A szerelemről - avagy társat minden áron? #2

DR. GRAFFITI szerző: csajkovszkij | 5 hozzászólás

Tekintve, hogy ez a cím sokkal nagyobb témát ölel fel, mintsem azt egy rövidke szösszenetben ki lehetne vesézni, így úgy döntöttem, hogy végig megyek az egyes pontokon és leírom róla a saját tapasztalataimat. Való igaz, hogy rengeteg közhelyet sorakoztattam fel az előző cikkemben, így ezt valamelyest orvosolnom kell. Semmiképpen sem akarok önjelölt <br />Carrie Bradshaw-vá válni, tekintve, hogy csupán a hajszínünk egyezik, és az, hogy a cikkeinkben előszeretettel teszünk fel költői kérdéseket. Tehát kezdjük az elsővel: egyoldalú szerelem, és ezen belül is a visszautasítás.

cikkhez kapcsolódó kép

Az ember legádázabb ellensége az egyoldalú szerelem. Azon szerencsétlenek, akik már számtalanszor voltak szerelmesek úgy, hogy mindannyiszor visszautasították érzelmeiket, jól ismerik ezt a fajtát.

Számtalan módon reagálják le az emberek a visszautasítást; csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:
<br />#1: Van, aki egy hétre bezárkózik a szobájába egy vödör fagyi társaságában, „antiszocializálódik” és képtelenség vele szót érteni, mert minden harmadik mondata végül az imádott személyt juttatja eszébe, és elfogja a sírhatnék. Ám az egy hét leteltével, mintha mi sem történt volna, újra emberek közé megy, és beleveti magát az élet sűrűjébe, ahogy azelőtt is tette, azzal az eltéréssel, hogy most már bizony óvatosabb lesz. Ezt nevezem én „Főnix”-nek.
<br />#2: Van, aki megrázza magát, legkevesebb 60 perc alatt túl van az egészen, és a vége az, mint a #1 esetben.
<br />#3: Mások még próbálkoznak egyszer-kétszer, ők a kitartók és a reménykedők; ha vége is van az egésznek, semmiféle óvatosság, vagy elővigyázatosság nem ragad rájuk az esetből, ráadásul csak a legkevesebben tanulnak valamit is a kudarcból – megjegyzem, náluk ez még zaklatásig is fajulhat. Ez nem #3-nak kellemetlen, hanem a kiszemeltjének. Félreértés ne essék, nincs gond a reménnyel, csak a tévképzetekkel vannak problémák.
<br />#4: Megint mások harcos módjára erősödnek és tanulnak az esetből. Vegyük csak alapul Christina Aguilera: Fighter c. számát – „… makes me that much stronger, […], makes me that much wiser…” –, erősebbé, bölcsebbé teszi őket a csalódás. Mindazonáltal értenek a szóból, a „nem” azt jelenti, hogy „nem” és semmiképpen sem azt, hogy „igen”.
<br />#5: A „későn érők”, akik ugyan felfogják a bizonyos „nem”-et, de csak később teszik túl magukat a történteken. Lassan felemésztik az elutasító szavakat, és nem tesznek semmi kirívót. Talán ez a legcsendesebb formája a probléma megoldásának.
<br />#6: És végül a tüzes, átkozódó, gyakran sorozatgyilkos késztetésekkel küzdők csoportja, akik a visszautasítást sértésnek, személye elleni támadásnak fogja fel, és vendetta-szerű bosszút esküszik, de csak a legritkább esetben váltja be a fenyegetést. Megjegyzem, ők vannak a legkevesebben, úgyhogy nem kell tartanunk attól, hogy bármikor megkéselhet az utcán egyik titkos hódolónk.

Természetesen senkit sem akarok beskatulyázni, de azt kár lenne vitatni, hogy némi általánosítás sosem nehezíti meg az ember dolgát. Másrészt meg, az általam felsorolt típusokat teljesen szubjektívan állapítottam meg, és attól is függ a visszautasítás fogadtatása, hogy milyen volt a szituáció. Tudjuk, hogy minden mindennel összefügg.

Azt is fontosnak tartanám megjegyezni, hogy senkinek sincs joga kellemetlen helyzetbe hoznia a másikat, legyen szó a visszautasítóról, vagy a visszautasítottról. Sajnos sokan nem tudjuk hogy mondjunk „nem”-et, és ez – időlegesen bár, de – sok szívet összetört és össze fog törni. De hova haladna a világ, ha nem lennének fájdalmas epizódok az emberek életében? Ahogy Virág elvtárs mondta A Tanú c. filmben: „Pelikán elvtárs, az élet nem habostorta!” – ezt pedig kénytelenek vagyunk elfogadni, ha tetszik, ha nem.

Szólj hozzá Te is!

5
izé.., 2008. 06. 23. 13:59
válasz erre az üzenetre

Lusta vok elolvasni

4
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 02. 20. 16:13
válasz erre az üzenetre

Valamerre fejlődni kell, nem?
A másik meg: kategorizálni, reális alapokon tényleg nehéz, de örülök, hogy szerinted sikerült. Minden tisztelet az olvasói véleményé

válasz a(z) 3. üzenetre
3
Selihiu, 2007. 02. 20. 15:51
válasz erre az üzenetre

Újabb érdekes témaválasztás. Lassan már egy cím alá gyűjthetnéd a cikkeidet: Boncolgassuk az élet buktatóit öt percben…
Az emberi „típusokat” nagyon nehéz kategorizálni, mert egy adott szituációban való reagálás sok mindentől függhet. Te mégis nagyjából reális csoportokat alkottál. Mindenki magára ismerhet az egyik pontban, vagy a tapasztalatra egy másikban…
A stílusról csak annyit, hogy egyre jobban kezdesz felvenni sajátosságokat. A korábbi írásaid inkább tárgyilagosak voltak, de a mostani cikkeidben már van némi humor is… a témák is egyre érdekesebbek.
Csak így tovább!

2
Noémi, 2007. 02. 06. 22:23
válasz erre az üzenetre

Hello!
Igazat megvallva még nem gondolkoztam ilyen típusú osztályozásokon.... szerint egész jó lett a cikk!
Látszik, hogy van hozzá érzéked, mármint az íráshoz!
Csak így tovább!!!

1
Lily Keating, 2007. 02. 06. 16:30
válasz erre az üzenetre

Édes nővérem, az a megjegyzésed miszerint ez egyfajta általánosítás kétségbe vonható, ugyanis szerintem csak kategorizáltál, az egszerűség kedvéért... ami ezeket a kategóriákat illeti, teljesen reálisak. Vannak persze átfedések, olyan emberek akik különbozó szituációkban különböző mődon reagálnak... de ez egyáltalán nem probléma... a csalódásoktól az ember mindig erősebb lesz. Ha nem csalódtam volna soha, lehet (nagy a valószínűsége), hogy nem olyan lennék amilyen most vagyok és az nem lenne jó... tehát mindenki tudatosítsa magában, hogy bármi történik vele, az jó valamire.

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Dilemma

'Rájöttem ám valamire.' - tűnődik hősünk, aki esetünket teki...

Szexuális vonzalom és a feromonok

Már az iskolában is tanultunk a feromonokról biológia órán, igaz csak ...

A szerelemről - avagy társat minden áron? #4

Az örök ellentétpár, ami egyszerre vonzza és taszítja egymást: férfi é...

A szerelemről - avagy társat mindenáron?

Az érzelmeink befolyásolnak minket, még azokat is, akikre azt mondják,...

A szerelemről - avagy társat minden áron? #2

Tekintve, hogy ez a cím sokkal nagyobb témát ölel fel, mintsem azt egy...

A szerelemről, avagy társat mindenáron?

A tini korban kezdődik, és életünk végéig fenyeget bennünket a veszély...

A szexről - kicsit másként

Nemrég részt vettem egy szexszel kapcsolatos vitafórumon, ahol Dr. Szi...

Mi ez a felhajtás a szopás meg a golf körül?

Megszokott stílusában búcsúzik az amerikai nagy öregje, Vonnegut, a Ha...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mortal Szombat
» játékajánló: Mortal Szombat
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!