Sportoló - kettő az egyben

AKT?V szerző: Noncsi | 0 hozzászólás

Margl Tamással, hatszoros magyar bajnok távolugróval, bobossal, Mandula Petra teniszakadémiájának és a Honvéd focicsapatának edzőjével beszélgettünk.

cikkhez kapcsolódó kép

- Tavaly volt egy komoly saroksérülésed. Hogy vagy most? Van ennek még valami nyoma?
- Igen, tavaly sajnos a téli olimpia után megműtötték a sarkamat és majdnem egy évig küszködtem vele, de most már lassan gyógyulok ki belőle, úgyhogy remélem, a következő olimpiára már száz százalékosan tudok edzeni.

- Hogy sikerült összeszedned a sérülést? Egy rossz ugrás volt?
- Igazából ez már régen kezdődött. A távolugrásban az ember nagyon sokszor odacsapja a sarkát az ugródeszkához. Folyamatosan be volt gyulladva a sarkam, úgyhogy a téli olimpián való részvétel, ahol a szögescipőben jégen kell futni, az még rátett. Amikor hazajöttünk, rögtön mentem a kórházba és meg is műtöttek, mert kint már sántikálva és csak injekciókkal tudtam versenyezni.

- Emiatt ki is kellett hagynod egy Európa-bajnokságot. Ez mennyire érintett rosszul?
- Egy sérülés mindig rosszul érinti a versenyzőt. Elég sérülékeny vagyok, több Európa-bajnokságot, világbajnokságot, sőt az első olimpiámat is ki kellett hagynom. Ez eléggé padlóra teszi az embert, de a padlóról fel kell állni.

- Felálltál, és 2004-ben megugrottad a 820 cm-t. Mit jelentett ez akkor?
- A célom igazából az volt, hogy nyolc méter fölött ugorjak, sikerült a nyolc méter húszat megugranom, iszonyatosan örültem neki. Érett már egyébként ez az eredmény, előtte folyamatosan nyolc méter közelében ugrottam. Akkor, azt hiszem, nyolcadik voltam a világranglistán és nagy bizakodással utaztam ki az olimpiára, ami aztán nem úgy sikerült, ahogy kellett volna.

- Merthogy?
- Hát ez olyan dolog, hogy mindenki az olimpiára akar összpontosítani, és ott próbálja a maximumot elérni, de azért igazából majdnem olyan, mint a többi Grand Prix verseny vagy felkészülési verseny. Az olimpiát ugyanúgy el lehet rontani, mint ahogy bármely más versenyt. És az emberek 80%-ának sikerül is elrontania, mindig csak az örül, aki megszerezi az első három hely valamelyikét. A többiek „kudarccal” utaznak haza az olimpiáról. Nekem ez így sikerült, és egyébként megmondom őszintén, lehet, hogy nyomasztott is az a 70-80 000 ember, akik kint voltak, mert ekkora közönség előtt még nem nagyon versenyeztem.

- Tulajdonképpen hogyan is kerültél Te ennek a sportnak a közelébe?
- Elég későn, 16 évesen kezdtem el atletizálni. Tatabányára jártam gimnáziumba. Egészen addig minden sportágat kipróbáltam, röplabdáztam, kosárlabdáztam, fociztam, de semmit nem csináltam komolyan. Majd a testnevelőtanár az egyik magasugrásomat követően mondta, hogy el kellene mennem atletizálni. Ezután még egy évig röplabdáztam, majd a tanárom megvárt a suli előtt, kézenfogott és levitt a klubba, hogy márpedig nekem atletizálnom kell. Ott ragadtam, jó volt a társaság, és viszonylag rövid időn belül korosztályos válogatott lettem hármasugrásban. Nagyon nagy élmény volt, hogy nemzetközi versenyeken indulhattam.

- És hogy kerültél kapcsolatba a bobozással?
- Nagyon nagy hagyományai nincsenek a bobozásnak Magyarországon. Gyulai Miklós és Gyulai Marci barátom már pár évvel ezelőtt elkezdtek foglalkozni a bobozással, volt egy bobjuk és különböző versenyeken el is indultak, de semmiféle eredményt nem tudtak elérni. Később rajtuk keresztül lettem én is a bobcsapat tagja.

- És melyik sportágat szereted jobban?
- Gyerekkoromban csapatjátékos szerettem volna lenni, az atlétikában, a távolugrásban pedig az hiányzott mindig, hogy egyedül űzöd. Azért vonzott ennyire a bobozás. Ott együtt, egymásra figyelve kell versenyezni, nem csak te vagy a központban, hanem tényleg a csapatért csinálod. Ez volt az egyetlen olyan sportág, amit ki lehet próbálni „profi” szinten, át tudsz lépni az atlétikából a bobozásba.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Dobj egy macit 2010-ben is!

A 2009-es hihetetlen sikerű jótékonysági akciót megismétlendő, a Panno...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
MotherLoad
» játékajánló: MotherLoad
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!