Labdába se rúgtunk - 1.rész

AKT?V szerző: Boszi | 3 hozzászólás

Az UEFA végrehajtó bizottsága meghozta döntését: a 2012-es foci Eb rendezési joga Lengyelországé és Ukrajnáé.

cikkhez kapcsolódó kép

Némi meglepetésre döntött így a testület, az előzetes esélylatolgatások szerint ugyanis toronymagasan vezetett a magyar-horvát project az UEFA szakértőinek körében, de a döntéshozók egy része a már esélytelennek tartott Olaszországra voksolt. A bizottság 8-4 arányban döntött a lengyel-ukrán pályázat mellett, a magyar-horvát tervezet egyetlen támogató szavazatot sem kapott a döntéshozó tagoktól.
A pályázati anyag egyébként sem döntő, csupán ígérethalmaz. Aki eljött Magyarországra, megnézte a düledezőfélben lévő stadionjainkat vagy éppen tragikomikus színvonalon teljesítő futballistáinkat, joggal kérdőjelezhette meg a pályázat hitelességét. Vagy netán az is megfordult a fejében, hogy nem csak a selejtező nélküli kijutás-e a cél a kontinensviadalra?

Mitől jobb az ukrán-lengyel project?

A bizottság az ukrán és lengyel közös pályázatot a magyar-horvátnál esélytelenebbnek tartotta, bár nemzeti válogatottjaik a magyarnál sokkal magasabb színvonalon játszanak, hazai bajnokságaik átlagnézőszáma körülbelül háromszor akkora, mint a magyaré vagy a horváté. Bizakodásra adott okot azonban a Lengyelországban kirobbant bundabotrány és a két pályázó ország infrastruktúrális hiányosságai.
Itthon is jelentős beruházás lett volna a várható nézők befogadásához szükséges luxusszállodák felépítése, de tény, hogy kelet-európai riválisaink sem állnak jobban ezen a téren nálunk, sőt, a szálláshelyek számában meg egyenesen verjük őket.
Csak látványtervben léteznek az új ukrán és lengyel stadionok is, ugyanúgy, mint a mi terveinkben. A döntésnél előny lehetett talán, hogy csupán ők pályáztak tíz, nem pedig nyolc stadionnal, kiküszöbölve ezzel azt a nehezítő tényezőt, ha egy esetleges létszámbővítés esetén 16 helyett 24 válogatottat kell fogadnia az országoknak.
A rendező országok gazdaságára is élénken hat egy foci-Eb, a 90-es évektől szinte mindig nyereséggel zárt a házigazda ország, vagy legrosszabb esetben is megtérültek a befektetett milliárdok. A legjelentősebb közvetlen hatás az idegenforgalom időszakos növekedése, a fogyasztás, ezen belül is elsősorban a szálláshelyek vendégforgalmának és a kereskedelemnek a növekedése. Ez a három hétig tartó turisztikai fellendülés nemcsak az idegenforgalmi vállalkozóknak, hanem az adókon keresztül az államnak is jelentős bevételnövekedést eredményez.

A harmadik kapufánk

Hazánk sorozatban harmadszor pályázott az Eb-rendezésre, a horvátok pedig másodszor. A 2004-es Eb megrendezésére Ausztriával közösen dolgoztunk ki terveket, de a rendezési jog elnyerése eleve esélytelen volt, sőt, az osztrákok kijelentették, hogy velünk soha többé nem adnak be közös projectet. Így a 2008-as Eb vendégül látását meg is nyerték Svájccal közösen, mi pedig egyedül próbáltunk meg labdába rúgni.
A tervek szerint négy stadion épült volna fel, Győrben egy 35 ezres, Debrecenben egy 34 ezres, Székesfehérváron egy 40 ezres, a mára korszerűtlenné vált Puskás-stadiont meg valószínűleg teljesen lebontották volna, hogy helyén egy 61 ezres stadion épüljön.

A mai döntést nagyon sajnáljuk, szomorú, hogy ismét elszalasztottunk egy jövőnk szempontjából fontos lehetőséget. De ha a miénk volt a legjobb pályázat, akkor miért vesztettünk? A válasz talán egyszerű: sokszor beszéltünk már szép, magasztos tervekről Európának, a hitelünk ugyanakkor tudvalevő, hogy nem a régi. Ha egy olyan ember prezentálja a programot, akiről ismeretes, hogy neve egyet jelent a hazugsággal, a hiteltelenséggel, az átverés politikájával, hogyan várhatjuk, hogy bizalmat kapjon az általa kormányzott ország focipályázata?

Kapcsolódó cikkek:
- Labdába se rúgtunk - 2. rész

Szólj hozzá Te is!

3
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2007. 04. 19. 18:47
válasz erre az üzenetre

Nagyon adom!

válasz a(z) 2. üzenetre
2
Abrak, 2007. 04. 19. 18:24
válasz erre az üzenetre

Na, én is. Amúgy eltakarodhatna az egész magyar MLSZ-vezetés Kistelekistül, mindenestül, és normális emberek kellenek, akiknek tényleg szívügye a magyar foci, mert hogy ezeknek nem, az tuti...

1
Lacika, 2007. 04. 19. 06:41
válasz erre az üzenetre

Azért kiváncsi lennék éna Ukrajna meg Lengyelország szuper útjaira, stadionjaira meg a luxusszállodák tömegére

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Alien Abduction
» játékajánló: Alien Abduction
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!