Rekviem egy fekete szemceruzáért

DR. GRAFFITI szerző: anyeska | 3 hozzászólás

Tényleg igaz lenne, hogy a jól el-és kikészített arc kedvezőbb színben tünteti fel tulajdonosát? Hogy akár napról napra új személyiséget kölcsönözhetünk magunknak mi, nők, hála a szépítőszerek véget nem érő választékának? Való igaz, a szép arcfestés egészen megváltoztathatja viselője arcvonásait. Már csak az a kérdés, hogy minden esetben szükséges és előnyös-e ez a változás?

cikkhez kapcsolódó kép

Élénken él az emlékezetemben kezdeti, tizenéves ifjúságom derekára tehető ismerkedésem botladozó esetlensége a sminkceruzával. Megirigyelve más, nálam ügyesebb lánytársaim határozottan keretezett, fényes fekete vonallal körbefutatott tekintetét, úgy gondoltam, nekiveselkedem én is. Nem tudom, minek a számlájára írható a kezdeti kudarc: vajon azért remegett-e a kezem, mert mindig az első lépés megtétele, akarom mondani az első vonal meghúzása a legnehezebb, vagy azért, mert nem tudtam nem arra fókuszálni, ahogy a hegyesre farigcsált ceruza vége mindjárt eléri a szemgolyóm. Ez a felismerés kissé töredezetté tette az amúgy fejben alaposan megkonstruált mozdulatsort: ceruza közelít, szem kimered, a sminkeszköz hegye már az alsó szemhéjamnál matat, - de nem, mégsem bírom nyitva tartani a szemem, így aztán – közbepislog, újra nekiveselkedik, most már könnyezik is, retteg a szemen szúrástól, majd csüggedten feladásra kényszerül. Nem örökre. Mert nemsokára, alig fél év múltán akkora pálforduláson mentem keresztül, hogy még!

Valamiért még mindig a fekete szemceruzát tekintettem minden smink alapjának. Legalábbis, ami az én sminkemet illeti. És az én akkori arcfestésem erősen hajazott egy igencsak egyoldalúnak mondható, csak sötét tónusokkal operáló, szemet-szemöldököt szigorúan kihúzó vadóc megjelenésére. Messze nem az az első dolog, ami hajdanvolt önmagamról eszembe jut, hogy a nőiességemet igyekeztem volna kiemelni, törekedve arra, hogy a legelőnyösebb verziót mutassam az amúgy hozott anyagból. Azt hiszem, az jelentette a fordulópontot, amikor egy régi ismerősöm a spontán találkozásunk alkalmával megjegyezte, hogy ha még ennél is sötétebb lenne a sminkem, valószínűleg meg sem ismert volna. Megérett bennem akkorra már a változás. Ahogy a hirtelen és gyors, úgy egyben a drasztikus változások és változtatások híve is vagyok, innentől kezdve ugyanis szinte teljesen mellőztem a sminkszerek minden fajtáját. Tudom, tudom, vannak, akik azt vallják, hogy némi alapozó vagy korrektor, netán szempillafesték nélkül még a boltba sem mennének el, nemhogy ismerősök közé. Ennek ellenére én kimerészkedtem a házból.

És nemcsak hogy kimerészkedtem, de még csak nem is frusztrált a festetlenségem. Mert csak így ismerhettem meg a valódi arcom, így tapasztalhattam meg, mi az, ami kiemelendő és mi az, ami inkább elrejtendő rajta. Élveztem, hogy akkor érhetek hozzá az arcomhoz, amikor akarok, nem tartva attól, hogy a reggel felmázolt művészi kompozíció torzul. Mert bizony, közben azért nem lettem hűtlen a fekete szemceruzához sem, csak megismerkedtem a többi társával és mértéktartás bölcsességével is. Most már alapozok, színezek, satírozok, árnyékolok, de csakis a jóérzés határain belül. Eme felismerés után is volt persze, hogy egy-egy igazán extrém sminkkompozíciót készítettem, de ki vetné rám az első követ, amikor a nevezett alkalmak egyike épp egy farsangi bál, az arcfestés apropója pedig az autentikus gésajelmezem kiegészítéseképp nélkülözhetetlen gésasmink volt? De ez már egy másik történet.

Szólj hozzá Te is!

3
anyeska kis képe = avatarja anyeska (anyeska5), 2009. 08. 07. 21:04
válasz erre az üzenetre

"Írói szabadság"

2
ASD:DSA:SDA, 2009. 08. 02. 14:12
válasz erre az üzenetre

Éssel nem kezdünk mondatot XDD

1
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2009. 06. 09. 17:35
válasz erre az üzenetre

Ne is mondd, én most ismerkedem vele, 20-on túl... mármint a természetes-hatású sminkeléssel, nem a tini koromban követett sápadtra alapozózott arc és vörös ajkak fajta enyhe gót beütésű valami De szerencsére nincs rá szükségem minden nap, csak koncerten

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Fight Man
» játékajánló: Fight Man
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!