Diákjog: Igazolatlan-e a hiányzás?

DR. GRAFFITI szerző: Jásper András | 14 hozzászólás

A távolmaradások igazolásával kapcsolatos jogszabályi előírások a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletben találhatóak. A rendelet szerint, aki a tanítási óráról távol marad, annak a mulasztást igazolnia kell.

cikkhez kapcsolódó kép

20. § (2) Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról, illetve a tanuló a tanítási óráról, a kollégiumi foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell…

A jogszabály meghatározza azokat az eseteket is, amikor az intézmény köteles elfogadni az igazolást.

20. § (2) … A mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha
<br /> b) a tanuló - kiskorú tanuló esetén a szülő írásbeli kérelmére - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint engedélyt kapott a távol-maradásra,
<br /> c) a gyermek, a tanuló beteg volt, és azt a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak szerint igazolja,
<br /> d) a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni.

A fenti szabályból az is következik, hogy a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni a keretszabályok által nem meghatározott, speciális, helyi előírásokat. Ha a tanuló távolmaradását nem igazolják, a mulasztás igazolatlan (igazolatlan óra). A rendelet azt is meghatározza, hogy ilyen esetben mit kell tennie az intézménynek.
<br /> 20. § (3) Ha a távolmaradást nem igazolják, a mulasztás igazolatlan. Az iskola köteles a szülőt értesíteni a tanköteles tanuló első igazolatlan mulasztásakor, illetve, ha a nem tanköteles kiskorú tanuló igazolatlan mulasztása a tíz órát eléri. Az értesítésben fel kell hívni a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire. Ha az iskola értesítése eredménytelen maradt, és a tanuló ismételten igazolatlanul mulaszt, az iskola a gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybe véve megkeresi a tanuló szülőjét.

Fontos megemlíteni, hogy a jogszabály nem tesz említést a késésekről. Álláspontom szerint a késés is mulasztás, ezért ugyanazokat a jogszabályi előírásokat kell alkalmazni, mint amelyeket az „egész órás” mulasztásoknál kell alkalmazni.

Szólj hozzá Te is!

14
Danikaaa11, 2010. 12. 15. 22:07
válasz erre az üzenetre

Ha 10 órát hiányzol igazolás nélkül akkor megvonják a családi pótlékot??
légy szíves mondjátok meg
előre is köszönöm

13
einstein25, 2010. 02. 05. 12:54
válasz erre az üzenetre

Ha csak 1 óráról hiányzom a többin ott vagyok akkor miért vesznek el egy egésznapos szülői igazolást?Rem valaki tudja a választ és ezt elküldi az email cimemere ami einstein25@citromail.hu
Előre is kösszönöm

12
ron, 2009. 02. 02. 19:25
válasz erre az üzenetre

Persze, én pl ma voltam kórházban és nem adtak máshogy, csak külön papíron igazolást. Ilyenkor nem tudunk mi, diákok mit tenni. Szóval szerintem el kell fogadják. Persze nem árt, ha az orvos hivatalos aláírása vagy/és pecsétje is rajta van

11
Hamu, 2008. 10. 04. 18:26
válasz erre az üzenetre

LOL

10
Hamu, 2008. 10. 04. 18:25
válasz erre az üzenetre

LOL

9
István, 2008. 06. 13. 09:10
válasz erre az üzenetre

Kérdésem, ha a szülő az orvosi igazolást nem az ellenőrzőben, hanem külön hivatalos orvosi igazoló lapon adja az iskolának, Ezt el kell fogadnia az iskolának?

válasz a(z) 1. üzenetre
8
Ludmi, 2008. 03. 25. 11:44
válasz erre az üzenetre

sajnos én is vallásos suliba járok, és az áhitatok miatt negyed órával előbb kel suliba jáni, tehát háromnegyed nyolcra.nyolcig áhitat van.ha késel akár fél percet is az áhitatról akkor az késés.3 késés=45 perc=igazolatlan óra.CSAKHOGY óra előtt van az a bizonyos áhitat, és a tanóráról egy percet sem késik az ember, tehát nem értem hogy miért igazolatlan óra?!?!?!

7
kögi, 2008. 02. 24. 10:15
válasz erre az üzenetre

akkor kapok csak igazolatlant ha kijön a 45 peerc késésem most percekben mérik a késést kijön a 45 perc = 1 óra igazolatlan .

6
Boszi, 2006. 07. 10. 19:35
válasz erre az üzenetre

Igen?:O WOW

válasz a(z) 4. üzenetre
5
kinga, 2006. 07. 10. 14:33
válasz erre az üzenetre

Azt a nádvágó, kaporszakállas, oltáron bicikliző mindenségit,hogy a tarisznyarák enné ki a két szemét, kínai evőpálcákkal, csípős mártásba forgatva!

4
Adri kis képe = avatarja Adri (adrienn), 2006. 07. 09. 13:55
válasz erre az üzenetre

De most már nem így van... Hanem azt írják fel, h hány percet késtél, és ha összegyűlt a 45 perc, akkor kapsz csak igazoltalant.

3
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2006. 07. 08. 18:22
válasz erre az üzenetre

Nálunk azért más a dolog, mert az áhitat már a tanítás megkezdését jelenti, szerintem ezt egyébként a házirend is tartalmazza. Innentől kezdve pedig teljesen normális a 3 késésért igazolaltlan.

2
arékátnemkellbecézni kis képe = avatarja arékátnemkellbecézni (boszi), 2006. 07. 08. 17:46
válasz erre az üzenetre

persze, oké h suli szellemiségéhez hozzátartozik az áhitat, de...

1
arékátnemkellbecézni kis képe = avatarja arékátnemkellbecézni (boszi), 2006. 07. 08. 17:46
válasz erre az üzenetre

Hát sztem meg nálunk (Líceum) abszolut baromság az, hogy késel az ÁHITATRÓL, nem óráról, áhitatról és késés kapsz. 3 késés egy igazolatlan. 3-szor elkésel az áhitatról és kapsz egy igazolatlan órát, holott tanóráról egy percet nem mulasztottál.

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Most mi lesz? Újraíratják az érettségit?

A javítókulcsban a 17 feladatból 9 rossz, 7 pedig vitatható, legalábbi...

Drogot kevertek a gyerekek levesébe!

Sok módszerrel próbálkoztak már, hogy jobb kedvre derítsék a fiataloka...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Syobon Action! (Cat Mario)
» játékajánló: Syobon Action! (Cat Mario)
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!