ti most már gépeltek ez nem helyes öreg korotokba elfog sorvadni az ujatok
Ezt akarjátok?
Sztem nem!
de ha nem gépeztek anyit akkor nem sorvad el az ujatok!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Játék közben majdnem meghalt egy 15 éves

Alig hogy piacra dobták, máris bajt okozott egy számítógépes játék. Az...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mad Monday
» játékajánló: Mad Monday
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!