Peking 2008. - nálunk már kezdődik az olimpia!

AKT?V szerző: Adrienn | 5 hozzászólás

163 nappal a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok kezdete előtt elindítjuk olimpiai sorozatunkat. Minden héten megismerkedhettek egy-egy olyan sportággal, amelyikben már rendelkezünk kvótával, sőt, exkluzív interjúkat is olvashattok majd sportolókkal, vezetőkkel, szakemberekkel.

cikkhez kapcsolódó kép

De ne szaladjunk ennyire előre, hanem egy kicsit tekintsünk vissza a múltba! Na, nem a szokványos módon, hiszen már mindenki tudja, hogy mikor és hogyan alakultak ki az ötkarikás játékok, és hogy ki élesztette újjá 1896-ban az olimpiai mozgalmat.

Vegyük először is a sportolók szemszögéből! Közhely ugyan, de teljes mértékben helytálló megállapítás, hogy minden sportolónak az a legnagyobb álma, hogy kijusson a játékokra, és ott minél szebb eredményt érjen el. Ezért küzd gyerekkora óta; ezért áldoz fel rengeteg mindent. Egy hétköznapi ember talán el sem tudja képzelni, hogy mekkora öröm lehet az, amikor megadatik a dobogó legfelső fokáról szemlélni a közönséget a magyar himnusz alatt. Nem is egyszerűen a magyar himnusz alatt, hanem az érte, az ő tiszteletére szóló magyar himnusz alatt. Ez kárpótolja mindenért.

De természetesen nem mindig adatott meg ez a békés hangulat az olimpiai történelem folyamán. Voltak olyan esetek, amikor különféle doppingügyek, verekedések, illetve politikai befolyások is beárnyékolták az ünnepet. Ilyen volt például az ’56-os vízilabdatorna, ahol az elődöntőben a magyar válogatott az orosz csapattal került véres összetűzésbe. Vagy ott volt az athéni olimpián az atlétikai doppingbotrány, amely körül azóta is nagy csend honol.

Szerencsére számunkra nem ezek miatt emlékezetesek a nyári olimpiák, hanem sokkal inkább a sikerek teszik felejthetetlenné! Ezekből pedig akad bőven. Gondoljunk csak Gerevich Aladárra, aki hét aranyéremmel gazdagította hazánkat, vagy akár Keleti Ágnesre, aki öt elsőséggel térhetett haza az ötvenes években. De ott van még a többi büszkeségünk: Papp László, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Balczó András és sorolhatnám tovább a végtelenségig.
2004-ig összesen 157-szer állhattak a dobogó tetején honfitársaink. De nem szabad megfeledkeznünk a 139 ezüst-, és 162 bronzérmesünkről sem, hiszen ezek elérése is fantasztikus teljesítmény!
És mindezt idén nyáron Pekingben még tovább bővíthetjük.

Ha már Pekinget említettem, akkor pár szót erről is érdemes ejteni. Augusztus 8-tól 24-ig tartanak a játékok Kínában. Összesen 28 sportágban és 302 versenyszámban mérhetik össze tudásukat a 205 országból érkező sportolók.
A magyar kvóták száma még alakulóban van, de az biztos, hogy több mint 100 versenyző képviseli Magyarországot augusztusban. Az olimpiai zászlót Kammerer Zoltán kajakozó viszi a megnyitó ünnepséget, az olimpiai esküt pedig Igaly Diána és valamelyik vízilabdázónk teszi le.

Szólj hozzá Te is!

5
luciham20, 2019. 02. 13. 10:05
válasz erre az üzenetre

You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart. brain teaser games

4
kuka, 2008. 08. 22. 17:35
válasz erre az üzenetre

3
Tibi, 2008. 08. 08. 14:34
válasz erre az üzenetre

Én imádom az olimpiákat!
Minden olimpia nyitóünnepségét megnézem! A mostani pekingi olimpia nyitóünnepségét pedig főleg megnézem, mert Távol-Kelet mániás vagyok!

2
pé, 2008. 02. 27. 13:35
válasz erre az üzenetre

Igen, ahogy mondod, Beijingben lesz az olimpia, azaz Pekingben... Amúgy én nem találtam egy ellentmondást sem a cikkben...

1
Messi, 2008. 02. 27. 07:30
válasz erre az üzenetre

Nem Beijingben lesz az olimpia? Akkor mi az, hogy "és mindezt idén nyáron Pekingben még tovább bővíthetjük."
Tele van ez a cikk ellentmondásokkal. Nézzétek meg a képet, arra mi van írva...

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Tibeti szimpatizánsok az olimpia ellen

Március 24-én útjára bocsátották az olimpiai lángot, amellyel különböz...

Peking 2008 - vízilabda + exkluzív interjú Kis Gáborral

Olimpiai sorozatunk első részében a vízilabdát vesszük górcső alá. Átt...

Baksa László: bizakodó vagyok

A férfi vízilabda válogatott ifjú tehetségével, Baksa Lászlóval beszél...

Risztov Éva: Egér volt a példaképem

Risztov Éva úszónő tavaly bejelentette, hogy felhagy az úszással. Soka...

Interjú Steinmetz Ádámmal

Steinmetz Ádám teljesen megmaradt a földön. Nem szállt el magától, min...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Moonshadow
» játékajánló: Moonshadow
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!