Dupla V

AKT?V szerző: Noncsi | 0 hozzászólás

V, mint vasút. V, mint vívás. A karácsonyi készülődés forgatagában sikerült időt szakítani egy rövid beszélgetésre Gémesi Leventével, a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársával, aki emellett már több éve tölti be a Pest Megyei Vívó Szövetség főtitkári posztját is.

cikkhez kapcsolódó kép

- Hogy került a víváshoz?
- Kilencéves koromtól kezdve vívtam. Akkor már a négy idősebb testvérem is rendszeresen járt le a vívóterembe. Egyszer magukkal vittek, hogy nézzek végig egy edzést. Addig néztem, hogy megtetszett, és én is elkezdtem rendszeresen vívni. Idővel jöttek a sikerek is, leginkább országos szinten.

- December 14-től 16-ig került megrendezésre a Felnőtt Magyar Bajnokság. Mekkora érdeklődésnek örvendhetett az esemény?
- Gyakorlatilag négyszáz versenyző és hetven csapat indult el. Ennek azért is örülhetünk nagyon, mert a vívás nem egy nagy tömegbázissal rendelkező sportág. Azt kell mondanom, hogy körülbelül 2000-2500 regisztrált versenyző van ma Magyarországon.

- Magyarországot a nemzetközi mezőnyben hol lehetne elhelyezni?
- Idén szeptember végén, október elején volt Szentpétervárott a világbajnokság, ahol a férfi kardcsapat aranyérmes lett, Kulcsár Krisztián párbajtőrben állhatott a dobogó legmagasabb fokára, Mohamed Aida pedig bronzérmes lett. A szép eredmények ellenére a magyar vívás már nincs a közvetlen élmezőnyben, nincs benne az első három helyezettben. Mondjuk a negyedik és hetedik hely közé lehetne besorolni.

- Jellemző egyébként az, ami csapatsportágakban nagyon gyakori, hogy külföldre mennek edzeni a versenyzők, játékosok?
- Nem, nem igazán jellemző. Az látható, hogy az edzők iránt van nagy érdeklődés, Kelet-Közép-Európából sok edző megy nyugatra. Magyar edzők dolgoznak például Amerikában és Spanyolországban is. De Angliában is nagyon sok trénert keresnek mostanában; készülnek a 2012-es olimpiára.

- Mi a helyzet a sérülésekkel?
- Régen, harminc évvel ezelőtt, nagyon csúnya sérülések adódtak, lényegében ártatlan balesetekből kifolyólag. Akkoriban még nem tudtak olyan erős fejvédeket gyártani, mint manapság, így az esetlegesen eltörő pengék a hatalmas erejű szúrás hatására egész egyszerűen áthatoltak a maszkon, keresztülszúrva a versenyző fejét. Ma már ilyenek nincsenek. A védőfelszerelés egyetlen négyzetcentiméterének 160 kilogrammnyi erőhatást kell kibírnia. Ezen már az eltört penge sem tud áthatolni. Olyan előfordult, hogy egy hanyag versenyző egy – hat-hét éve használt - kevésbé ellenálló fejvédben vívott, s az eltörött penge nem a rostélyon, hanem a nyakat védő ún. szakállon szúródott át. Millimétereken múlt, hogy nem történt komoly baj. Nagyon fontos a megfelelő ruházat.

Már több sportág résztvevője kvalifikálta magát a pekingi olimpiára, de a vívóknak még kvótát kell szerezniük. Ha a számítások és az elvárások igazolódnak, akkor ismételten több magyarnak szurkolhatunk az ötkarikás játékokon.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mad Monday
» játékajánló: Mad Monday
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!