Ponthatárok 2008 - Nagyobb volt a füstje, mint a lángja

AKT?V szerző: Mariann | 0 hozzászólás

Akár ezzel a hasonlattal is élhetnénk a 2008-as felsőoktatási ponthatárok kapcsán. Úgy tűnik, hogy meg kell, hogy hajoljunk a 400+80-as mátrix előtt. Valahol valóban jobb, mint anno a 120+24-es volt. Pedig mennyire is féltek tőle az idén maturálok.

cikkhez kapcsolódó kép

Este hétkor már felmentem MSN-re. Sejtéseim beigazolódtak, felvételiző ismerőseim feszültsége engem is megcsapott az éteren keresztül. Többükkel együtt izgultam végig az utolsó perceket vad esélylatolgatások közepette. Volt, akivel össze is szólalkoztam egy pletyka miatt (ami mint később kiderült nem is volt alaptalan az irreálisan alacsony ponthatárok kapcsán).
Aztán pontban nyolckor megjelent a bűvös felirat a felvi.hu oldalán. Mint azt a hírekből megtudhattuk akadálymentesen zúdulhattunk rá a kis gombra, amin az állt, hogy PONT-HATÁROK 2008, hiszen ezen az estén egy külön gépet üzemeltek be, akinek elég jól kellett bírni a terhelést. Erre nem is panaszkodott senki, szóval a szerver valószínűleg bevált.
Aztán az én ismerőseim közül majdnem mindenki megelégedetten és felszabadultan sóhajthatott egyet: FELVETTEK!!! A legjobb az egészben az volt, hogy sokakat az első helyre és úgy, hogy jóval több pontjuk volt, mint amennyi elegendő lett volna. Mondjuk ez a jobbik eset. Közülük rövid időn belül búcsút is intett, „megyek ünnepelni” szöveggel. Nem baj, legalább alapoznak a gólyatáborra.

Ennyi mellébeszélés után azonban fordítsunk némi figyelmet a tényekre is. A média-információk szerint az idén 12 ezerrel kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, mint a tavalyi évben. A 96 ezer jelentkező közül 82 ezren ma este már elégedetten dőlhetnek hátra. A pont-határok minden intézményben változóak voltak. Mindössze 20-25 olyan egyetemi, főiskolai szak volt ahova 450 pont felett lehetett csak bejutni. A legmagasabb a ponthatár a budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán volt. De a slágerszakokra, mint gazdálkodás és menedzsment, jog, kommunikáció szintén csak 400 pont fölött lehetett bejutni.

Persze azoknak sem kell csüggedniük, akik most arról kapnak értesítést, hogy nem nyertek felvételt oda, ahova szerettek volna menni. Még hátra vannak a pótfelvételik, amikkel érdemes élni. De ha minden kötél szakad akkor is ott vannak még a mostanság divatos felsőfokú 1-2 éves képzések, amik sok esetben már beleszámítanak a későbbi továbbtanulásba is.
Szóval fiatalok, akinek sikerült még egyszer gratulálunk és sok szerencsét a továbbiakban. De az se búsuljon, akinek ez nem jött be. Ki tudja, lehet, hogy hamarosan egy egyedülálló lehetőséggel találja magát szemben. Csak nyitott szemmel kell járni.

S még valami: élvezzétek a hamarosan visszatérő nyári kánikulát. Több ilyen felhőtlen szünetetek már nem lesz azután ha becsengetnek!

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Cursor*10
» játékajánló: Cursor*10
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!