Elhunyt Illés Lajos

H?REK szerző: Boszi | 1 hozzászólás

A magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb alakja, a legendás Illés együttes alapítója 65 éves korában, a mai napon életét vesztette.

cikkhez kapcsolódó kép

Illés Lajos nevét és dalait generációk ismerik. A nagymamámtól a kishúgomig mindenki dúdolgatja a magyar rockzenei világ egyik legnagyobb zeneszerzőjének dalait. Egy rövid életpálya ismertetéssel szeretném bemutatni őt azoknak, akik nem tudnak róla eleget.
Illés 1942-ben látta meg a napvilágot. Testvérével, Illés Károllyal 1960-ban megalapította az Illés együttest, melyhez 1965-ben csatlakozott Bródy János, a Szörényi-testvérek és Pásztory Zoltán. A formáció végleges felállása után az együttes a hatvanas évek legnépszerűbb és legmeghatározóbb rockzenekarává vált. Igaz, hogy a zenekar meghatározóan Szörényi Levente és Bródy János alkotói munkájára épült, de az együttes vezetője továbbra is Illés Lajos maradt, aki dalszerzőként, énekesként és billentyűsként továbbra is aktívan résztvett a zenekar arculatának kialakításában. Emellett színpadi művek zenei aláfestése köthető a nevéhez és Koncz Zsuzsa több slágerét ő szerezte.
Az együttes feloszlása után 1973-tól egy újabb zenekart működtetett tovább Illés néven, majd összesen háromszor ő szervezte meg újra, hogy a régi csapat együtt játsszon.
1992-től a református gyülekezet kántora volt Kisorosziban. Utolsó nagykoncertjük az Illéssel 2005 nyarán volt, fennállásuknak 40. évfordulója alkalmából, majd hivatalosan is elköszöntek rajongótáboruktól a Sziget fesztivál kezdőnapjának előestéjén, majd csíkszeredai fellépésükkel.
2005. májusában Pásztory Zoltán, a legendás együttes dobosa szívinfarktusban elhunyt. A mai nap pedig az együttes alapítója hagyott itt minket örökre, akit egy ország gyászol.

Szólj hozzá Te is!

1
vendéges, 2007. 01. 30. 01:04
válasz erre az üzenetre

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Grand Roulette
» játékajánló: Grand Roulette
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!