Inni és inni hagyni vámpírmódra: alkonyat vár a rosszfiú vérszívókra?

DR. GRAFFITI szerző: anyeska | 25 hozzászólás

Ti is észrevettétek, mennyire megnövekedett újabban a vámpíros filmek száma a mozikban, a hasonló témájú sorozatoké pedig a tévében? Mintha Hollywoodban már csak a vérszívó, természetfeletti lények vásznon való szerepeltetése jelentené a kasszasikerhez vezető egyetlen utat. A szinte futószalagon gyártott agyaros karakterek pedig óhatatlanul átalakuláson mentek keresztül.

cikkhez kapcsolódó kép

Emlékszem első randevúim egyikére a régi-régi vámpírsztorik főhőseivel. Jó tíz évvel ezelőtt még meredten bámultam az erőszakos jelenetek miatt a késő esti műsorsávba toloncolt, félig halandó, félig vámpír férfi történetét, aki maga is vámpírvadásszá lesz. Igen-igen, Penge. És mellette a többi, kifejezetten unszimpatikus vámpírszereplő, akik az embereket csak tápláléknak tekintik, féktelen öldöklés közben kiélve minden primordiális szükségletüket. Hogy minden érzékszervem stimulálva volt filmnézés közben, arról a roppant naturalisztikus módon ábrázolt jelenetek gondoskodtak, - nem hagyva említés nélkül a látszólag ártalmatlan diszkó mennyezetén elhelyezett zuhanyrózsából patakzó vér nyomán beinduló, kétségkívül haláli party képeit – kétséget sem hagyva afelől, hogy kik is állnak a tápláléklánc csúcsán. De hogy egy másik klasszikus hideglelést is említsek, abba például már bele sem merek gondolni, hogy vajon megértem-e volna a főszereplők helyében a pirkadatot, ha én is olyan vérszomjas kompániával vagyok kénytelen eltölteni az éjszakát, mint tette azt a jobb sorsra érdemes, hitét vesztett lelkész és kis családja. Valljuk be, nem éppen szerethető figurák voltak az éjszaka sötét gyermekei egyik esetben sem.

[/IMG][IMG=http://canttype.wordpress.com/]2

Manapság már a vámpírok sem a régiek. Sehol egy kis vérszívás, nyoma sincs a vérvörös bódulatnak? Szinte csupa olyan film lát napvilágot, amikben tetten érhető némi vámpírkarakter-módosulás. Nem kertelek, szerintem kezdenek ellágyulni a XXI. századra megálmodott örökéletűek, hiszen korábban sosem vagy csak elvétve tapasztalható, emberekre jellemző tulajdonságokat birtokolnak: érzelgősek, tapintatosak, néha már bűntudat mardossa sosem múló lelküket. Persze, joggal sikíthat fel minden Interjú a vámpírral-rajongó, akit nem varázsolt el annyira Brad Pitt gyönyörű, szőke hajzuhataggal keretezett, édes babaarca, hogy észre ne vegye, mennyire emberi maradt vámpírmivoltában is az általa megformált Louis! Ő is vívódott szomorúsággal, vonzódott az emberekhez, nem csak az éltető vérbankot látva bennük, sőt, hogy a gyilkosságot megkerülve is étekhez jusson, nem átallott állati eredetű vért magába szívni. Talán ennek a lágyszívű interpretációnak a folytatása a nagysikerű True Blood című tévésorozat főszereplője. Bill ugyanis mintha nemcsak kényszerűségből fogyasztaná a palackozott, hűtött, instant művért, hanem mintha még ízlene is neki a vegakoszt. Hát melyik jóérzésű vámpír vetemedne arra, hogy megigya ezt a förtelmes löttyöt? Néha azért Bill is adózik a melegvérűek oltáránál, nagyokat kortyolva bájos szerelméből, de szigorúan csak a megengedett szabályok szerint, a vágy hevében, szó sincs semmiféle gyilkos szándékról.

2

Amitől azonban hiteltelenné válik szememben a mostanság születő vámpírsztorik koncepciója, az a vámpír fiú-halandó lány szerelmespár áfonyalekvárral nyakon öntött, cukormázas módon tálalt, romantikusnak titulált érzelmi centrifugája. Telitalálat tinifilm, huszonéveseknek egyszer nézhető és felejtős kategória, aki ennél idősebb, az nagy átlagban be sem ül a filmre. Vessetek meg, a sokak által ajnározott Alkonyatról van szó. Egyrészt az alapötletet is már sokadszorra nyúlják le, na jó, interpretálják más szemszögből, ám az még bocsánatos bűn, ha rendesen van összerakva a film. De olyan gyengének hat számomra a vegetáriánus étrendre áttérő vámpírcsalád szenvelgése, hogy kedvem lenne a saját csuklómat vagy nyaki ütőeremet felkínálni, hogy megszabadítsam szegény ördögöket a kínlódástól. Meg hát van, aki egy percig is elhiszi, hogy a suli összes kiscsaja által istenített, aranyló szemű Edward Cullen épp a szürke kisegér, a fakó és unalmas karakterű Bellával essen halálosan szerelembe? Egyedüli felüdülés a filmben, hogy azért még van egy-két igazán gonosz vámpírjellem, akikben erősebben munkálkodik az évszázadok alatt berögzült vadászösztön, mint holmi hagymázas szimpátia a halandókkal szemben.

3

Mert ha kasszasiker, ha nem, azért mégiscsak azért ülök be a moziba, vagy huppanok le a tévé elé, hogy az ígéretesen csengő vérszívótörténettől borzongást kapjak. Hogy az első perctől az utolsóig higgyek a valódi élet-halál harcban. Hogy a digitális trükkök mellett a kreatív történetmondás is a székhez szegezzen. Szerencsére vannak még ilyen filmek.

Az illusztrációk forrása:
http://www.seriesblog.es/wp-content/uploads/2008/07/true-blood-poster.jpg
http://vampirelegends.files.wordpress.com/2009/06/interview-vampire-ps01.jpg
http://www.ew.com/ew/gallery/0,,938088,00.html
http://media.sheknows.com/articles/Twilight-soundtrack.jpg

Szólj hozzá Te is!

5
fehér holló, 2009. 11. 05. 15:25
válasz erre az üzenetre

Olvastam Anne Ricetól az Interjú a vámpírral c. könyvét a filmet még nem láttam, de ki nem áll6om Brad Pitt nyálas száját szal valszeg meg sem fogom nézni nagyon tetszett a könyv és különben is Louis később rájön, h nem tud embervér nélkül élni és kénytelen lecsapolni valakit, szal nem marad örökre az állatok vérszívásánál.... Na meg Olvastam Darren Shan Vámpírkönyveit összeset és azok is nagyon tetszettek, ráadásul ott a vámpírok nem úgy vannak beállítva, mint vérszomjas őrültek, hanem mint saját világgal rendelkező misztikus lények - és ezt ajánlanám azoknak, akik szeretik az IGAZI vámpírkönyveket és nem ilyen tvájlájt izéket... és az Alkonyatról meg annyit, h ha már vámpírt választott az írónő, akk legalább az iylen alapokat meghagy6ta volna, h a vámpírok éjszakai lények, emebrvért szívnak stb. de am sztem ezzel az erővel simán lehetett volna kobold is a főszereplő hegyes fogak helyett hegyes fülek xD ja és még valami, most hirtelen midnenki vámpírrajongó lett a Twilight 6ására, de a vértől rosszul vannak, horror filmeket nem néznek... ehhh... és a vámpírok "stílusa" inkább a gothokhoz áll közel, viszont akik ezt olvassák, azok meg a gothokhoz nem állnak közel... na lényegtelen... ennyi....

4
szabina, 2009. 10. 31. 19:30
válasz erre az üzenetre

szerintem tök jó a twilight. nem is unalmas és modern ha úgy vesszük.

3
nemdomi, 2009. 10. 29. 10:08
válasz erre az üzenetre

Stephanie Meyer monnyonle! Én se szeretem a Twilight-ot)

2
ikertesó, 2009. 10. 28. 17:25
válasz erre az üzenetre

Úgy érzem, hogy a szerző túlságosan földhöz ragadt, és görcsösen ragaszkodik a hagyományos vámpír-figurákhoz. Szűk látókörűségéből kifolyólag képtelen megérteni a a Twilight-széria magával ragadó romantikáját, és rendkívüli módon elutasítja Cullen-család újszerűségét. Véleményétől elhatárolódom, és alig várom, hogy kezembe vehessem az Eclipse című könyvet, valamint beüljek a moziba a New Moonra (amit sztem a cikk írója is meg fog tenni..vagy ha nem, akkor majd személyesen igyekszem hatni rá )
de a kritika ellenére szeretlek anyeska

1
ikertesó, 2009. 10. 28. 17:24
válasz erre az üzenetre

Úgy érzem, hogy a szerző túlságosan földhöz ragadt, és görcsösen ragaszkodik a hagyományos vámpír-figurákhoz. Szűk látókörűségéből kifolyólag képtelen megérteni a a Twilight-széria magával ragadó romantikáját, és rendkívüli módon elutasítja Cullen-család újszerűségét. Véleményétől elhatárolódom, és alig várom, hogy kezembe vehessem az Eclipse című könyvet, valamint beüljek a moziba a New Moonra (amit sztem a cikk írója is meg fog tenni..vagy ha nem, akkor majd személyesen igyekszem hatni rá )
de a kritika ellenére szeretlek anyeska

« előző1 2 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Syobon Action! (Cat Mario)
» játékajánló: Syobon Action! (Cat Mario)
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!