Szexuális vonzalom és a feromonok

DR. GRAFFITI szerző: Pákai Vivien | 7 hozzászólás

Már az iskolában is tanultunk a feromonokról biológia órán, igaz csak az állatok kapcsán. Nem is gondolnánk, milyen nagy jelentősége van nálunk, embereknél is a kémiának a párválasztásban.

cikkhez kapcsolódó kép

Éppen ezért, érdemes elgondolkozni, hogy a sok mesterséges dolognak, amivel befolyásoljuk a természetes illatunkat, illetve szervezetünk normális bioritmusát, milyen szerepe van abban, hogy ilyen nagymértékben megváltoztak mostanság a férfi-női kapcsolatok.

Ez a személyes illatunk

Kezdetnek talán érdemes tisztázni, mi is ez a fogalom. A szó görög eredetű. A pheran (átvitel) és horman (izgatni) szavakból származik. Ezek olyan természetben megtalálható kémiai vegyületek, melyek segítenek a kommunikációban, a párválasztásban is, valamint ezzel jelölnek meg az állatok bizonyos területeket. Nemrégiben felfedezték, hogy emberekben is működik ez a fajta stimuláció, és hatással van szexuális magatartásunkra. Nyilván mindenki tapasztalta már, ha például tömegközlekedett vagy zsúfolt szórakozóhelyen volt, hogy vannak olyan emberek, akik bármilyen közel is jönnek hozzánk, nem távolodunk el tőlük, sőt, kifejezetten vonzanak minket. Mások viszont már messziről taszítást váltanak ki belőlünk. Ezekért mind-mind a saját, személyes illatunk a felelős. És legyen bármilyen parfümünk, ezt bizony nem tudjuk eltitkolni. Akkor viszont hogy is van ez a szerelem első látásra dolog? Mert ugyebár ha csak a szaglásunkra hagyatkoznánk, akkor kapásból a megfelelő partnert választanánk ki magunknak. Sokszor mégis mellélövünk.

Az ősi ösztönök és egy szerelem története kis kémiával fűszerezve

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Sokszor halljuk ezt a mondatot szirupos filmekben, és ha szerencsénk van, akkor valami hasonló érzés megadatik nekünk is életünk során legalább egyszer- van, akinek többször is. A szerelmet már sokan sokféleképpen próbálták megfogalmazni. Költők foglalták érzelmeiket rímekbe, tudósok gyártottak róla racionális elméleteket. Azt gondolom, a szerelemről nem beszélni kell, hanem érezni. Attól lesz csodálatos érzés, mert mindenkinek más, mindenki másképp öntené szavakba, és addig igazán nagy a lángolás, míg szavakba nem önthető. Azért a lepkékre a gyomorban, az összefüggéstelen, dadogós mondatokra létezik racionális magyarázat. A varázsszó: feniletilamin. Ez termelődik ugyanis a szervezetben, ami kiváltja bennünk ezt a kellemes bizsergést. Ahogy azonban szokták mondani, minden csoda három napig tart...1-2 év után lecsökken ennek az anyagnak a szintje, és ha tényleg a másik felünket találtuk meg, akkor szeretetben, tiszteletben, megértésben kitartunk egymás mellett, és ez segít abban is, hogy megtartsuk az egymás utáni vágyat is.

fogamzásgátlás szerelem szex genetika

Joggal merül fel a kérdés: ha ezt ilyen jól kitalálta a természet, ennyire jól működik az orrunk, és a feromonjaink, akkor mi a probléma a mai párkapcsolatokkal?

A fogamzásgátlás és a genetika

Nemrégiben olvastam egy eléggé érdekes feltevést, ami bizony sokmindenre magyarázatot adhat. Úgy tűnik, a 22-es csapdájába kerültünk. Manapság teljesen elfogadott, ha egy lány már tizenéves korában elkezd fogamzásgátlót szedni. Sőt, sokaknak például bőrgyógyász írja fel a pattanásos, aknés bőr kezelésére. Ez rendjén is van így, hisz inkább szedjék a tinik a gyógyszert, minthogy leányanyák legyenek, vagy egy abortusszal tegyék tönkre az életüket. Tudósok szerint viszont, pont az ősi ösztönösségünket zavarja meg a tabletta. Ugyanis kísérletek szerint, azok a nők, akik nem szednek hormonkészítményt, azokat az illatú férfiakat választják ki ösztönösen, akiknek genetikai állománya nagymértékben különböző. Ha azonban elkezdjük szedni a gyógyszert, az olyan hormonális állapotot teremt szervezetünkben, mintha terhesek lennénk. Ilyenkor pont ellentétesen, a velünk hasonló genetikai állománnyal rendelkező társat „szúrjuk ki magunknak”, mert Vele tudjuk leginkább elképzelni az utód felnevelését. A felmérések szerint ezért akad jónéhány meddő pár azok között, akik így választottak párt maguknak, és ezért válnak szét sokan azután, hogy a nő abbahagyja a fogamzásgátló szedését.

Nehéz kérdés tehát, hogy döntsünk. Egy biztos: ha a buszon, metrón vagy bárhol megüti az orrunkat egy kellemes férfi vagy női illat, akkor ne habozzunk, menjünk utána. Hisz az orrunk nem hazudik!

Szólj hozzá Te is!

7
szexicsaj, 2009. 12. 16. 15:04
válasz erre az üzenetre

ebbe igaza van bip-nek tényleg van valami! de én akkor is szertni fogom amíg élek

6
bip, 2009. 10. 14. 12:06
válasz erre az üzenetre

Ebben tényleg van valami elég durva dolgok történnek a mai világban,és sokat hallani ahogy fiatal lányok esnek túl az abortuszon, vagy a fogamzásgátlók szedése utáni tüneteken.Reméljük majd azért rájönnek hogy a fiatalon kezdődő szexnek nagy hatása van a további életben,és nem egézséges már ekkor elkezdeni a nemi életet.De ez a feromon dolog nagyon érdekes..énis sokszor éreztem már másokon azt a tipikus férfi illatot (és ezalatt nem az izzadságra gondolok :/) ,ami tényleg kellemesvolt,és vonzó.

5
vipboy, 2009. 02. 22. 11:32
válasz erre az üzenetre

hát érdekes egy cikk nem is gondolnám hogy a hormontabletták ilyen nagymértékben meg változtatják az ember elképzelt és az ugy nevezz "zsáner" tipus is más lehet.. változhat..akkor már is megváltozott a véleményem azokról a hosszú ideje együtt élő párokról akik az életük folyamán más védekezési módszert választottak tán ösztönösen is..

4
lupo, 2008. 11. 29. 22:21
válasz erre az üzenetre

3
lupo, 2008. 11. 29. 22:00
válasz erre az üzenetre

2
pvivy, 2008. 10. 23. 10:28
válasz erre az üzenetre

Szia Angéla!
Ahogy a cikkben is írtam, ne habozz, menj utána:-))! Persze lehet, hogy vissza fog utasítani, vagy Neki még idő kell, mert Ő még nem akar szerelmi ügyekkel foglalkozni. Viszont, ha nem próbálnál meg beszélni Vele, szerintem csak folton azon rágódnál, hogy mi lett volna, ha mégis felhozod Neki a témát! És nem...a szerelemhez senki sem túl fiatal vagy idős:-)))Drukkolok:-)!

1
Angéla, 2008. 10. 22. 18:12
válasz erre az üzenetre

Heló mindenkinek! Annyira szeretek egy fiút,hogy nem bírom kiverni a fejemből.Nem tudom hogy ő érez e valamit.Már megfordult a fejemben,hogy esetleg beszélek vele,de nem tudom ez jó ötlet e ennyi idősen.(14)

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

A magyarok nyíltabban beszélnek a szexről

Az emberek világszerte egyre nagyobb hajlandósággal és nyitottabban be...

A Szex és New York kamu, avagy miért ne higgyünk Carrieknek?

Nemrég mutatták be a Szex és New York filmváltozatát, ami abszolút bev...

A szerelemről - avagy társat minden áron? #4

Az örök ellentétpár, ami egyszerre vonzza és taszítja egymást: férfi é...

A szerelemről - avagy társat mindenáron?

Az érzelmeink befolyásolnak minket, még azokat is, akikre azt mondják,...

A szerelemről - avagy társat minden áron? #2

Tekintve, hogy ez a cím sokkal nagyobb témát ölel fel, mintsem azt egy...

A szeretet ünnepe?

Kiskoromban a szüleim mindig azt mondták, hogy a karácsony az egymás i...

A szerelemről, avagy társat mindenáron?

A tini korban kezdődik, és életünk végéig fenyeget bennünket a veszély...

A szexről - kicsit másként

Nemrég részt vettem egy szexszel kapcsolatos vitafórumon, ahol Dr. Szi...

A nők mint vírusok

Érdekes eszmefuttatás a nők és a számítógép kapcsolatáról. Avagy a szá...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Kapufa
» játékajánló: Kapufa
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!