Interjú Steinmetz Ádámmal

AKT?V szerző: Adri | 0 hozzászólás

Steinmetz Ádám teljesen megmaradt a földön. Nem szállt el magától, mint néhány sztárocska. Hihetetlenül intelligens, barátságos, jófej, és készségesen válaszolt minden kérdésemre.

cikkhez kapcsolódó kép

- Gondolom, nálatok adott volt a sportágválasztás, hiszen édesapátok is vízilabdázott. Ettől függetlenül más sportágakban is kipróbáltad magad?
- Kéttusával kezdtem: úsztam és futottam ugyanúgy, ahogy a testvérem. Sajnos a futás nem ment jól, vagyis hogy szerencsére – most már mondhatom így – úgyhogy maradtam a vízben. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az úszás sem volt az erősségem. Nagyon nagy lemaradással kerültem be 10 éves koromban a Központi Sportiskolához és sok gyakorlás árán jutottam arra a szintre, hogy most már eléggé fölfejlődtem. (A stílusomon még meglátszik, hogy azért van mit csiszolni rajta.) De a gyorsaság az szerencsére megjött és 1991 óta vagyok igazolt vízilabdázó és azóta pólózom.

- Hogyan zajlik egy edzés?
- Ez változó, attól függően, hogy a felkészülésnek éppen melyik szakaszában vagyunk. Vannak makro-, meg mikrociklusok. De ha a nagy átlagot nézem, akkor van szárazföldi edzés, ami egy-másfél óra. Abban van bemelegítés, súlyzózás, hasizom, hátizom. Nagyon nagy szerepe van a nyújtásnak, arra is sok időt szánunk. Fontos az, hogy amellett, hogy erősek legyünk, amellett lazák is. Tehát megmaradjon az, hogy ez a két dolog egymást kiegészítse. A vízben általában bemelegítő úszással kezdünk, aztán van egy komolyabb úszás, attól függően, hogy hol tartunk - a keményebb napokon 3000 métert le szoktunk úszni, aminek a 80%-a eléggé intenzív is-, passzolás, egykapuzás, különböző támadási-, védekezési variációk (zónavédekezés), emberhátrány-figura. Mellette még mindenki a saját technikai dolgát gyakorolja és időnként van még lábtempó gyakorlat is (15-20 perc): nagyon komoly, kifejezetten lábat erősítő gyakorlatokat végzünk.

- El tudnád mondani, hogy mi minden történik a víz alatt egy-egy meccs folyamán?
- Erre ez a kazetta nem lenne elég, hogy ezt elmondjam. Sajnos a víz alatti felvételek miatt mostanában elég sok mindent lehet látni. Úgyhogy kiderültek olyan dolgok is, amiket eddig kívülállóként nem lehetett érzékelni. Bizony elég sok a keménység, de szerencsére ritka az alattomosság. Nyilván nadrágfogás meg ilyenek vannak. De ez mind arra irányul, hogy a center a pozíciót meg tudja tartani. A védő meg ezt ellensúlyozásképpen próbálja a centert a víz alá nyomni, kitaszigálni a pozícióból, hogy lehetőleg ne is kapjon labdát. Mert ha a center labdát kap és egy picit is el tud kezdeni egy akciót, az esetek nagy többségében ez kiállítással végződik. A bekk ezért próbálja meg mostani felfogás szerint már a labdaátvételben is megakadályozni a centert. Itt 100 kilós emberekről van szó és eléggé kemény dulakodás alakul ki. De azt hiszem, ez nem egyedülálló a sportban, a kézilabdát sokkal durvábbnak tartom a pólónál.

- Melyik volt eddig a legnagyobb sérülésed, amit elszenvedtél?
- Még kiskoromban sikerült leesnem egy egy méter magas kőfalról és elég rosszul érkeztem és eltört a bokám, gipszben volt a lábam. De akkor még eléggé elején volt a sportpályafutásom, ami igazán nem befolyásolt. Azóta szerencsére elkerültek a nagyobb sérülések, persze kisebb sérülések minden mérkőzés után vannak – karmolás, elharapja az ember a száját, felszakad a szemöldöke az embernek. De ezek kisebb sérülésnek mondhatók, tehát túl sokat nem kellett kihagyni emiatt. Még akkor is, ha nagyon durvának tűnik, akkor sem olyan. Törések szerencsére elkerültek. Az orromat egyszer eltörték, de az is hamar begyógyult szerencsére.

- Hogyan jellemeznéd magad néhány szóval?
- Nem tudom, ez egy furcsa kérdés. Inkább azokat kell megkérdezni, akik engem jobban ismernek. Változó vagyok, sokszor a hangulatomtól függ. Van, amikor nagyon fegyelmezett vagyok, visszafogott, csöndes, s van, amikor kötözködő, humorizáló, csipkelődő. Szinte minden nap más vagyok egy picit, de nem bánom, hogy nem skatulyáznak be, hanem képes vagyok váratlan dolgokra. Néha saját magamat is meglepem ezzel. Én úgy érzem, hogy azt semmiképpen nem mondanám, hogy egy kellemetlen ember vagyok, akivel nem lehet kijönni és szót érteni. És remélem, ilyen is maradok.

- Mi volt a legnagyobb őrültség, amit valaha csináltál?
- Nem tudom, volt egy pár az életemben. Nem mondanék példákat, nem rangsorolnék. Nyitott vagyok az újdonságokra, kipróbálni dolgokat, nem zárkózom el szinte semmi elől. Néha benne vagyok bizonyos őrültségben, de egy bizonyos határig, semmiképpen sem, akarom az egészségemet vagy az életemet kockáztatni.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Peking 2008. - nálunk már kezdődik az olimpia!

163 nappal a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok kezdete előtt elindítjuk oli...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Street Racer
» játékajánló: Street Racer
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!