Vitatkozz okosan, ha el akarod kerülni a szakítást!

DR. GRAFFITI szerző: anyeska | 0 hozzászólás

Konfliktushelyzet márpedig minden kapcsolatban adódik, persze az elsődleges cél az, hogy ezt elkerüld. Ám ha ez mégsem sikerülne, még mindig lehet okosan nézőpontot cserélni, hiszen nem törvényszerű, hogy szakítássá fajuljon a helyzet.

cikkhez kapcsolódó kép

Szakítás helyett az összeköltözés szerepelt a terveid között, amikor a párod iszonyatosan a lelkedbe gázolt? Úgy érzed, minden haragodat a nyakába kell zúdítanod sérült öntudatod helyreállításaképp? Még ha jogosan is érzed magad megbántva, akkor sem árt néhány szempontot figyelembe venni az okos vitatkozás lebonyolítása érdekében. Persze csak ha folytatni akarod a kapcsolatot.

Amikor a falnak is füle van

Egy barátokkal közös bulizás során arra leszel figyelmes, hogy kedvesed lelkesen körüldong egy neki épp frissen bemutatott lányt. Az első, magasan felcsapó haraghullámok keverednek a szakítás keserű gondolatával, és nyilván már rögtön közbeavatkozásra is sarkallnak. Lelki szemeid előtt már látod, ahogy kirántod a párod a gaz csábító mosolyának bűvköréből, miközben hangot is adsz nemtetszésednek.

Gondolj csak bele, mennyivel sikkesebb módszer az, ha nyugodtan odasétálsz a turbékolókhoz, és belekarolsz a pasidba, miközben kedvesen bemutatkozol az új lánynak. Pár perc udvarias csevely után azért célszerű megkérdezni a barátod, nincs-e kedve táncolni veled. Ekkor már nemcsak félre, hanem felelősségre is tudod vonni négyszemközt, semmiképp sem rendezve jelenetet a barátok előtt.

vita

Kétszer gondold át, egyszer mondd ki!

Még ha sikerül is kettesben maradnotok, akkor sem mindegy, milyen módon fogsz hozzá a helyzet tisztázásához. Lerohanni vélt és sejtett vádakkal, magadon kívül üvölteni, teátrálisan szakítással fenyegetőzni nincs sok értelme. Már csak azért sem, mert a hirtelen dühből kimondott sértésekkel nehezen gyógyuló sebeket okozhatsz, nem mellesleg pedig az is könnyen előfordulhat, hogy az általad potenciális veszélyforrásként megítélt lány a legjobb haverotok csaja, és valóban csak ártatlan beszélgetés volt az, amit te flörtölésnek hittél. Persze mindez nem derülne ki, ha a felindultságodnak teret engedve hagynád, hogy központozás, szünet és levegővétel nélkül tóduljanak elő belőled a bántó megjegyzések, míg a kedvesed szóhoz sem juthat melletted.

figyelj!

Figyelj a másikra!

Bizony, aktív hallgatással már sok halálra ítélt helyzetet lehetett megmenteni, még ha szakításközeli állapotba jutott kapcsolatokról van is szó. A vita hevében minden mondatodat úgy alakítod, hogy abban a te érzéseid, a te gondolataid és gondjaid, a te sértettséged orvoslása kapjon teret? Megkérdezted a társad is arról, hogy neki mi a véleménye, ő hogy látja helyzetet? Nem? Pedig azzal, hogy közösen fogalmazzátok meg a problémát, és egymásra figyelve kerestek rá megoldást, máris egy lépéssel közelebb jutottatok a megoldáshoz, és távolabb a szakítástól. Mégis miként valósítsd meg mindezt?

Fogalmazz jó én-közléseket, amelyek nem tartalmaznak értékelést, és érezteted általuk, hogy csupán a párod egy bizonyos viselkedésével van gondod, nem az ő személyével szemben táplálsz ellenszenvet. A szakítás fekete felhője pedig volt, nincs!

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Cursor*10
» játékajánló: Cursor*10
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!