Risztov Éva: Egér volt a példaképem

AKT?V szerző: Adri | 3 hozzászólás

Risztov Éva úszónő tavaly bejelentette, hogy felhagy az úszással. Sokan nem értették, hogy miért. Az alábbi interjú betekintést enged a színfalak mögé, és talán érthetővé is teszi a döntés okát.

cikkhez kapcsolódó kép

- Köztudott, hogy hároméves korodban kezdtél el úszni. Mégis mi vezetett ahhoz, hogy te lemenj az uszodába, és ennyire megszeresd a vizet?
- Hódmezővásárhelyen laktam, itt kezdtem az úszást, és 1989-ben elhívták ide egy rendezvényre Egerszegi Krisztinát, aki az előző évi olimpián tizennégy évesen nyert. Elmentem én is erre a programra, találkoztam vele, megfogtam a kezét, és mindenhová kísértem. Elmentem vele a városházára, de oda nem mehettem be vele. Ekkor elkezdtem sírni, és mondta, hogy menjek haza a szüleimmel, és majd küld ajándékot. Egy hónap múlva kaptam tőle egy csomagot, amiben volt egy fürdőruha, egy plüssállat és egy levél. Ekkor mondtam azt, hogy én úszó és olimpiai bajnok akarok lenni.

- Mit áldoztál fel az úszásért?
- Szerintem semmit. Ugyanúgy volt gyerekkorom, mint bárki másnak. Talán annyiból más az én helyzetem, hogy nincsenek hosszú távú baráti kapcsolataim.

- A berlini Eb után, ahol négy ezüstöt nyertél, elneveztek ’ezüstlány’-nak. Ez nem volt sértő rád nézve? Hogy fogadtad, hogy ezzel a jelzővel vonultál be a köztudatba?
- Eleinte fájt, de utána beletörődtem. Nehéz volt elfogadni, sokat sírtam miatta, de nem tehettem semmi mást.

- Természetesen az ezüstök mellett azért aranyokat is gyűjtöttél – főként rövidpályás Európa bajnokságokon. Mennyiben más ezeknek az aranyaknak a szakmai megbecsülése, mint például egy nagypályás Európa bajnoki első helyezésé?
- Én nagyon örültem ezeknek a győzelmeknek, mert ekkor tudtam Európa-csúcsot úszni 800 gyorson, és ez most is áll még. Erre büszke vagyok, nagyon szerettem a rövidpályás versenyeket. Ezeknek teljesen más hangulatuk volt, és kevesebb tehet volt a vállunkon.

- Akkor most beszéljünk egy kicsit a többi úszóról! Gyurta Dani bombaként robbant Athénban illetve Cseh Laci is hosszú évek után hozott világbajnoki aranyérmet. Mit gondolsz, hogy teljesítenek majd a hazai rendezésű Eb-n?
- Szerintem Cseh Laci a 2006-os Eb-n nagyot fog alakítani. Nem kizárt, hogy világcsúcsot fog úszni. Gyurta Daniról pedig tudom, hogy nagyon készül az Eb-re, bizonyítani szeretné, hogy nem csak az olimpián tudott nagyot alkotni.

Kapcsolódó:
- Vízilabda Világkupa (víz-víz, na)

Szólj hozzá Te is!

3
luciham20, 2019. 02. 13. 09:54
válasz erre az üzenetre

WONDERFUL Post.thanks for the share.. brain memory games

2
Adri kis képe = avatarja Adri (adrienn), 2006. 06. 12. 08:16
válasz erre az üzenetre

Nam akarta továbbfolytatni... Nem igazán tűrte el, h tárgyként kezelték (ezt ő nyilatkozta).

1
_jack_, 2006. 06. 11. 21:50
válasz erre az üzenetre

ő miért is hagyta abba az úszást?!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Peking 2008. - nálunk már kezdődik az olimpia!

163 nappal a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok kezdete előtt elindítjuk oli...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Grand Roulette
» játékajánló: Grand Roulette
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!