A nők és a technika, avagy a celluid és a gyík

DR. GRAFFITI szerző: anyeska | 1 hozzászólás

Én mint rendező? Mármint aki filmkockákból állít össze akárcsak egy pár perces látnivalót is? Tudom, már az ötlet is bizarr, ismerve a nők és a technika viszonyának nem éppen baráti viszonyát, ami nem mellesleg tökéletesen ábrázolja az én esetemet is.

cikkhez kapcsolódó kép

Amikor összeállt a fejemben a forgatókönyv vázlata, eszembe sem jutott, hogy riportot, esetleg akció- vagy horrorfilmet vigyünk celluloidra. Egyetemi feladat, el kell végezni, mégis kell bele valami, ami vibrál, ami él, ami megkapó. Nem mondhatnám, hogy tudatosan kiművelt koncepciót követve állapodtam volna meg a játszóterek állapotát és környezetüket bemutató, dokumentumjelleggel rendelkező filmecske ötleténél. Azt mondják, ha egy filmben gyerek vagy állat van, az tuti siker. Ilyen felkonferálás után egy próbát megér. Azt sem hittem, hogy az általam annyira vágyott régi-új játszóeszközök kontrasztjának bemutatására nem is lehetne alkalmasabb helyet találni a kőbányai Barátság-parknál. Bevallom, Kőbánya említése elriasztott. Pedig a főváros 10. kerületében található park igazi kis zöldövezet, csodálatos természeti környezettel megáldott, barátságos családi házak és ódon panelfalak által ölelt gyermekparadicsom. Rendezésre fel!

Már csak azt kell elérni, hogy ezt a környezetet ne csak mi lássuk, hanem mások számára is láthatóvá tegyük. Ami nem is ment annyira könnyen, tekintve, hogy az egyszerű kézikamerának tűnő technikai kütyü sehogy sem akarta kioldani a lencsevédőt, megtartva magának az objektív mindent megmutatni képes titkát. Kezdeti csetlés-botlás, hárman feszülünk a gépnek (én úgy emlékszem, csak én feszültem neki - a szerk. ), ekkora túlerővel szemben ő egymaga tehetetlen, persze többet ésszel, mint erővel, az „open-close” kallantyú elforgatása csodákra képes.

Kutatva a megfelelő helyszín után észreveszem, hogy itt szinte nincs is olyan, ami ne lenne megfelelő. Minden csupa napfény és zöld, délceg növésű fákkal szegélyezett, sétálásra csábító utak, itt-ott barnára mázolt padok nyújtózkodnak, felkínálva hátukat pihenésre az elfáradt utazónak. Aztán ott az a hatalmas, dimbes-dombos mezőféle, aminek lábánál számtalan szépen felújított vagy éppen frissen felhúzott játszótér ajánlja portékáját leghűségesebb, visszatérő kis vendégeinek. Töméntelen mennyiségű élet, ami átjárja a tájat, természet és ember tökéletes összhangja. Mert egyvalami hiányzik – ugyan nem a szó szoros értelmében. Szemét! Azt sehol sem lát szél által kergetve kószálni szemem. Ha a tisztaság, az elragadó nyugalom és a véget nem érő nevetés, életöröm tapintható lenne, akkor én ezen a helyen két kézzel kapkodnék utána. Nemcsak azért, hogy mind megtartsam magamnak, hanem hogy másokkal is megosszam. Egyéb materialista megoldás hiányában filmre visszük, amit látunk: lélekemelő képek, retinát simogató természeti szépség, ujjongó gyermekek, csilingelő, egy-egy csúszda vagy hinta közeléből felhangzó nevetés, kutyát sétáltató fiatal pár (környezettudatos módon zacskót tartva maguknál a nem kívánt kis csomagoknak), köveken napfürdőző, majd jöttünkre villámgyorsan kereket oldó gyík – olyan harmónia, olyan tisztaság!

Botcsinálta, alkalmi rendezőként csak annyi a dolgom, hogy mindezt az értéket észrevegyem. De vajon észrevesszük ezt a mindennapokban is? Mindannyian rendezők vagyunk, életünk filmjét, annak környezetét, szereplőit és eseményeit kényünk-kedvünk szerint alakíthatjuk. Csináljunk hát rendet!

Szólj hozzá Te is!

1
anyeska kis képe = avatarja anyeska (anyeska5), 2009. 04. 25. 13:57
válasz erre az üzenetre

* persze, te ráfeszültél, én meg RÁJÖTTEM! de akkor is te vagy minden idők legfenomenálisabb operatőre, erre emlékezz akkor is, amikor az oszkárt veszed át!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Internetfüggő-e vagy? - teszttel

A monitor a legjobb barátod, és az egér a kedvenc háziállatod? Fákat i...

Nők extázisban: a csábítás, aminek nem tudnak ellenálni

Mi, nők, arra vagyunk programozva, hogy a vásárlás által valami mérhet...

100 méter, 8 centis tűsarokkal, 1 millióért

Május 10-én az Erzsébet téren kicsit megkésve bár, de majálisi hangula...

Esetek és sorsok, avagy fiú vagyok vagy lány?

Néhány napja különösen érzem magam. Már biztos, hogy Szokratesznek vol...

Feladta a rendőröknek az apját a hároméves kislány

Segített az apja rendőrkézre kerítésében egy hároméves kislány Németor...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
On the run
» játékajánló: On the run
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!