Foci EB, Cristiano Ronaldo majomketrec nélkül

AKT?V szerző: Matt | 57 hozzászólás

Olyan gyorsan történt minden, hogy csak most kezdem felfogni az egészet. OTT LEHETTEM A FOCI EB-n. Na ilyen se gyakran történik az emberrel. Előzménye, hogy én lettem az EA Hungary nyereményjátékának egyik nyertese, így elutazhattam, hogy élőben nézzem meg a Portugália-Csehország mérkőzést Genfben.

cikkhez kapcsolódó kép

Június 4. szerda délelőtt. Éppen „vizsgalázban égek” az egyetemen: Hidraulika vizsga. No comment… Sms jön: "Hívjon vissza ezen a számon, Electonic Arts." Azt hittem rosszul látok.
Valahol akkor eszméltem megint, amikor a 200-as buszon zötyögtem Ferihegy felé hajnalban. Irány Genf, a másik magyar nyertessel. Persze – csak, hogy ne legyen olyan egyszerű – római átszállással. Sebaj.

Június 11. Valamikor dél környékén érkeztünk Genfbe. Érkezés után a hotel megkeresése volt napirenden, taxival, érdekességképp megjegyzem, hogy ezt Franciaországban, a határ mellett foglalta nekünk le az EA, amitől kicsit megijedtem, hogyan fogunk mi innen oda-vissza ingázni a másik országba, de meglepetéssel láttam, hogy a franciák a genfi helyi járatokkal úgy járnak be a svájci óragyártás központját jelentő városba a határ mellől, mint a kerepesi munkás Pestre reggelenként. Tömegközlekedéssel mentünk, mivel a meccsjeggyel ingyen megtehettük. Gondolom normál esetben elegendő a járatsűrűség, de az EB ideje alatt a 7-es busz fő/m2-ét is bőven meghaladtuk. Pedig azt hittem az a csúcs…

A városban rövid vizit. Nemzetek palotája, pár világszervezet székhelye, Genfi-tó, óraüzletek – naná, hisz itt van például a Rolex központja is. A belvárosban tömeg, minden tele szurkolókkal, a házak ablakaiból zászlók lógnak, az utcákon már hangol a két tábor. A helyi lakosok nem tudják nem észrevenni, hogy békés városukban EB van, mivel az egész helyet ellepik a futballal kapcsolatos plakátok, standok, na és a rajongól. Jópofa volt, hogy az állomásokon óriási eb-labda alakú információs pultokat raktak ki, illeszkedve az esemény hangulatához. Az árak amúgy kb. 2-3-szorosai az itthoninak – Big Mac a „mekiben” 12 frank, azaz kb. 1900 forint… (gondoltam 3 évvel a cikk első megjelenése után beleírom, hogy ez ma 3000 Ft környékén mozog)– de hát enni, meg emléktárgyakat ugye venni kell. Sálak, pólók, svájci csokik, és hasonlók szerepeltek a gyűjteményben, mert, hogy haza is hozni kell valamit.

himnuszok

El is ment az idő, úgyhogy indultunk a stadionba. Villamossal mentünk, aztán elég sokat kellett gyalogolni, merthogy az aréna már külvárosban található, gyalogszerrel nem biztos, hogy ajánlatos célba venni. Rengeteg árus, akikkel a konkurencia miatt még korrektül alkudni is lehetett. Na meg szurkolók tömege. (Utólag már sajnálom, hogy a városban felállított Fan Zone-ra nem jutott idő, ahol a jegy nélkül maradtak tízezrei nézték a meccseket). A kapuknál elég alapos ellenőrzés, a fényképezőgépemet meg majdnem elvették... Szerencsére sikerült megértetni velük, hogy a szállásra már nem tudom visszavinni a gépet, mivel az minimum 2 órás hadművelet lenne. Megértették. Másfél órával a kezdet előtt már elfoglalhattuk a helyeinket. Itt most beszélhetnék a biztonsági személyzetről és a beengedésről, amit össze se lehet hasonlítani az itthoni körülményekkel, de ezt sokan tudhatják, akik már jártak Nyugat-Európában meccsen. Az arénában már javában ment a "pregame show", speakerekkel, és hangulatfelelősökkel. Ja és az időjárás… iszonyat meleg a napon, mi meg 15 fokra, meg esőre készültünk – innen is köszönet a meteorológusoknak! – úgyhogy meglepett, de könnyen feledtük a dolgot, hisz megjöttek a csapatok melegíteni. A szurkolás káprázatos volt, a hangerő, rigmusok és a sálak tengere hihetetlen hangulatot teremtett a mérkőzésre, ami sajnos képekkel nem leírható.

sálak tengere

Jó helyen ültünk – fő lelátó – úgyhogy a pályára tökéletes volt a rálátás (itt amúgy sem divat az itthon honos „majomketrec” a játéktér körül körül). Vicces volt élőben is látni, Cristiano Ronaldo mekkora színész, gesztikulált, mutogatott, fújtatott, ahogy már megszoktuk tőle, ráadásul a nagy részét a kamera nem is mutatja. Az első játékrészben nem ment neki különösebben a trükközés, aztán két villanás a második félidőben és a meccs embere lett. Hát igen, aki zseni, annak ennyi is elég. Gyorsan lepörgött a 90 perc, amely jó iramban, látványos megmozdulássokkal zajlott. Aztán indultunk a szállásra, a portugálok még maradtak ünnepelni az övéiket.

Portugál szurkolói auto

A meccs után furcsa volt, hogy milyen csöndben vonul el a két tábor a stadiontól. Gondoltuk menjünk, amivel jöttünk, villamossal. De nem tehettük, mert kedvesen átirányítottak a szervezők az intercity-re. Merthogy ezen is ingyen utazhattunk. A városban még kajáltunk, itt azért már érződött a portugál ünnepi hangulat, jöttek az autók, lógtak ki belőlük a portugál zászlók, ment a dudálás, éneklés. Szóval az atmoszféra ismét felejthetetlen volt, ezért is már bánom, hogy az esti meccset már nem a genfi – hatvanezer férőhelyes – fanzone-ban néztük meg, hanem a szálláson a szobánkban LCD tévén…

Július 12. Másnap még visszamentünk a városba, vásárolni, no meg megnéztük a Virágórát, amely az EB tiszteletére virágokból ültetett nemzeti zászlókkal pompázott. Végül a reptér fele vettük az irányt, ahonnan ismét római átszállással érkeztünk meg Budapestre. Ennyi volt, már vége is, pedig maradtam volna még.

Nehéz összegezni ezt a másfél napot. Nem egyszerű, hiszen ezt az élményt átélni kell, leírni nem egyszerű. Életem egyik legnagyobb emlékét tudhatom a hátam mögött. Kicsit irigy vagyok a cseh meg portugál szurkolókra, mert láttam belőlük több tízezret, tele nemzeti büszkeséggel. Igen, ők ott lehettek a kontinens legnagyobb futball-seregszemléjén. Jó lenne, ha egyszer majd újra átélhetném ezt a pár napot. Egy napon majd, de magyar zászlóval a kézben, a himnuszunkat énekelve. Talán majd egyszer…

Szólj hozzá Te is!

17
...Kitty..., 2008. 07. 25. 22:19
válasz erre az üzenetre

Ő Világ legjobb focistája tartsd meg a vélemyényd!Ő a Világ legjobbja és az is lessz!IMÁDOM(Egy lány is nézhet focit!)(L)

16
Letta, 2008. 07. 23. 21:57
válasz erre az üzenetre

Haszontalan, öncélú...???? na persze, jól van akkor úg mondom, hogy a világ egyik legjobb focisája

15
matt (matt), 2008. 07. 17. 11:19
válasz erre az üzenetre

Ki bántotta Ronit? az, hogy nagy színész, nem bántás. De idézek a cikkből azért: "Nem ment neki különösebben a trükközés, aztán két villanás a második félidőben és a meccs embere lett. Hát igen, aki zseni, annak ennyi is elég."

14
Dáglesz, 2008. 07. 13. 20:33
válasz erre az üzenetre

Elmondom neked, hogy nem Ronaldo a világ legjobb focistája. Ügyes gyerek, de amúgy a csapat szempontjából hihetetlen haszontalan, öncélú. Ennyi.

13
Letta, 2008. 07. 06. 15:30
válasz erre az üzenetre

Ronaldo a világ legjobb focistája!! Nem kéne bántani Cukika

12
rob, 2008. 06. 28. 23:27
válasz erre az üzenetre

Gyuszó: te nyertél Szabadnap volt a Pető intézetben... Én is onnan jövök..

11
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2008. 06. 28. 12:06
válasz erre az üzenetre

Akkor most végül is Máté az, aki eddig rácson keresztül nézte a világot?
Szabadnapot kapott?

10
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2008. 06. 27. 21:58
válasz erre az üzenetre

Jah, a címért vállalom a felelősséget, ha már ekkora balhé lett belőle
Szóval mindez arra vonatkozott, hogy mivel kint volt Máté az EB-n, ezért közelről, és - ahogy magyaréknál nem szokás - "majomketrec" (alias rács) nélkül láthatta többek között Cristiano Ronaldot. Peace

válasz a(z) 8. üzenetre
9
matt (matt), 2008. 06. 27. 20:17
válasz erre az üzenetre

Amúgy Man Utd drukker vagyok, úgyhogy Ronit nem állt szándékomban szidni. (Bár asszem nem is tettem). Csak,hogy elkerüljük a félreértéseket.

8
matt (matt), 2008. 06. 27. 20:15
válasz erre az üzenetre

A címhez nincs közöm. a főszerk találta ki.

7
rob, 2008. 06. 27. 16:08
válasz erre az üzenetre

Egy vessző téynleg elkéne a majomketrec elé, mert félreérhető.

Amúgy, ha olvastad a cikket benne van:
"Jó helyen ültünk – fő lelátó – úgyhogy a pályára tökéletes volt a rálátás (itt amúgy sem divat az itthon honos „majomketrec” a pályák körül). "

6
rob, 2008. 06. 27. 16:06
válasz erre az üzenetre

Cristiano Ronaldo egy beképzelt majom, úgyhogy még stimmelne is

De a majomketrec amúgy nem ezt jelenti. Ez egy irónikus utalás. A magyar pályákon választja el a nézőteret a pályától az ún. majomketrec (egy hatalmas rács). Namármost az EB-n nincs ilyen, mint ahogy mi sem vagyunk ott.

Szóval valami ilyesmit akar jelenteni...

5
Kitty, 2008. 06. 27. 13:18
válasz erre az üzenetre

Most hogy jön ide Cristiano Ronaldo meg a majomketrec?
Nem értem. Miért kell bántani? Miért kell egy majomhoz hasonlítni a világ legjobb játékosát?

4
Zsolt kis képe = avatarja Zsolt (mzsolt), 2008. 06. 27. 11:45
válasz erre az üzenetre

Dejó neked!
Én életemben nem nyertem többet egy pár zokninál meg egy lottó 3-asnál...
Portugálok milyen szépen kifestették a kocsijukat...

3
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2008. 06. 25. 21:40
válasz erre az üzenetre

Hát az, mázlista

válasz a(z) 1. üzenetre
2
rob, 2008. 06. 25. 20:00
válasz erre az üzenetre

Remélem egyszer velem is történik majd ilyesmi. Szívesen megnéznék még néhány képet, ha van rá mód.

1
Dzsoky, 2008. 06. 25. 10:00
válasz erre az üzenetre

Mákosgyerek...

« előző1 2 3 következő »
kapcsolodó cikkek

Schumacher visszatér!

Két héttel a július 30-án megrendezésre kerülő F1-es Pilótaválogatott ...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!