Csábítás - nem csak vörösben és feketében

AKT?V szerző: Pákai Vivien | 3 hozzászólás

Van egy új szerelmem. És nem, nem egy daliás kék szemű, szőke hercegről van szó. Ő nem lesz hozzám hűtlen. Igaz, sok arca van, nehéz kiismerni, de tudom, hogy kitartással egyre jobban magamhoz köthetem.

cikkhez kapcsolódó kép

De ha nem a szőke herceg, akkor ki is ez a titokzatos hódoló? Jelentem: az argentin tangóba szerelmesedtem íly nagyon bele. A végső löketet a május 8-i tangó est adta meg.

Az egész még tavaly előtt karácsonykor kezdődött. Megkaptam ugyanis ajándékba Marina Palmer önéletrajzi könyvét. A hölgy közel 30 évesen feladta addigi életét, és a kiszámítható, biztos anyagi hátteret nyújtó Amerikából Argentínába ment, hogy profi tangó táncos legyen. Hogy miért is tette mindezt? Ugyanis egy Buenos Airesben tett látogatás során végzetesen megbabonázta a milonga világa.

Be kell valljam: olvasás közben irigykedtem. Egyfelől, szerettem volna ilyen magas szinten megtanulni egy táncot, másfelől csodáltam a bátorságát, hogy hátrahagyva mindent, amit addig elért, és egy egész más környezetben új életet kezdett, nem félve a bizonytalantól. Hihetetlenül szemléletesen mutatta be magát a tangót, a küzdelmét, amit megvívott, és mindannyiunknak meg kell vívni, míg összecsiszolódunk partnerünkkel, valamint azt, milyen nehéz gyakran megkülönböztetni a „csupán” a tánc által kiváltott vonzalmat a valódi érzelmektől.

Már akkor kacérkodtam a gondolattal, hogy beiratkozom tangózni, hisz jópár táncot tanultam már, de ez még kimaradt. Közel egy év telt el, míg megérett bennem az elhatározás, és megvettem az első bérletemet. Már a kezdetkor éreztem, hogy valami olyan plusz töltetet kapok ettől az órától, ami kitart egész héten, és felszabadít. Mert bizony, nekünk, nőknek itt „ könnyű dolgunk van. Nehéz megtanulni, de ha már át tudjuk adni magunkat a zenének, és hagyjuk, hogy a férfi vezessen, akkor valóban úgy érezzük, szárnyalunk. Ahogy Marina Palmer írja könyvében: „Az idő és a tér semmivé lett. Nem létezett se múlt, se jövő: a jelenben lebegtünk, és szabadnak éreztem magam”.

tango tánc

Persze, ugye a jóból sosem elég, és az ember telhetetlenül egyre többet akar. Ezért is örültem nagyon, mikor megtudtam, hogy Kulik Johanna, a tanárnőnk, fellép a Millenárisban a Viento de Tango est keretében, és utána még milonga is lesz. Izgatottan vártam az estét, kíváncsi voltam, az órák után, kötetlen helyzetben is jól megy- e majd a tánc. Kicsíptem magam, pirosba és feketébe, és feszülten vártam, hogy kezdődjön az előadás. Csakhogy pattanásig feszítsék a húrt, bevezetésképp a Viento de Tango sexteto Tipico játszott egy dalt. Ezután végre eljött a várva várt pillanat, és jött az első tánc. Csodálatos volt. Ezután az énekes, Ruben Peloni énekelt el egy dalt, felidézve a világhírű tangó zenész, Astor Piazzola nagyszerű életművét. Majd jött egy újabb tánc, a másik partnerrel.

Nem győztem kapkodni a fejem. Csodálatosak voltak a szivárvány minden színében pompázó ruhaköltemények ( nem tudom, Johanna hányszor öltözött át, mindenesetre bámulatosat alakított ezen a téren is). A produkció azonban még a ruhákat is felülmúlta. Láthattunk „lágy andalgást a sétányon”, „könnyű flörtöt”, „vad csábítást”, sőt, férfiak küzdelmét is, hisz volt olyan, amikor a két férfi, Santiago Maciel és Josip Bartulovic táncolt együtt, sőt, a műsor végén hármasban voltak a színpadon. Lenyűgöző volt a profizmus, mind a táncosok, mind a zenészek részéről. A bonyolult, nehéz emelésekkel tarkított koreográfiát játszi könnyedséggel adták elő. Mindeközben úgy éreztem, egy teljesen másik világba csöppentem. Mintha nem is Budapesten lennék, hanem egy Buenos Aires-i tangóbárban. A vastaps a végén pedig úgy hiszem, azt jelezte, hogy nemcsak engem sikerült elvarázsolniuk. A slusszpoén pedig természetesen a milonga volt, ahol végre a közönség is a parkettre léphetett. Nemcsak táncolni volt fantasztikus érzés. Roppant érdekes volt nézni a többi párt is. Azokat is, akik már sok figurát tudnak, és „profin” tangóztak, és azokat is, akik érzelmeikből töltekeztek, és a valódi szerelemből, az igazi vonzalomból születtek a lépéseik.

Summa summárum: köszönöm az új szerelmet, Johanna!

Szólj hozzá Te is!

3
luciham20, 2019. 02. 13. 10:10
válasz erre az üzenetre

Great post here. . . this really answered my problem, thank you! brain teaser games for adults

2
betax kis képe = avatarja betax (betax), 2009. 07. 19. 14:47
válasz erre az üzenetre

"Nem egy daliás kék szemű, szőke hercegről van szó. Ő nem lesz hozzám hűtlen." Kék szemű szőkeként kikérem magamnak! Tetszett a cikk, én is kedvet kaptam hozzá. : )

1
Ruskaja, 2009. 05. 28. 20:07
válasz erre az üzenetre

Egyre inkább úgy érzem, hogy mélységek nyílnak meg ebben az irányban. Lehet hogy feladva eddigi táncos stílusomat, néhány kóstoló után elindulok a Tango Argentino irányába?? A cikk elgondolkodtató...Köszönjük, Vivi!!!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Táncterápia: kitáncolni a bánatot!

Van, aki retteg tőle, mert fél a kudarctól, hogy kinevetik és falábúna...

Táncolj velem csillagfényes éjszakákon

Valószínűleg sokatokkal előfordult már, hogy verset írtatok. Vagy azér...

Tánc vagy színház?

ExperiDance - bizonyára ezt a nevet sok helyen olvastátok már. De hogy...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!